România poate da lovitura cu o mină care are o resursă foarte rară

În localitatea Baia de Fier, din județul Gorj, a funcționat până în 1994 o mină din care se extrăgea grafit. Din cauza lipsei de rentabilitate și a condițiilor grele de zăcământ, activitatea minieră a fost închisă. În ultimii ani, grafitul a căpătat o importanță uriașă la nivelul întregii planete pentru că este tot mai utilizat în construcția bateriilor, a aparatelor electrice sau a aliajelor superioare. În contextul anunțării viitoarei Alianțe Europene pentru metale și materii prime rare, s-au repornit discuțiile la nivel european despre importanța industriei bazate pe metale și materii rare, considerate a fi critice pentru economia viitorului. Astfel, România ar putea profita de foamea mondială pentru grafit, material inclus lista celor 20 de materii critice, și să redeschidă mina de la Baia de Fier.

Deocamdată, legislația actuală împiedică acest lucru. Un document semnat de Daniela Nicolescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, susține că Legea minelor din 2003 nu instituie o procedură destinată redeschiderii minelor/carierelor aprobate pentru închidere definitivă prin hotărâri de guvern. Astfel, Ministerul Economiei a inițiat un proiect de act normativ de completare și modificare a legii amintite prin care să se permită redeschiderea minelor sau părților de mină care au cantități semnificative de resursă minerală. Acest act normativ se află acum în sertarele Camerei Deputaților.

În același document, se spune că ministerul a inițiat un proiect de lege privind Programul geologic național pentru următorii cinci ani, finanțat de bugetul de stat, ce are ca scop identificarea și deschiderea unor noi exploatări de grafit. ”Legea 27/2018 pentru aprobarea Programului geologic la nivelul național constituie o bază de cercetare științifică necesară intrării României în trendul european actual de valorificare a resurselor minerale critice, în care sunt incluse și rezervele de grafit. În funcție de rezultatele cercetărilor obținute prin intermediul programului menționat anterior, rezervele respective pot fi valorificate prin intermediul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, instituție aflată în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului, care gestionează rezervele minerale naționale”, se spune în documentul semnat de Daniela Nicolescu.

Acumularea de grafit din nordul județului Gorj a început să fie exploatat încă din 1939 și s-a făcut diferențiat prin două perimetre: mina Cătălinu, respectiv cariera Ungurelașu. Sistarea activității de exploatare la mina Cătălinu, în 1994, s-a făcut în contextul scăderii accentuate a rentabilității economice datorate condițiilor grele de zăcământ. Din 1994, obținerea grafitului s-a realizat doar prin exploatarea la suprafață în cariera Ungurelașu. Din princina pierderilor economice înregistrate și a condițiilor tot mai restrictive a obligațiilor de mediu, activitatea de la cariera Ungurelașu a fost închisă definitiv în baza HG 644/2007. Modificarea conjuncturii economice de extracție a grafitului și apariția unor noi direcții de valorificare superioară a acestuia, a făcut ca Societatea Națională a Sării, deținută de Ministerul Economiei, să solicite prelungirea licenței de exploatare, care a și fost obținută, pentru o perioadă de cinci ani. Unul dintre documentele necesare prelungiriia unei licențe este studiul de fezabilitate, înscris care se depune la ANRM. Acum se așteaptă modificarea legii minelor în sensul permiterii redeschiderii minelor care au fost definitiv închise.

Din grafit se poate obține grafen, cel mai rezistent material cunoscut. Acesta are o rezistență de până la 200 de ori mai puternică decât oțelul. În plus, este de o mie de ori mai ușor decât o foaie de hârtie. Grafenul este cel mai bun conductor de electricitate. Este utilizat la baterii și avansul tot mai agresiv al producție de mașini electrice face din grafen un material extrem de căutat.

