Rusia a mai primit o lovitură în moalele băncii

Agenţia de rating Fitch Ratings a retras ratingul de credit al Băncii Internaţionale de Investiţii (IIB), cea la care Rusia are control majoritar şi care în prezent are o emisiune de obligaţiuni de 500 mil. lei la Bursa de Valori Bucureşti.

„Banca Internaţională de Investiţii informează prin prezenta deţinătorii de obligaţiuni asupra faptului că, la data de 20 mai 2022, agenţia de rating Fitch Ratings a anunţat retragerea ratingului atribuit Băncii Internaţionale de Investiţii“, transmite instituţia într-un raport publicat la BVB.

La finele lunii martie Fitch Ratings a modificat ratingul de credit pentru datoria pe termen lung a băncii de la nivelul „BBB“ la nivelul „BB-“, cu perspectivă negativă şi, totodată, ratingul aferent datoriei pe termen scurt a fost modificat de la F2 la B.

Recent, şi agenţia de evaluare financiară S&P a modificat perspec­tiva de rating pentru Banca Internaţională de Investiţii de la stabil la negativ, dar a păstrat ratingul în zona A, adică cel recomandat investiţiilor.

În lumina recentelor evenimente din Ucraina, Ministerul Finanţelor a realizat un proiect de lege prin care a mandatat guvernul să facă demer­surile necesare pentru ieşirea din acţionariatului IIB. Prin denunţarea acordului interguvernamental de înfiinţare a băncii semnat la Moscova în 1970, se urmăreşte coordonarea cu Cehia, Slovacia şi Bulgaria pentru ieşirea simultană din acţionariat.

Din rândul celor şapte fonduri de pensii private Pilon II din România, patru – NN Pensii, Vital, BCR Pensii şi BRD Pensii – aveau în septembrie 2021 plasamente în obligaţiuni la Banca Internaţională de Investiţii, de aproximativ 784 mil. lei.

Banca Internaţională de Investiţii a raportat pentru 2021 profit net de 7,9 mil. euro, în creştere cu 8% faţă de acelaşi indicator din 2020, evoluţie înfluenţată în principal de creşterea venitului din activităţile de bază.

În prezent, acţionarii băncii sunt Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam. Cel mai mare acţionar este Rusia, cu 47% din acţiuni, iar România, care ar urma să se retragă din acţionariat, are 6,14%.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. E un moment bun sa se retragă România din acționariat. Va vinde acțiunile ieftin. De altfel este o politică generală a statului român după 1990 să vândă ieftin sau să dea degeaba și să cumpere scump.

  2. Si ce daca s-au ‘imprastat’, pentru rusica nu e nicio problema.

  3. Dacă fondurile de pensii din Pilonul II sunt investitori la această bacă, mă întreb dacă chiar Rusia a primit o lovitură pe undeva, sau cei care cotizează la aceste fonduri (vorba vine, căci tot Statul Român marcă banul acolo, lunar) au primit o teslă acolo unde-i greu voinicului?

  4. Măscăricii de la „Fitch Ratings” și „S & P”? HAHAHAHA! …sunt niște simple aghienturi de manipulare a pieței financiare mondiale și de protejare a corupției la nivel înalt, așa cum amerlocii și-au mai făckut F.M.I. și B.M. în domeniul împrumuturilor și politicilor economice (ale altora!), O.N.U., U.N.E.S.C.O. și N.A.T.O. în domeniul geo-strategic, „Interpol” pe linie de căutare de persoane ostile, W.A.D.A. în sporturi, U.S.A.I.D. ca vector de penetrare în țările sărace ne-arondate organizațiilor lor principale, „Open Society” a lui $$oroș pentru cele importante. Uite și cine-s în realitate „PricewaterhouseCoopers”, o ofițină cu activități și comportare similare:
    https://adevarul.ro/locale/timisoara/fabrica-bani-fabrica-contoare-si-au-stors-patronii-milioane-euro-managerii-aem-timisoara-1_5f883def5163ec4271e61934/index.html
    Pentru tot restul există „MasterCard”….[Rumburak]

  5. De aceea nu mai poate ursul ha, ha, ha!!”Poziţia dictatorială” a Occidentului împotriva Rusiei accelerează dezvoltarea legăturilor economice ale Moscovei cu China, potrivit ministrului rus de Externe Sergei Lavrov, scrie dpa.

    Moscova va depinde doar de ea însăşi şi pe acele state care „şi-au dovedit” încrederea, a spus Lavrov agenţiilor de presă de stat RIA şi TASS.

    „Dacă ei (Occidentul) vor să ofere ceva în ceea ce priveşte reluarea relaţiilor, atunci ne vom gândi serios dacă vom avea nevoie sau nu”, a spus Lavrov, potrivit unei transcrieri apărute pe site-ul ministerului rus de externe, potrivit Reuters.

    Lavrov a spus că viitorul se află în regiunea Eurasia şi a numit India şi Iranul ca parteneri importanţi alături de China.

    „Acum, că Occidentul a luat o ‘poziţie a dictatorului’, legăturile noastre economice cu China vor creşte chiar mai rapid”, a spus Lavrov.”Pe lângă veniturile directe pentru bugetul de stat, aceasta este o şansă de a dezvolta estul îndepărtat şi estul Siberiei”, a adăugat el.”

  6. Rubla e cea mai puternica moneda din 2022. propaganda pentru prosti.

    Rusia si-a triplat veniturile din petrol si gaz anu asta. In schimb SUA si Europa sunt in cadere libera.

    Uraniu, grau si alte chestii pe care le exporta Rusia s-au scumpit si ele. Astea nu pot fi downloadate de pe torenti ca produsele americane

  7. Discutăm despre aceleași agenții care abia după falimentul Lehman au schimbat rating-ul de A cu multe plusuri al acesteia?

  8. Adică a flatulat musca(Fitch Ratings și S&P) pe lângă urs, ce vor mânca ăștia la ce face ursul în cărare peste câțiva ani, recomandând celorlalți ca delicatese AAA+++…

  9. Rusia a mai primit o lovitură în moalele băncii .Si care este lovitura ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.