Rusia cere Iranului să dezvolte un program nuclear paşnic

Preşedintele rus Dmitri Medvedev s-a întâlnit, la Baku, cu omologul său iranian Mahmoud Ahmadinejad, chiar în ajunul summit-ului NATO de la Lisabona, la care este invitat şi liderul de la Kremlin.

„Preşedintele a vorbit despre continuarea unui program nuclear paşnic al Iranului”, a declarat consilierul prezidenţial rus pe politică externă, Serghei Prihodko. „Conversaţia a fost deschisă. Nimeni nu a evitat chestiunile mai puţin plăcute”, a mai spus acesta.

„Ei cred că vor obţine ceva făcând presiuni asupra Iranului. Dar nu vor obţine. Cred că o blocadă împotriva Iranului va schimba percepţiile iranienilor. Însă poporul iranian nu va fi înfrânt de sancţiuni”, a spus preşedintele Ahmadinejad, vorbind despre viitoarea întâlnire a marilor puteri dedicată dosarului nuclerar iranian.

Întrevederea a avut loc în cadrul summitului Mării Capisce, la care participă Azerbaidjan, Iran, Rusia, Turkmenistan şi Kazahstan, state de care depinde aprovizionarea cu gaze naturale a Europei.

Rusia a anulat recent livrarea unor rachete S-300 către Iran şi s-a alăturat statelor occidentale care susţin sancţiunile ONU impuse Teheranului, în vederea renunţării la programul nuclear. Presa iraniană a anunţat, joi, că armata a testat cu succes un sistem modernizat S-200, care se apropie de performanţele rachetelor S-300 fabricate în Rusia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.