România, țara mezelurile cu profit de zeci de mil €

Cultura culinară a românilor include mezelurile și acesta este un fapt cunoscut. « Dacă vrei ca afacerea să îți funcționeze gândește-te la carne și medicamente », este un slogan, încă actual, a celor care căutau idei de bussines. Nu sunt puțini cei care au și urmat această cale și au ajuns să dețină zeci și sute de milioane de euro. Unul dintre ei este Iustin Paraschiv ( numit în urmă cu 15 ani, cel mai tânăr milionar român) este deținătorul Grupul Carmistin care însumează peste 20 de companii. Carmistin este unul din puținele holdinguri românesti care integrează producțiea agro-zootehnica în proportie de 90%. Astfel, începând de la cultivarea cerealelor, producția de furaj, creșterea animalelor de fermă se ajunge până la abatorizare, procesare și distribuție de produse și preparate din carne atât extern cât și în rețeaua proprie de retail)

Anul trecut investiția a ajuns la 18 milioane de euro în dezvoltarea fermelor şi în creşterea capacităţii de producţie, iar cifra de afaceri a fost de aproximativ 200 de milioane de euro.

 

Carmistin și-a început activitatea în anul 2000 și are 100% capital românesc. Cele 20 de companii sunt grupate în 4 divizii de producție : pui, porc, vită și agricultură. Principalele companii sunt Avicarvil, Avirom Plus, Avicarvil Farms, Avicarvil Farming, Avicarvil Food&Distribution, Porcellino Grasso, Agrikilti, Carmistin Trading, Carmistin Internațional, Pajo Agriculture, Tracian Beef s.a.

Grupul își întinde activitatea pe 5.000 de ha de teren agricol pe care sunt cultivate cereale, o fabrică de nutrețuri combinate, 5 unități de depozitare cereael, 14 ferme de păsări, 2 abatoare, 3 ferme de creștere porcine și una de creștere a bovinelor și o rețea de 150 de magazine proprii.

Povestea primului million de euro

Iustin, fiul familiei Ana și Cornel Paraschiv a fondat Carmistin în anul 2000, pornind de la experiența acumulata în cadrul companiei producătoare de mezeluri « Ana și Cornel », afacere deținută de familia sa în Mizil, județul Prahova.

Orientată inițial către comerțul cu cereale și produse alimentare, Iustin Paraschiv a decis în 2008 să transforme societatea Carmistin în grupul Carmistin și să creeze astfel unul dintre cei mai mari jucători din industria agroalimentară din România. Grupul a început să se dezvolte pe linii de business complementare.

Încă student, Iustin Paraschiv a intrat în afaceri din dorința de a-şi „ajuta” părinţii care, la vremea aceea, deţineau un abator şi o carmangerie. O mare parte din timp l a petrecut la fabrica de mezeluri, experimentând toate fazele de producţie, dar nu s-a simțit atras de niciuna dintre activități. La un moment dat a auzit o discuţie legată de furnizorii de carne care erau atât companii româneşti, cât şi străine si i-a venit ideea de a procura el, materia primă necesară fabricării mezelurilor și astfel face un prim transport în Austria. După primul tir de carne de porc au urmat altele şi așa a intrat în „horă”. În scurt timp a trebuit să şi creeze o firmă ca să poată să se dezvolte construindu-și afacerea într un alt mod, decât cel obisnuit de parintii sai. În primul an a ajuns la o cifra de afaceri de un milion de euro (în 2005, la doar 23 de ani). Iustin consideră că echipa sa are un mare merit. S-a înconjurat de oameni tineri în grupul său de management și și-au fixat obiective îndrăznețe asumându-și ricuri.

În 2005 a achiziționa Avicola Oltchim, cu 6 milioane de euro. Avicola își schimbă numele în Avicarvil și urmează o perioada dificilă din cauză ca aproape trei sferturi dintre angajați și-au dat demisia, odată cu preluarea companiei de către Iustin.

Preluarea platformei agricole Oltchim în anul 2008 și derularea unui plan de investiții de aproximativ 30 de milioane de euro este unul dintre primele proiecte ambițioase de succes ale lui Iustin Paraschiv și ale echipei sale de management.

