
Compania de stat Romgaz, prin intermediul unei filiale implicate în dezvoltarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră, a formulat o cerere oficială de dizolvare a Fundației Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România. Acțiunea a fost depusă pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 din București, fiind înregistrată sub dosarul nr. 17337/299/2025.
Anunțul a fost făcut public de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a susținut că demersul este „legal, corect și moral” și reprezintă o premieră în România. Potrivit acestuia, acțiunea are ca fundament constatarea insolvabilității organizației și presupusa utilizare a unei structuri juridice paralele pentru a evita răspunderea patrimonială în urma proceselor pierdute.
Proiectul Neptun Deep, miza litigiului
Fundația Greenpeace a inițiat anterior mai multe acțiuni în instanță împotriva dezvoltării proiectului Neptun Deep, derulat de Romgaz și OMV Petrom. Instanțele au respins aceste cereri, iar prin două sentințe civile (nr. 667/2025 și nr. 4887/2025), Greenpeace a fost obligată la plata unor cheltuieli de judecată în valoare totală de 380.000 de lei către titularii proiectului.
În urma inițierii procedurilor de executare silită, Romgaz susține că a constatat lipsa totală de bunuri sau fonduri în conturile Fundației Greenpeace CEE România. În plus, compania afirmă că donațiile publice pentru activitatea Greenpeace în România sunt colectate de o entitate juridică separată, cu același nume, dar cod fiscal diferit.
Romgaz acuză „scop duplicitar”
Potrivit declarației ministrului Burduja, această structură ar fi folosită ca paravan pentru evitarea obligațiilor legale rezultate din acțiuni în justiție. Romgaz susține că, în acest context, sunt întrunite condițiile legale pentru dizolvarea fundației, în baza Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 privind asociațiile și fundațiile.
Context politic și instituțional
Ministrul Energiei a legat acțiunea de o viziune mai largă privind „lupta pentru interesul public al țării” și a respins presiunile și criticile venite, potrivit lui, din partea organizațiilor care contestă marile proiecte energetice. El a reiterat sprijinul pentru Romgaz și pentru continuarea proiectului Neptun Deep, considerat crucial pentru securitatea energetică a României.
(editat) astea Nu au Autorizatii PRINCIPALE pentru exploatare
Totul se face ABUZIV…de aceea sunt asa de porniti împotriva Greenpeace
că au dezvăluit ticăloșia lor si a statului.
Sa se interzica finantarea de catre stat a ong-urilor. Vor disparea de la sine fara banuti. Daca vor sa existe, sa se autofinanteze.
Cheltuielile de judecată nu sunt prejudiciu.E dreptul unui ONG sa se exprime prin cereri facute instantei daca exista baza a cererilor.
ONG nu pot fi dizolvate, sint nonprofit, poate fi o actiune abuzivă din partea statului
D-le avocat aveți dreptate a scris în Scânteia de ieri,în tara mea legea o fac eu,nu oengeuri trădătoare!
Produci pagube, plătesti.Dacă nu vrei să plătesti, limitează-te la a ieși îmbrăcat în portocaliu pe stradă cu stop-oil pe tine.Dacă statul a dispus oprirea operațiunilor, statul plăteste iar cel ce a dispus asta, primește un șut în dorsal-jos, țintit spre prima ușa deschisă și i se rețin 40% din venituri.Altfel transformăm judecătoriile în klanuri impunitabile, mai presus de lege.Ca-n SUA unde un jude a luat un cartelist și l-a scos pe ușa din spate.
greenpace este coloana V-a sorosista care lucreaza impotriva statului roman.
Fundației Greenpeace CEE România o adunătură de nenorociții!
Bravo Romgaz! Jos cu oengeurile finantate din exterior impotriva intereselor Romaniei
Dupa faptele de arme useristoliberalo la liberalizare, greendeal si inchide de firme romanesti sau straineze, multi viteji se arata la PNL „în lupta pentru interesul public al țării”
Ghinea si Virgil Popescu stiu mai bine