Aflat într-o evoluție deosebit de dinamică, programul spațial românesc are mari șanse ca, într-un viitor relativ apropiat, țara noastră să participe la explorarea planetei Marte. Într-un interviu acordat de curând, Marius-Ioan Piso, directorul Agenției Spațiale Române, a declarat că este foarte posibil ca, în jurul anului 2034, țara noastră să participe la explorare a planetei Marte. Dar acest lucru se va petrece doar ,,în funcție de capacitatea noastră de a ne mișca repede”. Conform opiniei lui Piso, expedițiile către planeta vecină vor porni de pe Lună, întrucât așa este cu mult mai eficient și mai puțin costisitor. Dar, în acest context, directorul Agenției Spațiale Române s-a referit, pe larg, la aspectele financiare ale acestui viitor program spațial. Întrebat dacă țara noastră investește îndeajunse fonduri în acest domeniu, Marius – Ioan Piso a afirmat: ,,Investește, dar câteodată nu se ține de cuvânt cu plata contribuției. România investește proporțional cu cât este nivelul ei ca țară, în special pe partea de cooperare cu Agenția Spațială Europeană, menționez că Agenția Spațială Europeană nu este inclusă în Uniunea Europeană, acolo țările participă cu un procentaj din produsul național brut și atunci lucrurile sunt destul de clare. De asemenea, România trebuie să investească în acest domeniu, în special pentru programele pe termen lung, pentru că în partea de aplicații și servicii spațiale, returul industrial este foarte mare. (…) Anul acesta contribuția noastră către Agenția Spațială Europeană ar urma să fie de 45 de milioane de euro. Dar acești bani revin integral în România, sub formă de contracte încheiate cu persoane juridice române. (https://www.cotidianul.ro/programul-spatial-romanesc-pe-dreapta/ ) Ministerul Cercetării, să spunem, are niște programe, și în loc să mi le dea mie să le conduc, le conduce Agenția Spațială Europeană. Cu ce avantaje? În primul rând că nu apar probleme, precum nereguli de achiziții publice, suspiciuni, toată evaluarea se face de către cei mai buni experți din lume, iar rezultatele sunt misiuni spațiale internaționale.”
Primul pas: Luna
Chestionat în legătură cu posibila implicare a României în programul de explorare a planetei Marte, care este planificat să înceapă în 2030, Marius-Ioan Piso a afirmat: ,,România participă de câţiva ani la ISECG – International Space Exploration Coordination Group şi de mai puţin de o lună a fost admisă ca membru permanent. Sunt 17 agenţii, iar noi participăm la discuţiile şi la deciziile explorării spaţiale mondiale. Deci facem parte dintr-un club select. Primul pas este Luna. Pe Lună va fi cucerit polul sud, pentru că acolo este mai multă apă, se poate produce mai multă apă, sunt nişte condiţii. Acolo poţi să creezi o bază utilizând şi materiale locale. Va fi construită, de asemenea, aşa numita „Deep Space Gateway”, o staţie spaţială deplasabilă. Adică, faţă de staţia spaţială internaţională, care stă acum pe orbită, staţia nouă va putea fi mutată. Prima poziţie va fi în jurul Lunii. O altă poziţie ar putea fi undeva la 1,7 milioane de kilometri, unde atracţia Pământului o egalează pe cea a Soarelui pe staţia respectivă. După ce în 2024, probabil, vom ajunge pe Lună, de aici va începe asaltul asupra planetei Marte. Pentru că trimiterea unei nave spaţiale de pe Lună pe Marte este, nu doar mai puţin costisitoare, ci şi mai eficientă. Câştigi 6 km pe secundă, nu mai ai nevoie de un consum foarte mare de combustibil şi scurtezi durata misiunii. Şi, probabil, discutăm de 2032 – 2034 când va fi prezenţa umană pe Marte. În acest program este posibil să participăm şi noi, în funcţie de capacitatea de a ne mişca repede, şi există câteva realizări care pot fi utilizate în acest program.”
Super-leserul și programul spațial
Realizare de vârf a științei și tehnicii românești super-laserul de la Măgurele, va avea, și el, un loc rezervat viitoarelor călătorii spațiele. (https://www.cotidianul.ro/cheile-de-la-magurele-pentru-portile-universului/) Chestionat despre această implicare, șeful Agenţiei Spaţiale Române a afirmat: ,,Ca orice instalaţie de performanţă maximă, desigur că Laserul ajută la domeniul spaţial. Pentru că macrocosmosul şi microcosmosul sunt apropiate. Informaţiile care provin din spaţiul cosmic sunt utilizate în cercetarea fundamentală, în fizica cuantică, în mod curent. Laserul de la Măgurele este capabil să genereze un câmp electric de intensitate foarte, foarte mare, iar acest câmp, în interacţie cu materia, produce o strălucire mai mare decât a Soarelelui, şi poate să genereze un mediu interplanetar. Planeta Jupiter, de exemplu, a cărei exploatare trebuie să înceapă, este aproape un Soare, este o planetă foarte mare, unde se produce o radiaţie intensă, apropiată de cea a unei stele. Ca să poţi să trimiţi o sondă spaţială acolo, costurile sunt uriaşe, iar pentru asta trebuie să testezi. Iar pentru testare, trebuie să generezi un mediu care să fie identic, sau măcar asemănător cu cel de acolo. Asta se poate face cu Laserul de la Măgurele. Şi există deja un proiect, care este rulat de Institutul de la Măgurele, şi un contract cu Agenţia Spaţială Europeană pentru realizarea unui astfel de sistem.”
Astea’s mai mult baloane de sapun Americane . Adevaratele expeditii spre/ pe Marte vor fi facute de Rusi si Chinezi impreuna : vor fi primi care vor pasi acolo.
Propun ca primul roman pe Luna sa fie Marius-Ioan Piso!Merita,dar lasat acolo fara acte,sa vedem cum se descurca !Tara asta are 40% din locuinte cu WC in curte,nu are canalizare in majoritatea comunelor si tembelul asta vrea sa mai aruncam cu banii pe expeditii pe Marte!Doamne,daca existi, aduna toti cretinii din Romania si fa ce vrei cu ei,dar da-le intai in cap cu coeficientul Gini..
bai Pinochio ! nu ti-e ma rusine sa debitezi asemenea aberatii ?…ori ai ramas setat pe programul de 1 Iunie, ori te-a afectat laserul ala de azi il vedem si m-ie. pai tara noastra(Rmania),este vai steaua ei,se macina bordurile chinezesti mai ceva ca orezul,nu suntem in stare sa astupam gaurile din asfalt si tu vii cu vrajeli nesimtite. cu ce sa participe ma, avem noi f-o naveta,f-un costum spatial. da nu vrei tu sa participe mai intai la programul spatial de construire a spitalelor necesare ?
la cati martieni, dalmatieni si lunatici avem, trebuia sa fim de mult pe neptun
Impostor si ipocrit este acest individ!