Români în Cartea Recordurilor. Au descoperit proporțiile celui mai mare lac de pe Pământ

Cercetători români de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geo-ecologie Marină (GeoEcoMar) și Universitatea din București au intrat în Cartea Recordurilor.
Echipa a descoperit proporțiile imense ale celui mai mare lac din istoria planetei Pământ: Paratethys. Guinness World Records a publicat online un articol dedicat „Celui mai mare lac care a existat vreodată” și, de asemenea, recordul a fost publicat în edițiile tipărite, în peste 40 de limbi, potrivit unui comunicat.
Este vorba despre o echipa condusă de Dr. Dan Palcu, formată din cercetători ai institutului GeoEcoMar și cercetători ai Universității din București, o premieră pentru cele două instituții.
Acum aproximativ 11 milioane de ani, într-o epocă geologică denumită Miocenul superior, continentul european arăta foarte diferit față de astăzi. Cea mai impresionantă trăsătură a continentului a fost, probabil, Paratethys – un corp de apă care se întindea de la est de munții Alpii până în regiunile care astăzi aparțin Kazahstanului. Dan Palcu și colegii săi au determinat proporțiile mega-lacului într-un studiu publicat în iunie 2021.
La apogeul său, Paratethys se întindea pe o suprafață de aproximativ 2,8 milioane de kilometri pătrați și conținea peste 1,8 milioane de kilometri cubi de apă salmastră (apă dulce combinată cu apă sărată în diferite proporții). Asta înseamnă de peste zece ori mai mare decât volumul combinat al tuturor lacurilor de apă dulce și sărată actuale.
“Pentru mult timp, s-a crezut că aici a fost o mare preistorică, Marea Sarmatică. Acum avem dovezi clare că pentru aproximativ cinci milioane de ani, această mare a devenit un lac – izolat de ocean și plin de animale nemaiîntâlnite în alte locuri de pe glob. Lacul a acoperit mare parte din teritoriul României, în afară de zonele de muntoase, și a lăsat în urmă mărturii spectaculoase, precum nisipurile cu trovanți din Subcarpații Buzăului și Oltenia de sub munte, calcarele din zona Istrița care acum 10 milioane de ani erau plaje tropicale, și falezele roșiatice din Dobrogea de Sud, unde ciclurile de umplere si desecare ale lacului se reflectă în alternanțele albicios-roșiatice ale rocilor”, transmite Dan Palcu.
Mega-lacul Paratethys a fost caracterizat de o faună locală unică. Dan Palcu și colegii săi au dezvăluit istoria tumultoasă a Paratethys, marcată de multiple crize hidrologice și perioade de uscare. În timpul celei mai severe crize, mega-lacul a pierdut mai mult de două treimi din suprafață și o treime din volum, nivelul apei scăzând cu până la 250 de metri. Acest lucru a avut un impact devastator pentru faună și multe specii au dispărut, inclusiv Cetotherium riabinini – cea mai mică balenă găsită.
Pentru a desluși istoria megalacului, cercetătorii au folosit o tehnică numită magnetostratigrafie – folosind înregistrarea inversărilor de polaritate ale câmpului magnetic terestru din roci ca instrument de datare. Pentru a determina dimensiunea și volumul megalacului Paratethys, cercetătorii au recurs la reconstrucții paleogeografice digitale. Contribuțiile lor au fost, astfel, esențiale la această poveste fascinantă condusă de Dr. Dan Palcu.
Dr. Palcu subliniază semnificația profundă a cercetării lor: „Investigațiile noastre depășesc simpla curiozitate. Ele dezvăluie un ecosistem care a răspuns dramatic la fluctuații climatice. Explorând cataclismele pe care le-a îndurat acest mega-lac antic, ca urmare a schimbărilor climatice, obținem informații neprețuite. Cu ajutorul lor, se pot elucida potențiale crize ecologice declanșate de schimbările climatice pe care planeta noastră le suferă în prezent. Totodată, cercetările noastre aduc clarificări despre stabilitatea bazinelor cu ape toxice, precum Marea Neagră.” El explică faptul că Marea Neagră modernă oglindește multe caracteristici de mediu ale anticului Paratethys. În mare parte lipsit de oxigenul care susține viața, adâncul Mării Negre adăpostește ape bogate în hidrogen sulfurat – un gaz toxic, dăunător atât pentru oameni, cât și pentru majoritatea speciilor de animale. Mai mult, sedimentele Mării Negre conțin metan „înghețat”, un gaz cu efect de seră, excepțional de puternic, care ar putea fi eliberat în atmosferă ca răspuns la încălzirea globală, declanșând, astfel, catastrofe de mediu.
Dr. Palcu cercetează în prezent reziliența acestor regiuni fragile din punct de vedere ecologic la schimbările climatice și la modificările induse de om, printr-un proiect finanțat de PNRR. Astfel, subliniază că descifrarea istoriei Paratethysului nu este doar o călătorie într-un trecut tragic, ci și un far al speranței pentru viitor: „Marea Neagră modernă are potențialul de a deveni una dintre cele mai mari regiuni naturale de stocare a carbonului. Stabilitatea ei este de o importanță capitală pentru viitoarele inițiative de stocare a carbonului și de prevenire a viitoarelor dezastre ecologice.”.
Câștigarea unui loc în Cartea Recordurilor este o realizare uriașă și îi va informa pe mulți despre știința fascinantă din jurul acestui mega-lac. De la înființarea sa în 1954, Guinness World Records a vândut peste 150 de milioane de cărți în peste 100 de țări și a fost tradus în peste 40 de limbi.
Studiul a fost o colaborare între Universitatea din Utrecht (Olanda), Universitatea din São Paulo (Brazilia), Academia Rusă de Științe (Rusia), Centrul de Cercetare pentru Biodiversitate și Climă Senckenberg (Germania), INCD GeoEcoMar și Universitatea din București (România), condusă de Dr. Dan Palcu.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