La Baia de Fier totul zace în paragină și este locul unde hoții își fac de cap. Însă, bogăția de acolo a prezentat interes pentru diferiți oameni de afaceri. De exemplu, primarul Dumittru Turbăceanu a avut anul trecut o discuție telefonică cu afacerist din Bihor interesat de ce mai poate găsi la Baia de Fire. Edilul l-a trimis însă negocieze cu Salrom, deținătoarea concesiunii. “Dumnealui m-a sunat și a întrebat despre cine este proprietar al fostei mine. Ar vrea să vadă pentru început ce mai găsește aici și apoi e posibil să se decidă să investească. În 2013 a mai fost cineva interesat de preluarea minei și de atunci nu s-a mai interesat nimeni. Rezerve care să fie exploatate sunt în continuare acolo, dar e nevoie de investiții serioase pentru a demara un astfel de proiect”, a menționat edilul, citat de Gorjeanul. Când mina s-a închis, 800 de oameni au fost trimiși acasă.

În anii trecuți, presa a speculat faptul că firma Zagra Mining, care îl are printre acționari pe Gheorghe Vlasie, prin Mavgo Holding, a avut ca principal interes să ajungă la exploatare de la Baia Mare. Vlasie ar fi într-o relație de rudenie cu Ionel Arsene, șeful PSD Neamț.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

18 Comentarii

  1. lovituri a dat Romania…
    Asa am inchis 90% din minerit.
    Sunt curios, cate exploatari au ajuns pe mana specialistilor mineri? Totul se da pe spaga, la fel de fel de alvitari.

  2. Lovitura? Pe naiba. Nu cred, deoarece toata Romania este concesionata pe bucati apusenilor din vest de ani de zile! Si chiar daca ar mai fi un petic liber, trebuie sa cerem aprobarea si semnatura vestului. Chiriasi in tara si patria mama unde gena romaneasca exista de mii de ani.

  3. Gena romaneasca de mii de ani! 🙂 Si tu ai primit o lovitura. 🙂

  4. Da ,Romania da numai lovituri mineritului din 90 pana azi,ca a disparut total.Minerit si mineri se mai gasesc doar in dex.Subsol bogat cu politicieni corupti si vanduti pana-n maduva oaselor.Dintr-o industrie bine dezvoltata si de viitor,a ajuns o ruina,ca potentatii mioritici sa aibă zeci de vile, masini si bani fara numar in toata lumea.Iar poulimea in pur stil democratic romanesc ,îi voteaza cu un adevarat spirit cetatenesc,din 4 in 4 ani sau 5 dupa caz …Bravos natiune,legume ati fost,legume ati ramas !

  5. Lovitura o sa dea aia care o sa ne ia si aceasta resursa pe te miri ce si mai nimic. Faptul ca ne-am dat aproape pe gratis petrolul, gazele naturale, padurile, aurul etc nu va spune nimic?

  6. Nici prin gand sa nu va treaca altceva decat ca noi nu o sa putem face nimic din diferite motive si se va vinde la straini ca ei dau spaga mai mare.

  7. Nicio șansă să facem noi singuri ceva cu aceasta resursă. România este un stat încălecat de o mafie corporatistă mondială și de o castă de politicieni nevolnici, parveniți și analfabeți, fără sânge în instalație. Noi am vândut cu veselie, pe sume ridicole, toate activele de producție ale României unor firme multinaționale care rulează banii prin offshore-uri sau le-am dat direct altor state (cazul Petrom cedat statului Austria sau pădurile vândute firmei austriece Hochenștrumf sau cum îi cheamă). Nu suntm în stare să gândim afaceri mari românești și să scoatem acest popor din sărăcie prin salarii și pensii decente. Ne uităm hipnotizați în gura a fel de fel de căcănari internaționali, cum sunt agențiile de rating Fitch sau Moody’s, expresia cea mai pură a imperialismului economic occidental și a concepției exploatării forței de muncă a Europei de Est pe nimic. Acești indivizi ne văd în continuare sclavi pe plantație nu egalii lor la masă. „Să nu se mărească pensiile și salariile că vine meteoritul peste noi, vine Armaghedonul”. De 30 DE ANI, România are natalitate negativă și al doilea exod din lume după Siria, care e prinsă într-un război civil groaznic. Iar salariile și pensiile sunt cele mai mici din UE, împreună cu cele ale bulgarilor, alți fraieri ca și noi. Cu toate astea, încă ne tremură căciula în cap de frică să nu-i supărăm pe gușații obezi de la nu știu ce agenții din Wall Street, care ne arată joarda și ne spun să nu majorăm pensiile și salariile de mizerie din această țară necăjită. Ungurii au politicieni adevărați, bărbați de stat. Noi avem niște cârpe, momentan.

