România a început să se echilibreze

Traian Băsescu a declarat, la finalul întrevederii cu reprezentanţii FMI, că programul derulat de guvern a contribuit esenţial la consolidarea creşterii economice relativ mică anul acesta. „România şi-a menţinut stabilitatea fiscală şi fianciară. Un alt element este că s-a reluat creşterea economică, iar evaluarea pentru 2011 se menţine, urmând ca în 2012 să înregistrăm o creştere de 3,7%.S-a constat un lucru îmbucurător că deficitul de const curent s-a situat sub 5%. Asta înseamnă că România începe să fie competitivă”, a spus şeful statului.”Din punct de vedere al băncilor care funcţionează în România, nu există riscuri”, a adăugat preşedintele.

Preşedintele a atras atenţia asupa arieratelor: „Arieratele la întreprinderile de stat s-a stabilizat, dar nu au fost eliminate. Deficitul se încadrează în ţintele convenite, fiind mai mic chiar, acest lucru datorându-se a trei factori: realizării veniturilorpeste cele prognozate, cheltuielile curente au fost mai mici. Un al treilea motiv este legat de nerealizarea integrală a investiţiilor. Aici am o observaţie, e posibil ca nu tot ce s-a lucrat să fi fost facturat până la 30 iunie”.

„Prioritare în acţiunea guvernamentală rămân revederea sistemului de taxe. N-aş vrea să se înţeleagă aici că am putea mări taxele. Nu. Urmează să analizăm sistemul actual de taxe şi diminuarea numărului de taxe în sistemul viitor. Prioritare rămân şi societăţile de stat din punct de vedere al pierderilor şi arieratelor.

O altă prioritate este sistemul de sănătate. Faptul că s-au închis spitale neperformante nu înseamnă miezul reformei în sănătate. Sănătatea va primi 300 de milioane pentru a acoperi arieratele unor spitale şi mai pot beneficia şi de alte fonduri, numai cu condiţia îndeplinirii unor paşi. Sistemul de sănătate din România este subfinanţat. Principalul motiv este contribuţia mică pe care o avem ca salariaţi la fondul de sănătate.

Un alt obiectiv major este lupta împotriva evaziunii fiscale. România şi-a îmbunătăţit foarte mult credibilitatea. Tot rostită de experţii cu care m-am văzut azi, faptul că România este într-o situaţie mult mai bună decât alte state membre.

Închei făcând un apel la seriozitate din partea partidelor politice, mai ales din partea arcului guvernamental: nu este de tolerat niciun fel de populism. Situaţia în UE e fragilă, ca urmare şi în România. Orice populisme pot dezechilibra echilibrele macro-economice. Am reuşit să ne reechilibrăm şi suntem obligaţi la prodenţă. Chiar mă distram… greşit spus, aveam un sentimet de revoltă văzând politicieni care anunţă măriri de salarii şi pensii. Fac un apel la raţiune. Oricâte eforturi de discreditare s-ar face, românii vor înţelege că tot ce am făcut nu am făcut cu plăcere, ci pentru că a trebuit. Nu e de tolerat stricarea echilibrelor şi revenirea la o situaţie dificilă. Ca atere aştept de la politicieni seriozitate. Intrăm într-o perioadă de creştere economică uşoară. Populismul nu mai funcţionează nici în Europa, nici în România”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.