Rusia dă asigurări după Brexit: ”Nu-şi freacă mâinile…”

Rusia ”nu-şi freacă mâinile” după respingerea masivă a acordului Brexitului de către deputaţii britanici, ceea ce creşte riscul unui ”no deal”, a dat asigurări miercuri Serghei Lavrov, adăugând că doreşte o UE ”unită şi puternică”, relatează AFP.

”Noi nu vom spune şi nu spunem nimic despre Brexit, chiar dacă unii spun şi scriu constant că Rusia îşi freacă mâinile şi jubilează. Nimic din toate astea”, a dat asigurări şeful diplomaţiei ruse în conferinţa sa de presă anuală.

”Noi am spus mereu, cu mult înainte ca ideea Brexitului să ia formă, că o Uniune Europeană unită, puternică şi, mai important, independentă este în interesul nostru”, a continuat el.

”Să vedem ce se întâmplă. Bineînţeles, suntem pregătiţi să cooperăm cu Uniunea Europeană şi Marea Britanie dacă asta se termină cu o retragere din UE”, a adăugat ministrul. După referendumul cu privire la Brexit, Rusia a fost acuzată de amestec în favoarea unei ieşiri din UE, cu scopul de a încuraja disensiunile între occidentali.

Deputaţii britanici au respins marţi seara, cu o majoritate foarte largă – de 432 la 202 voturi -, acordul retragerii negociat de Londra cu Cei 27, o grea înfrângere politică a premierului Theresa May.

Relaţiile dintre Rusia şi Regatul Unit sunt la cel mai scăzut nivel după otrăvirea, în sud-estul Angliei, a fostului dublu agent rus Serghei Skripal, atribuită de Londra serviciilor secrete ruse.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

  1. din cele 4 arme clasice si redutabile ale Rusiei, diplomatia ocupa primul loc!

    evident ca rusii se bucura!

  2. Moscova nu controleaza Bruxelles-ul absolut deloc…da’ deloooc…???…d-aia vrea o UE unita…???… mai clar de atat ce vreti?

    • Daca Moskova controleaza Bruxelles-ul, atunci UE e un mare Fasssss impotent si nu merita sa mai traiasca. Chestia e insa ca Moskova controleaza Berlinul iar Berlinul controleaza Bruxelles-ul. Parca suna altfel, nu?

  3. Asigurarile Moscovei nu fac doi bani. Vecinii ei o stiu prea bine. Desigur ca isi freaca miinile caci Europa divizata ii convine de minune. Utopica armata europeana ar fi perfect pe placul Moscovei caci inevitabil va da cu stingul in dreptul. Si le freca si cind Scotia vota pentru independenta. Ba chiar agentia Russia Today spunea ca, in caz de reusita, Putin invita Scotia independenta sa adere la Uniunea Euroasiatica. Probabil ca generalissimul se si vedea capatat cu o baza militara la Atlantic, caci una din erorile campaniei de independenta a fost promisiunea ca baza de la Faslane va fi inchisa. Or, vidul de putere astfel creat se cerea umplut.

    • SUA au fost „motorul” ieșirii Marii Britanii din UE, pentru că UE devenea un pol de putere economică și avea tendințe de concurență cu americanii! Cu atât mai mult că se dorește ca toate tranzacțiile din UE să se facă în euro și să fie înființată o armată a UE, care să fie dotată cu echipamente europene, subțiind comenzile către colosul militaro-indistrial american care controlează total NATO! Din cât bănuiesc eu țările aflate sub hegemonia americană prin NATO nu fac comenzi de echipamente militare de la ruși, cu o singură excepție Turcia, care după tentativa americană de asasinate a lui Erdogan, au comandat sisteme S-400, chiar dacă americanii amenință cu sancțiuni dure.

  4. @Magnatul

    Moscova nu are cum sa nu se bucure de Brexit si nu stiu de ce ar trebui sa ne miram!

    Problema este asa cum o puneti dumneavoastra! UE i s-au pregatit doua lovituri, Grecia si nu a reusit si Brexitul si a reusit! cine le-a pregatit? pai o spuneti dumneavoastra cu argumente clare!

  5. @Magnatul(erorii): Motorul a fost electoratul britanic. Nu americanii ci britanicii au votat pentru Brexit. Tema principala a campaniei a fost imigrarea, calul de bataie fiind romanii, acceptati cel mai recent si cu mare tam-tam. A fost deci un vot populist, similar celui din Duminica orbului din mai 1990, cind sperietoarea a fost venirea mosierilor si a patronilor sa fure biata tarisoara. Intr-adevar, forta principala in NATO sint SUA si nici nu poate fi altfel. Ele au impus standardizarea unor echipamente militare, de exemplu cartusul de 5,56 mm al armamentului portativ usor sau 7.62 mm de mitraliera, in detrimentul celor europene chiar mai bune, respectiv cartusul experimental britanic calibru 4,85 mm si cartusul german Mauser de 7,92 mm, consacrat, printre altele, de celebra mitraliera MG42, si azi in serviciu (MG3) dar cu calibru standard NATO. La rindul lor, SUA importa armament din Europa. Un exemplu este chiar tancul Abrams, de larga serie, echipat cu tun de fabricatie europeana. Gestul Turciei pare mai mult motivat de respingerea admiterii in UE si de refuzul SUA de a-l extrada pe clericul rebel. Prezenta mai multor sisteme de armament complica logistica si interoperabilitatea, deci motivatie militara nu prea exista. Preconizata armata a UE ar fi o babilonie. Sta marturie experienta Aliatilor vestici. Desi majoritatea trupelor erau anglosaxone, cooperarea intre aliati nu a fost fara probleme, chiar la cel mai inalt nivel. In preconizata Armata Europeana, distantata de SUA, care va limba de lucru, germana, franceza, cumva olandeza sau poloneza?

  6. Tovarasi, va rog frumos sa nu mai aplicati cenzuri bolshevice si sa publicati toate comentariile romanilor.

    Cu respect pentru poporul roman

    Sa aveti o zi buna.

  7. Pentu Mariuta si Sabina, va rog deosebit sa-mi comunica-ti si mie cele 4 valori deosebite prin care exceleaza fosta URSS or actuala Federatie Rusa, pentru ca eu nu cunosc asa ceva, remarcat in istoria noastra
    Cu toata stima
    O zi buna
    Con

    • @Con

      eu nu am vorbit de valori, ci de *arme*! dumneata nu ai proprietatea cuvintelor?

  8. Pentru Mariuta, care stie asa de mult ce inseamna diplomatia ca arma, nu pot decit sa-i dau ca un exempluu stralucit cit de „diplomata” este Rusia.
    Niste amarite de insule la sfirsitul WW2, dupa capitularea Japoniei au fost capturate, mai rau ca Basarabia, spunind ca asta este si Japonia, care nu a atacat Rusia in timpul razboiului trbuie sa semneze tratat de pace cu ei, pe motiv va au invins Japonia, astfel ca sa fie confirmat si pentru bolshevici sfirsitul WWW2, chipurile ca s-a terminat si pentru ei.
    Deci despre ce „diplomatie” vorbim, cind Rusia official este in razboi, pentru ca vezi doamne este cum vor comunistii rusi, iar prin extensie cu toata lumea, find robii politicii agresive, fara respect fata de alti, fara motivatie.
    O zi buna
    Con

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.