Fermele de la Băbeni și Feldioara, care împreună produc peste 250 000 de porci anual au fost și ele modernizate, iar în 2011, în urmă unei investiții de 10 milioane de euro, Paraschiv ajunge să dețină cea mai mare fermă de creștere a bovinelor în stabulație (intreținere și hrănire a vitelor fără ieșire din grajd, în vederea obținerii unor indici sporiți) din România.

În 2012 și-a adăugat în portofoliu și una dintre puţinele unităţi din industria de apărare care mai funcţiona, MFA Mizil, și devine, astfel, cel mai tânar milionar, conform publicației „Top 300 cei mai bogați români”. Tot în 2012, Iustin Paraschiv revine pe piața economică cu o nouă investiție : preluarea activelor Avi Instant Târgu-Jiu, fosta Avicola Târgu Jiu.

În 2017, Iustin Paraschiv a hotărât să extindă grupul Carmistin, achiziționând Avicola Târgu Jiu, Grupul Carmistin ajungând astfel în topul celor mai mari crescători și producători de carne de pasăre din România. A fost necesară o investiție de 20 de milioane de euro pentru relansarea capacității de producție de la Avicola Gorj precum și modernizarea întregului sistem.

Astăzi, grupul agricol Carmistin se află în topul jucătorilor din industria agro-alimentară din țară. În cei aproape 20 de ani de existență, Iustin Paraschiv a reușit să înființeze și să dezvolte în cadrul grupului mai multe companii. Împreună, acestea au ajuns să producă anual peste 20.000 de tone de carne de pui, 250.000 de porci și 10.000 de vite în viu în cele 18 ferme specializate.

Carmistin Internațional, Avicarvil Farm, Avirom Plus, Avicarvil Procurment, Pajo Holding, Avicarvil, Pajo Agriculture, Porcellino Grasso și Agrikilti formează un grup de firme care produce anual peste 20.000 de tone de carne și deține 18 ferme specializate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

11 Comentarii

  1. La români nu e o problemă,..Proști și ticăloși sunt destui,.Iar mezelurile au mai fost mâncate odată,.și sunt pe gustul românului,..

  2. Medve, hat iară plângi că ai uitat când ai ajuns la mezelărie ce ti-a spus mama: Csabai cumpără 1 kiló de gyulai, sau Gyula cumpără 1 kiló de csabai. În altă ordine de idei cu SF-ul cu studentul minune U-stin care transformă “Povestea porcului de Ion Creangă“ în afacerea de succes a zilelor noastre cu 5000 de ha de tern agricol furaje și peste 12 unități de producție una mai cu nume englezesc decât alta este potrivită pentru ora 19 30 emisiuna “Noapte bună copii“!

  3. Mezeluri, conserve or fi fost sigure alea fabricate acum cateva zeci de ani intr-o alta epoca, ca intre timp …

  4. [ 2013 ] Omul de afaceri Iustin Paraschiv, acuzat de evaziune de peste … Omul de afaceri Iustin Paraschiv, acuzat de evaziune de peste 10 milioane de euro, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, printr-o decizie definitivă, luată aseară de Instanţa Supremă Publicat in 09 noi 2013 ora 10:37 am de radiomures  
    Potrivit Mediafax, magistraţii au admis recursul DNA faţă de hotărârea prin care acesta primise interdicţie de a părăsi ţara.Iustin Paraschiv este acuzat de iniţiere, constituire sau aderare la un grup infracţional organizat.Instanţa Supremă a mai decis, aseară, arestarea preventivă a altor zece persoane, acuzate în acelaşi dosar, în care prejudiciul total estimat de procurorii anticorupţie depăşeşte 70 de milioane de euro.

  5. @dan
    Firma cu acționariat roman și DNA. Deja se știe povestea. Trebuie distrusa. Nu e nevoie de război clasic cu tunuri, tancuri și bombe pentru a cuceri o tara. Iti pus președintele tău, preiei SRI, DNA, justiție, presa, asa zisa societate civila, totul în scopul de a prelua economia. Folosesti toate astea ca într-un joc de sah. Arestezi politicienii care sunt împotriva președintelui pus de tine, pui circari gen Orban, le iei și banii din sistemele sociale, sănătate, pensii, piloane si piloanase. Cu grupul de comando de propaganda, cu presa ta și cu SRI îți menții la putere președintele trădător de tara. Ii ordoni anticipate. Faci și un partid nou nouț, al tău, USR pe lângă ala preluat ostil peste noapte.
    Toate astea le-am văzut demult de tot la video, într-un film de desene animate cu porcul Klausy, dar nu îmi mai aduc aminte cum se numea.

