România sub lupă: 20 de ani de documentar la „Astra Film” Sibiu

Ediţia aniversară de 20 de ani a „Astra Film Festival” se anunţă a fi una specială, programul evenimentului conţinând filme din peste 70 de ţări, premiere internaţionale, programul „Astra Film Junior”, dedicat copiilor şi adolescenţilor, filme care aduc în prim-plan teme actuale controversate şi conferinţe care adună profesioniştii de cinema din Romania şi din toată lumea.

România sub lupă

După 20 de ani în care a promovat documentarul ca gen al cinematografiei în România şi documentarul românesc în ţară şi în străinătate, „Astra Film” va găzdui la Sibiu o serie de dezbateri şi întâlniri în cadrul ediţiei aniversare.

“Sărbătorim prin muncă, a venit timpul ca odată cu majoratul festivalului să se adune breasla documentariştilor români şi a celor care au urmărit evoluţia acestui gen în Romania şi să vedem ce a reuşit să facă acest gen de film în aceste vremuri tulburi. Ce fel de Românie se conturează prin sutele de filme produse în această perioadă? Care este mediul televiziunii factuale în ţară? În ce fel de cursuri şi şcoli se învaţă meseria de documentarist? Cine se ocupă cu promovarea, arhivarea lor?”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator AFF.

Conferinţa „România sub lupă” începe joi, 17 octombrie, în cadrul unei mese rotunde – „20 de ani de film documentar şi documente vizuale”. Laurenţiu Damian, Bjorn Reinhart, Dan Nuţu şi Dumitru Budrala vor prezenta modalităţi de colectare, arhivare, publicare şi de formare în film documentar în România. Vineri, 18 octombrie, conferinţa „România sub lupă” va chestiona documentarul românesc din ultimii 20 de ani în viziunea autorilor Remus Gabriel Anghel, Iulia Hossu, Marius Lazăr, Andra Matzal, Vintilă Mihăilescu, Raluca Nagy, Zsuzsa Plainer, Adina Popescu, Andrei Rus, Eliza Zdru, Michael Stewart, Cătălin Sturza. Conţinutul acestei întâlniri va fi publicat într-o carte „20 de ani de documentar în România”. Conferinţa se va încheia sâmbătă, 19 octombrie, cu prezentările şi dezbaterile despre „Televiziunea Factuală în România”, Emil Hurezeanu şi Cosmin Savu (ProTV, „România, te iubesc”).

Vineri, 18 şi sâmbătă, 19 octombrie, va avea loc “Industry Meeting”, o întâlnire cu reprezentanţii celor mai importante festivaluri de profil din România şi din lume, directori de la festivalurile “American Documentary Film Festival”, “Palm Springs”, “Dialektus Film Festival Budapest”, “Dox Leipizig”, “Encounters SA Doc Fest South Africa”, “Goest Festival of Eastern and Central European Film”, Wiesbanden, “London Open City Doc Festival”, “Moscow International Film Festival on Visual Anthropology”, “Panazorean Film Festival Portugal”, “Sheffield International Documentary Festival”, “Visions du Reel Nyon”, “ZagrebDox International Documentary Film Festival”, iar din România “Anim’est International Animation Film Festival”, “Bucharest International Experimental Film Festival”, “Cronograf” din Chişinău, “Documentary Film Festival”, “Next International Film Festival”, “One World Romania”, “Transilvania International Film Festival”.

Program RETRO 20

Google şi creierul lumii

Tot în cadrul programului special aniversar, „AFF” propune o selecţie a filmelor proiectate în cei 20 de ani de existenţă ai festivalului. Filmele selectate exprimă accente importante din programarea ediţiilor anterioare. Din 1993 până în prezent, la AFF au fost prezentate mii de filme din toată lumea: unele au fost premiate, altele au încins spiritele printre spectatori, însă toate au adus pe marele ecran poveşti emoţionante despre oameni, locuri sau evenimente marcante de pretutindeni. În acest an, „AFF” celebrează nu doar filme produse recent, ci şi capodopere cinematografice din ultimele decenii, realizate de cineaşti consacraţi pe plan internaţional, precum Bob Connolly (Australia) sau John Marshall (SUA), două veritabile legende ale filmului documentar. „RETRO 20” va avea loc între 14 şi 20 octombrie, în paralel cu secţiunile competiţionale şi speciale. „Astra Film Festival“ 2013, „Festivalul Internaţional de Film Documentar“ de la Sibiu este organizat de „Astra Film – CNM ASTRA“ şi „Fundaţia Astra Film“. Cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerului Culturii.

