Român răpit de la o mină din Burkina Faso

Un român, ofițer de securitate la un proiect minier din statul african Burkina Faso, a fost răpit sâmbătă de bărbați înarmați, în apropiere de granița cu Mali, transmite Reuters. Românul a fost răpit de la mina de mangan Tambao, administrată de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation, compania lui Frank Timiş.

Bărbatul a fost răpit de cinci persoane înarmate după ce au atacat o patrulă de securitate pe care acesta o conducea, a anunțat directorul Pan African Minerals, Souleymane Mihin. Șoferul românului și un jandarm au fost răniți.

„A fost un atac asupra uneia dintre patrulele noastre. L-au răpit pe românul care conducea patrula. Şoferul a fost împuşcat în picior. Un jandarm a fost grav rănit”, a declarat directorul.

Românul ar fi fost răpit de un grup de terorişti din Mali. Potrivit site-ul info-afrique.com, bărbatul răpit se numește Gherghuț Lulian, de origine română având și cetățenia franceză. Site-ul citat scrie că atacul a fost scurt, dar premeditat, fiind perfect organizat.

Conform martorilor, un jandarm care a încercat să intervină a fost rănit de atacatori înarmați cu AK 47 Kalasnikov.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că s-a autosesizat în privința răpirii românului, activând o celulă de criză.

„Imediat ce informațiile au fost cunoscute de autoritățile române, ministrul Afacerilor Externe a activat celula de criză, care s-a reunit deja în vederea analizării tuturor informațiilor și pentru adoptarea măsurilor specifice. Au fost trimise instrucțiuni către toate misiunile diplomatice din zonă. Instituțiile care fac parte din celula de criză sunt în contact permanent”, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Premierul Victor Ponta a scris, sâmbătă seara, pe Twitter, că i-a cerut ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, să monitorizeze situaţia din Burkina Faso și să transmită informaţiile disponibile atât lui, cât şi preşedintelui Klaus Iohannis.

„Am cerut min. Aurescu să monitorizeze situația și să transmită informațiile disponibile către mine și către președintele Klaus Iohannis”, a transmis Ponta.

Premierul a precizat de asemenea, într-un alt mesaj, că MAE a activat deja o celulă de criză.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.