România vrea să câştige bani? Mai bine s-ar lupta cu corupţia decât să scoată aurul

„Scoaterea aurului de către un investitor străin sau unul privat nu îi va îmbogăţi niciodată pe români. Băsescu şi contemporanii săi ar face mai bine să reducă corupţia, să se angajeze mai mult într-un mediu de afaceri solid şi să ia iniţiative de secolul 21 pentru oamenii lor. Pentru majoritatea românilor, manipularea elitelor trebuie să fi devenit un lucru obositor până acum.
Roşia Montană Gold Corporation SA (RMCG) spune că va face mari eforturi, încercând să aibă un impact minim asupra mediului. Dar este semnificativ faptul că conducerea României este notorie pentru corupţie, iar Gabriel Resources a fost înfiinţată (şi acţiunile sale sunt controlate încă) de către un român extrem de controversat, om de afaceri australian, Frank Timis.”

Aceste două paragrafe scrise de un jurnalist străin sunt mai la obiect decât multe articole publicate în presa românească, în care unii scribi se laudă că au băut cianură, aşa, de plăcere, în Noua Zeelandă, într-o excursie specială organizată de RMGC. Poate apariţia de zeci de articole în presa străină despre Roşia Montană îi va încuraja pe ziariştii români să publice şi ei, chiar de ruşine că au ignorat un subiect de importanţă naţională care a depăşit de mult hotarele României.

Roşia Montană a întrecut în notorietate celebra „flacară violetă” şi vrăjitoarele ca subiect numărul unu pentru presa străină din România, un subiect mai dezbătut decât rochia D&G a Elenei Udrea! Ziariştii străini s-au deplasat la faţa locului, unde au filmat, au fotografiat, au vorbit cu compania RMGC şi cu oponenţii proiectului. Printre cei care au publicat articole în ultimele două săptămâni sunt The Associated Press, Agence France-Presse, „Der Spiegel”, „Le Monde”, „Kansas City”, „The Globe and Mail”, „The Washington Post” ,UPI, „The Miami Herald” etc.

Dat fiind că România nu mai este un stat comunist, ziariştii nu mai trebuie să angajeze un traducător oficial care traduce ce şi cât vrea şi îi duce pe jurnalişti unde e voie. Spre deosebire de ziariştii români, presa străină nu este dependentă de publicitatea din România şi atunci scrie liber şi relaxat despre problema aurului de la Munţii Apuseni, văzând şi părţile bune, şi cele rele.
Ziarul american „Miami Herald” descrie cu umor situaţia într-un articol apărut marţi. Sub titlul „Setea de aur ameninţă oraşul antic din România” apare şi un articol publicat în „Kansas City”. Presa străină aminteşte de tezaurul naţional. „Pierdem monumente unice arheologice”, zice profesorul Ioan Piso, directorul Muzeului Naţional de Istorie Ardelenească. Proiectul foloseşte cianură, va distruge bisericile şi monumente antice, lucrurile care au stârnit proteste în România. Unii acuză compania şi autorităţile locale că blochează orice altă formă de business sau alternative, spunând că numai mina Gold Corp. poate salva oraşul. Toate articole scriu că preşedintele Băsescu sprijină cu vârf şi îndesat proiectul, că preţul aurului e foarte mare şi că România are nevoie de investiţii şi locuri de muncă. Preşedintele Băsescu a avut dreptate. Politicienii şi presa au fost laşi, numai cum înţelege el, ar fi trebuit să promoveze proiectul ca o salvare pentru naţiune!

Ziariştii canadieni de la „The Globe and Mail” au publicat un articol în favoarea proiectului de la Roşia Montană, dar recunosc şi ei că există dezavantaje chiar dacă proiectul e ispititor ca urmare a preţului-record la aur. Chiar unul dintre fondatorii Gabriel Resources, Stephen G. Roman, crede că proiectul ar fi fost mai bine primit în România dacă ar fi fost mai mic. Ziarul scrie că dezvoltare este atât de mare încât va înconjura satul Roşia Montană cu o mare de moloz, va distruge patru sau cinci biserici istorice şi o parte din galeriile miniere romane antice în care s-a lucrat în secolele II şi III. Vor fi mutaţi 2.000 de locuitori, dintre care mulţi deja au fost „cumpăraţi”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.