Românii au făcut peste 100 de reclamaţii la adresa băncilor

Față de anul trecut numărul reclamaților s-a redus la jumătate.Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a primit în perioada ianuarie-februarie 100-110 reclamaţii la adresa instituţiilor financiare, comparativ cu circa 400 în perioada similară a anului trecut, majoritatea vizând aspecte legate de informare, a declarat, luni, preşedintele instituţiei, Constantin Cerbulescu pentru Mediafax. „Numărul reclamaţiilor a scăzut la mai mult de jumătate. Acestea au vizat, în primul rând, anumite măsuri luate de bănci fără informarea consumatorilor. De exemplu modificări ale contractelor sau introducerea anumitor clauze”, a spus preşedintele ANPC.

El speră că numărul plângerilor se va reduce în urma introducerii noii legislaţii, dar va depinde şi de rapiditatea cu care consumatorii vor înţelege şi vor avea în vedere noile reglementări. Pe de altă parte, Mihai Meiu, director în cadrul ANPC, a menţionat că foarte multe dintre reclamaţii sunt tot pentru contractele vechi, în condiţiile în care creditarea a scăzut foarte mult.

ANPC a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru transpunerea şi implementarea în legislaţia naţională a Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, care devine obligatorie pentru toate statele membre din 11 iunie. Astfel, băncile vor modifica, până în septembrie, aproape toate contractele de credit încheiate cu populaţia pentru a le adapta la noile reglementări ale Uniunii Europene şi nu vor mai putea încasa comisioane la rambursările anticipate pentru împrumuturile cu dobândă variabilă, iar la celelalte comisioanele sunt limitate la 1%.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă se aplică tuturor contractelor de credit, inclusiv creditelor ipotecare şi imobiliare, indiferent de valoarea totală a creditului, precum şi contractelor de leasing, care vor prelua majoritatea condiţiilor impuse în prezent de legislaţia românească în cazul creditelor de consum. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.