„Google şi creierul mondial”, în deschidere la „Astra Film Festival”

Preşedintele şi sufletul Festivalului, regizorul Dumitru Budrala

Luni, 14 octombrie, începe „Astra Film Festival” Sibiu, ediţia aniversară de 20 de ani. În deschidere, de la ora 19.00, va fi proiectat, în premieră în România, filmul „Google şi creierul mondial”, în prezenţa regizorului Ben Lewis, o privire în detaliu asupra modului necunoscut în care funcţionează cea mai puternică corporaţie din mediul online. Filmul vorbeşte despre ambiţiosul proiect „Google Books”, care se doreşte a deveni cea mai mare bibliotecă virtuală din lume şi despre cum sunt încălcate drepturile de autor. Proiecţia va fi urmată de o sesiune Q&A cu regizorul, iar după discuţii, publicul este aşteptat în foaierul Casei de Cultură, unde va concerta una dintre cele mai nonconformiste artiste din peisajul autohton, Ada Milea.

Spectacolul lumii pe ecrane la AFF

Masterclass susţinut de regizorul Petr Lom

Cele 110 filme ale ediţiei aniversare ţintesc subiecte de actualitate de o mare diversitate, care nu se regăsesc pe agenda televiziunilor din România. De la teme controversate din mediul online, „Internetul se închide” (premieră absolută) şi „Nebunia Facebook”, care prezintă efectele neaşteptate la care ne supunem atunci când „share-uim” în mod public un simplu gând de moment sau o fotografie, până la „Drill Baby Drill”, care asistă protestele anticorporatiste împotriva exploatării gazelor de şist din Polonia şi SUA, o realitate surprinsă de regizorul Lech Kowalski, care va fi prezent la festival. În premieră în România, va fi proiectat documentarul „Sindromul Veneţia”, un portret al unuia dintre cele mai frumoase oraşe din lume surprins în mijlocul unui proces de autodistrugere.

„Afacerea Tănase. Leapşa pe murite” este un documentar de investigaţie prezentat în premieră absolută la AFF în prezenţa regizorului, Ionuţ Teianu, despre faţa ascunsă a României ceauşiste şi mijloacele criminale prin care Securitatea dorea să-i reducă la tăcere pe Virgil Tănase şi Paul Goma, doi disidenţi opozanţi stabiliţi la Paris. „Actul de a ucide”, cel mai premiat şi titrat documentar din 2013, numit „cel mai convingător film din toate timpurile” de către „The Guardian”, reconstituie metodele prin care gangsterii din Indonezia anilor ’60 au torturat şi ucis peste un milion de comunişti. Multe teme ale prezentului, mărturii intime, idei revoluţionare sau revoltătoare încing ecranele la ediţia din 2013 a „Astra Film Festival”.

Nume consacrate pe plan internaţional, Sergei Loznitsa, Nicolas Phillibert, Lucien Castaing Taylor şi Verena Paravel, Wang Bing sau Nikolaus Geyrhalter, dar şi regizori emergenţi îşi dau întâlnire la Sibiu. Cele mai aşteptate şi apreciate filme ale momentului, produse în România şi în lume, vor fi evaluate de un juriu de prim rang, format din cineaşti şi specialişti de top: Gaby Babic (Germania), director „goEst Festival”; Cristi Puiu, regizor; Lesedi Oluko Moche (Africa de Sud), director „Encounters Doc Fest”; Pawel Kloc (Polonia), regizor; Hussain Currimbhoy (Marea Britanie), director artistic „Sheffield Doc IFF”; Elena Danilko (Rusia), director artistic „Moscow IFF on Visual Anthropology”; Petr Lom (Canada), regizor; Michael Stewart (Marea Britanie), director „London Open City IFF”; Cristian Niţulescu, producător TV; Grit Lemke (Germania), director artistic „DocLeipzig”.

Concerte live

Masterclass la ASTRA

În afara proiecţiilor de film, ediţia aniversară găzduieşte o serie de concerte care vor încânta audienţa în fiecare seară după ora 21.00, în foaierul Casei de Cultură: „Bucium” (marţi, 15 octombrie), „Peste Pădure”, o trupă de folclor vechi din Sibiu (miercuri, 16 octombrie), Mircea Florian (joi, 17 octombrie), Raul Kusak & Adrian Naidin (un concert extraordinar intitulat „Cântice’n Cerc”, care include şi melodii din repertoriul Mariei Tănase – vineri, 18 octombrie), „Szilvasi Gipsy Folk Band” din Budapesta şi „Electric Brother” (sâmbătă, 19 octombrie).

Ediţia aniversară „AFF” din acest an va fi una fără precedent: un număr record de 1.350 de filme din peste 70 de ţări de pe toate cele 6 continente ale lumii; sute de autori şi profesionişti din domeniu sunt aşteptaţi la Sibiu în perioada festivalului; 10.000 de oameni vor umple în fiecare zi sălile de cinema. Ediţia din 2013 şi-a făcut simţită prezenţa încă de joi, 10 octombrie, când tinerii sibieni au făcut un tur inedit pe biciclete cu pornire din Piaţa Mică Sibiu, la ora 17.00, şi au anunţat cu mare fast începerea ediţiei aniversare de 20 de ani. Se anunţă o săptămână cinematografică extrem de fierbinte în plină toamnă, între 14 şi 20 octombrie, Sibiu devenimd capitala internaţională a filmului documentar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.