  8. Uite asa aude de ea Orban si Iohanis si o vind pe doi lei unui client din Jegmania. Lovitura va fi pentru acesta.

  9. Ai inteles gresit,politicienii si cei de la conducere,marea majoritate,sunt pusi pe jecmaneala,minciuni si hotie,nici nu se gandesc la prostime decat la alegeri cum sa ne minta mai mult.

  10. Cum cui aparține mina!? României și poporului roman, citești și te crucești! Se așteaptă ce, un mare HOT sa fure zăcământul pe nimic!

  11. Nu se poate face nimic ! Avem legi care interzic orisice activitate in domeniu si , interzic, implicit , aparitia unor noi locuri de munca ! Si mai este una , arhicunoscuta de toata lumea ,nu avem tehnologie , nu avem specialisti
    (sic!)! Da’, noi ce avem ? Hoti , de mare calitate ! Pai, atunci ce facem ? Pai, de ce sa ne batem capul ? Hai, s-o vindem rapid , ca noua nu ne trebuie ! Macar , mai umfla, mafiotii nostri , niste spagi !

  12. Stat sărac, ostil și prost condus. Asta va fi, desigur, o prioritate legislativa pentru noul Parlament providențial.

  13. Facultatea din Petrosani, mai ies anual 5(cinci) ingineri mineri. Iar din ei nici jumatate nu profeseaza. Sii chiar de ar vrea, nu mai au unde.
    Iar institutiile statului care gestioneaza resursele, sunt pline de pile, amante si necunoscatori.
    Un inginer miner se formeaza in 10 ani. Acum, singurii ramasi au in jur de 60 de ani. La nevoie, o sa aduceti cu 10 000E/luna, din strainatate.
    Sii, cu Baia de Fier, nu va infierbantati, este o rezerva micuta si cu conditii dificile…

  14. Aha, da, lovitura pe care au mai dat-o alte zeci de state africane si sud americane…se numesc colonii din lumea a treia unde prim ministrul se duce la ambasadorul licurici sa afle ce companie o sa suga tot minereul pe redevente de 0.1%.

  15. Nu e ca nu ar putea fi ceva maaret…dar dupa lovilutia-rascoala din ’89 noi nici cu Aurul, nici cu Argintu, nici cu Petrolu cu nici o resursa mare nu am dat lovitura au mai precis am luat lovituri si le-am dat pe nimic…Aurul e la Englezi (care u mai revine niciodata sa fie clar pt toti caci toti vor sa se pregateasca pt ce va urma dedolarizarea), Petrolul l-am dat pe nimic, gazu apropape la fel, apa o dam si pe aia, pamanturile le dam pe cat un opel la mana a doua…cu ce fasole dam noi lovitura …cu nimic…asa e in colonii…reursele ajung i nmetropola nu la populime din colonie sau daca ramane ceva fanariotii se asigura ca ramane foarte putin

  16. Ați zăuitat să pomeniți de aplicația Americă, Bombele cu grafit cu care l-au fost facute praf sârbilor Liniile și Stațiile de Înaltă tensiune prin acținile umanitare din timpul războiului, grafit care nebiodegradabil este plimbat de vânt pe câmpurile agricole și satele din Banat din apropierea Serbiei.,

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.