România, penultimul loc în Europa în privinţa donării de sânge

România se află pe penultimul loc în Europa, după Albania, în privinţa donării de sânge, a declarat marţi dr. Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti, în conferinţă de presă prilejuită de Ziua Internaţională a Talasemiei.

„România nu are stoc de sânge, nu are bancă de sânge, funcţionează de o zi pe alta. Facem un apel la salvarea de vieţi prin donarea de sânge!”, a declarat dr. Doina Goşa, citată de Agerpres.

România are doar o medie de 1,7% donatori la întreaga populaţie, în vreme ce un minim necesar ar fi de 2,5%, iar recomandarea Comisiei Europene este de 6%.

O altă problemă importantă cu care se confruntă centrele de transfuzii este lipsa de personal din cauza blocării posturilor. Astfel, doar o echipă mobilă pentru donarea de sânge poate merge pe teren. Potrivit dr. Goşa, dacă posturile vor fi deblocate se vor putea face două – trei echipe care să meargă pe teren.

Zilnic, peste 100 de persoane vin să doneze sânge şi trebuie să stea la coadă, a subliniat medicul, care a adăugat că acum se asigură urgenţele şi bolnavii cu talasemie.

8 mai a fost declarată Ziua Internaţională a Talasemiei în 1993 în memoria lui George Englezos şi a tuturor persoanelor cu talasemie care au părăsit această lume.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.