    • de acord … dar exact aceste lucruri pe care le mentionati ridica semne de intrebare ( relativ la sirul neintrerupt de succese mentionate in articol, si facand totala abstractie de acuzatiile DNA – v.radio Mures – fara nici un efect):
      Cum de cineva autohton a reusit sa aiba afaceri de zeci de milioane de Euro, fara a fi realmente deranjat / deraiat de institutiile de forta ?
      Legile date (special) inca din anii ’90 nu permiteau dezvoltarea fara frauda a nici unei afaceri, fie ea ultra-simpla, gen „vanzare de ciocolata, cu exclusivitate garantata de producator ( pt un intreg judet)” …

  6. daca iei la ” gustat” un galantar din orice oras al tarii , observi ca gustul salamului este la fel , indiferentde denumire , la fel parizerul de porc -pasare , o mica diferenta , se observa la produdul ” toba ” dar din cauza usturoiului..! in rest , produse ne co me sti bi le ..!

  7. Inainte de 1989 TOTUL se fabrica dupa un S.T.A.S. calitativ retetele sau mai deteriorat dupa inceperea crizei din 1981 dar chiar si asa calitatea era clar superioara prostelilor cancerigene ce ni se ofera de 30 de ani incoace. Aveam peste 30 de fabrici de conserve si mezeluri si acum parca mai simt ce gust cu adevarat bun aveau mezelurile si conservele.Conservele de Bame produse la Calafat si Caracal erau un deliciu.Daca intrebi un Roman ce sunt Bamele dupa 30 de ani de cacapitalism ridica din umeri.Mezelurile erau NATURALE nu injectate cu fum lichid cancerigen cum fac criminalii in zilele actuale.Apa imbuteliata in sticle de sticla nu in plastic cancerigen care acum are valabilitate de sute de zile iar inainte de 1989 scria clar pe eticheta valabilitate 72 de ore.Eticheta era stantata in ce zi si la ce ora expira valabilitatea. Acum se cumpara la greu apa de teava clocita de saptamani si luni de zile mai scumpa ca in Qatar !!! Vorba celor din serialul Spitalul de Dementa : ,, La noi nimic nu este normal nici politia nici scoala nici guvernul nici haleala .” De cativa ani incoace nici macar aerul. Asadar DORMINDU-TE ROMANE !

  8. Blocaj pe rinichi, colon și inimă și poate ușor pentru cine mai ține și posturile dar nu prea bine… Consumul de mezeluri duce la creșterea indicelui de putrefacție intestinală scrie dr. Peter J D’Adamo Alimentația adecvată celor 4 grupe sangvine… Alimentația eficientă care duce la creșterea productivității muncii, la reducerea medicamentelor…

  9. @Catuvencu,ai dreptate si imi permit sa completez, fara SRI nu ai cum sa invarti atatea ferme si milioane, afaceri de succes pe dracu. Asta e afacerea securitatii si asta e bagat la inaintare. In ce tarisoara normala serviciile secrete fac afaceri legal,detin firme, ferme, etc,dar totul secret, evident.
    PS: as vrea sa il vad pe asta si pe securistii care coduc Romania din umbra in locul saracelor vite ,blocati intr-un grajd, cu botul in furaj. Pe alta parte carnea din bovine crescute fortat, care nu vad lumina zilei si iarba si sunt indopate fortat si hormonate, injectate, e foarte „sanatoasa ” si cine o consuma traieste mult si sanatos… Nu stiam ca s-a adoptat tactica asta marsava si la bovine ,nu vreau sa par exagerat, dar asta e cruzime impotriva animalelor traim totusi in 2020!

  10. @Marele Urs: Mezeluri din acelea mai mincate odata maninci tu si cei de teapa ta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.