13 Comentarii

  1. Bineinteles ! Bineinteles ca meritul va fi (a fost deja) asumat de Universitatea din Utreht ! Astia nu iarta nimic !

  2. Felicitări lor! Sa nu uitam că istoria se repetă la câteva mii de ani, ceea ce este pământ va fi apa și invers.

  3. „Basme”, de Petre Ispirescu … Nici macar faimoasa si mult discutata Inteligenta Artificiala (AI) nu poate spune ce exista acum 11 milioane de ani, cu toate simularile si modelarile posibile ! Astea-s aiureli de creiere infierbintate de caldura din birouri, alternata cu citeva iesiri „la iarba verde”, „pe teren” ! La fel de fantasmagorice ca si emisiunile pseudo-arheologice pe care le mai vedem la tv, in care niste baieti descopera pe un cimp citiva bolovani iar altii „construiesc” pe ecrane ditamai orasul antic cu palate pe trei (!!) etaje (in plus si in culori !), piete publice si stadioane !

  4. In 1995 , parintii mei au forat in curtea lor, din disperare, o fantana, pentru apa potabila. ( Aduceau apa de baut, cu o caruta trasa de vaca lor. Caruta a constuit-o Tata). Animalele mureau de foame, din cauza secetei , de atatia ani, intr-o Oltenie, plina de rauri secate. Crunta seceta, din 92-97. Ani in care viata era atat de dura! Altitudine: 768 de meti. Scoici, cochilii intregi, argile de o vascozitate bizara, compozitie diferita, olfactiv sulfuroase, de o diversitate ce nu intalnisem, ca om instruit in stiintele vietii si ale pamantului…. Foraj, la mai mult de 40 m adancime. Timp de DOUA LUNI!……..”Dr. Palcu cerceteaza ….schimbările climatice și … modificările induse de om, printr-un proiect finanțat de PNRR.””………Vai capul tau, Dr Palcu! Ps. S-a dus sclipirea de bucurie din primele paragrafe!

  5. Romania era sub Apa ! Doar Sfinxul si Babele erau Deasupra Apei ! Mi-am plătit si Intretinerea la Bloc o Restantza de 28 de lei . Pe 2023 nu mai am nimic de plătit !

  6. Nu poti sa faci Poza din Satelit deoarece Lacul nu este de Actualitate ci a fost Lac in urma cu Milioane de Ani când Romania si Europa erau sub Apa !

  7. Este Harta din Urma cu 90 de Milioane de Ani . In Urma cu 70 de Milioane de Ani Romania era o Insula .

  8. Foarte Mult Timp a trebuit sa Treacă ! 20 de Milioane de Ani pentru ca Romania sa iasă la Suprafatza ca o Insula . Din Apa

  9. „cercetează în prezent reziliența acestor regiuni fragile din punct de vedere ecologic la schimbările climatice și la modificările induse de om, printr-un proiect finanțat de PNRR.”
    -parazitism,
    mananca de furat!

  10. Si cu vrajeala au dus-o spre incalzirea globala ! Ar mai merge un potop poate ne spala de prostie !

  11. in raport cu
    @Neagu Mircea
    observam ca Inteligentza Artifficiala
    are un oarecare umor
    cand se basheste pe ea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.