Roşia Montană îi încaieră din nou pe UDMR-işti

Cercul Liberal din UDMR consideră că declaraţia liderului Kelemen Hunor, legată de opinia exprimată de consilierul prezidenţial Eckstein Kovacs Peter în cazul Roşia Montană, este „inacceptabilă”, şi susţine că a protesta faţă de exploatarea cu cianuri este un drept inalienabil al acestuia.

„Declaraţia dumneavoastră, potrivit căreia «domnul Eckstein ar trebui să decidă dacă este membru UDMR sau se delimitează de preşedinte, iar, dacă se delimitează, are cale liberă şi drum liber să meargă unde doreşte», este inacceptabilă, deoarece în acest sens UDMR nu poate fi substituită de către preşedinte – pe de o parte. Pe de altă parte, UDMR încă nu are un punct de vedere oficial despre Roşia Montană, la care Eckstein Kovács Peter ar trebui să se ralieze. În al treilea rând, de ce ar trebui să plece oricine din UDMR dacă se situează pe o poziţie diferită de cea a preşedintelui Uniunii?”, se arată într-o scrisoare deschisă a Cercului Liberal din UDMR transmisă, vineri, lui Kelemen Hunor şi semnată de preşedintele Bognár Zoltán, citată de realitatea.net.

Preşedintele Cercului Liberal din UDMR s-a declarat convins că „a protesta faţă de exploatarea prin tehnologia cianurii, care înseamnă o nouă bombă ecologică, este un drept inalienabil al lui Eckstein Kovács Peter”.

„Mai mult, întrebarea este aceasta: de ce nu am consultat membrii organizaţiei despre acest proiect? De ce nu a ajuns problema pe ordinea de zi a ultimei şedinţe CRU? De ce nu a avut loc o dezbatere internă? De ce nu am adoptat o poziţie oficială? Fără toate acestea, cum am putea emite o judecată referitore la popularitatea acestui proiect în cadrul UDMR sau în cercul alegătorilor noştri – măcar şi în mod mijlocit? Rămâne întrebarea: cine sunt de fapt în majoritate în organizaţie: cei care sunt pentru tehnologia cu cianură sau cei care o contestă?”, a subliniat Bognar Zoltan.

El a menţionat că Eckstein Kovács Peter, care este vicepreşedintele Cercului Liberal, îşi formulează o poziţie separată „nu împotriva UDMR, ci faţă de ministrul care reprezintă punctul de vedere al Guvernului”.

„Coeziunea UDMR se bazează pe identitatea comună, pe interesele noastre comune şi nu pe interese personale. Ţinând cont de acest fapt, gesturile autoritare nu creează unitate. Acţiunea politică unită poate fi obţinută doar pe baza unor hotărâri democratice. Cercul Liberal, pe lângă recunoaşterea dreptului la opinie neîngrădită, cere instituţionalizarea dialogului intern. Nici noi nu dorim ca «Noul capitol» promis de dumneavoastră la alegerile interne ale UDMR din februarie 2011 să fie totodată şi «Ultimul capitol»”, a conchis Bognar.

Ministerul Culturii, Kelemen Hunor, declara că nu va semna ordinul de declasare a Muntelui Cârnic ca monument protejat până când nu se va lămuri participarea statului în firma care va face exploatarea la Roşia Montană, el adăugând că Peter Eckstein-Kovacs trebuie să-şi lămurească poziţia.

Kelemen Hunor spunea, la rândul său, miercuri, la Sic, judeţul Cluj, că nu a semnat scoaterea Muntelui Cârnic de pe lista monumentelor istorice protejate.

„Eu nu mă ocup de hârtiile pe care le semnează domnul Eckstein. Domnul Eckstein ar trebui să decidă dacă este membru UDMR sau se delimitează de preşedinte. Dacă se delimitează, are cale liberă şi drum liber să meargă unde doreşte. Domnul Eckstein este în cunoştinţă de cauză: nu eu am semnat avizul de descărcare de sarcină arheologică, este primul pas într-adevăr în ceea ce priveşte responsabilitatea Ministerului Culturii. Comisia Naţională de Arheologie a aprobat în unanimitate şi eu, în aceste condiţii, am asigurat cadrul juridic, legal, financiar, pentru a salva 80 la sută, sau cât se poate de mult din patrimoniul cultural construit şi arheologic, pentru că asta este responsabilitatea mea. Dar următorul pas nu l-am făcut, nu am semnat, şi asta trebuie să semnez eu, nu directorul de la Alba, scoaterea Muntelui Cârnic de pe lista monumentelor istorice este pe lista A. Asta înseamnă o protecţie sporită, foarte puternică şi în acest moment Muntele Cârnic este pe lista A, nu a fost semnat ordinul privind declasarea acestui monument arheologic”, spunea Kelemen Hunor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.