România ține lumina aprinsă în Republica Moldova

Consumul de energie electrică din Republica Moldova pentru zilele de 2 și 3 ianuarie a fost asigurat în totalitate, în ciuda provocărilor legate de sistarea livrărilor de energie de la Centrala de la Cuciurgan din zona transnistreană. Începând cu 1 ianuarie 2025, Moldova se bazează pe un mix de surse interne și importuri din România, marcând o schimbare istorică în strategia sa energetică.

Creșterea producției din surse regenerabile

Pentru ziua de 2 ianuarie, necesarul de energie electrică a fost acoperit astfel:

  • 48,22% import din România;
  • 30,88% contribuția SA „Termoelectrica”;
  • 15,31% energie regenerabilă;
  • 4,43% de la SA „CET-Nord”;
  • 1,16% de la „NHE Costești”.

O schimbare notabilă este creșterea de peste șase ori a producției de energie regenerabilă, semn că Republica Moldova investește în surse sustenabile.

Pentru 3 ianuarie, consumul se estimează a fi cu 10% mai mare, iar SA „Energocom” a rezervat capacitățile necesare pentru import de energie din România.

O tranziție cu provocări financiare

Sistarea livrărilor de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, care în trecut asigura peste 80% din consumul malului drept al Nistrului, reprezintă un moment istoric pentru independența energetică a Republicii Moldova. Totuși, această tranziție vine cu un cost ridicat:

  • Energia furnizată anterior de Cuciurgan avea un preț de 66 dolari/MWh, semnificativ mai mic decât cel al energiei importate din România, care depășește 450 lei/MWh pe piețele spot.
  • Toți actorii majori din sectorul energetic moldovenesc au solicitat reglementatorului majorarea tarifelor. Cel mai mare furnizor, Premier Energy, a obținut o creștere de 75,2% pentru clienții casnici, iar FEE Nord, o creștere de 64,4%.

Sprijin pentru populație

Guvernul Republicii Moldova a extins schema de compensare a costurilor energetice. Valoarea minimă a compensației pentru energie a crescut la 500 lei, iar cea maximă la 1000 lei, pentru a proteja populația de creșterile de preț. Fondurile sunt asigurate cu sprijinul Uniunii Europene și al altor parteneri internaționali.

Situația din Transnistria

Pe malul stâng al Nistrului, Centrala de la Cuciurgan funcționează acum exclusiv pe cărbune, cu stocuri suficiente pentru 30-50 de zile. Capacitatea sa este limitată, iar regiunea se confruntă cu perspectiva unor dificultăți majore dacă livrările de gaze și cărbune nu vor fi reluate.

Perspective și provocări

Deși independența energetică față de Federația Rusă este un pas important pentru securitatea națională a Republicii Moldova, această tranziție va necesita ajustări economice semnificative. Creșterea prețurilor și dependența de piețele externe fac necesare investiții strategice în producția internă și surse regenerabile, pentru a diminua vulnerabilitățile pe termen lung.

Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 5102 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Moldova nu are nevoie de nici o” strategie energetica”,atita timp cit totul vine gratis din Romania.Rusii se cam saturasera sa fie dusi cu vorba de moldoveni in privinta banilor pentru gaze,asa ca decizia golanilor de ucraineni de a sista tranzitul gazelor rusesti are si partile ei bune.Mai putin pentru Republica Transnistria .

  2. În acest mod simplu energia vǎ costǎ dublu. Nu-i nimic, cǎ vǎ împrumutǎ cǎmǎtarii internaționali, fiindcǎ tot de la ei luați și banii, și curentul. Dupǎ care vǎ vor lua țara, în contul datoriei. V-ați orientat, „diaspora” moldoveneascǎ! V-ați vândut pǎrinții, țara și neamul ca sǎ culegeți cǎpșuni în Spania, cǎ ale voastre vǎ puțeau!

  3. Prostălăi rău și ăștia,cum dra ku să te conducă o neomarxista ca Maia și tu să pui botul la toate minciunile lor ,își merită soarta,nu le plâng de milă,

  4. Din capital ro Oprirea tranzitului către Europa scumpește MASIV gazele.
    Record de preț al ultimelor 14 luni Prețul gazelor naturale a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, imediat după oprirea completă a tranzitului de gaze din Rusia către Europa prin Ucraina. Această decizie, anunțată de Gazprom pe 1 ianuarie, a declanșat o creștere bruscă a prețurilor de referință, marcând un nou episod de tensiune pe piața energetică europeană.

    Patritiosmul trece ca dragostea prin stomac, portofel, conturi etc si face …curtat.

  5. Romania tine pe gratis lumina aprinsa in Moldova , Ucraina ,dar o tine stinsa pentru pensionari si pentru multi alti romani .

  6. Când la putere vin patrioții, mult se mănâncă din lozinci..
    Nu cred că în fața FMI,sau altora, care au împrumutat RM,Sandu nu zâmbea uleios când cerea.. gratisul e degeaba numai în capcană..la toamnă PAS -ul pierde alegerile parlamentare chear dacă încearcă să facă aceiași jmecherie cum cu prezidențialele..

  7. Mda.. E ușor cînd ai de-a face cu proști fuduli, care cred că mai au o țară de jefuit…Proști ar fi de nu ar profita..

  8. Moldovenii putea sa se dezvolte industrial și agrar f bine, sa profite de energie ieftina de la vecinii estici și sa cultive relații de buna vecinătate, de colaborare și protecție reciproca cu Rusia însă România i_a corupt și le a arătat traiul parazitare u european, pe datorie.
    Prostia și domnia costa întotdeauna, acum bieții noștri frați de peste Prut stau în frig și pe întuneric gindind la traiul fericit de la Brussel, Roma, Madrid și Berlin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.