Rusia doreşte sa controleze scutul antirachetă din România

Rusia este dispusă să discute toate propunerile privind scutul antirachetă din Europa, a declarat miercuri şeful Statului Major rus, generalul Nikolai Makarov, după reuniunea consiliului NATO-Rusia, relatează RIA Novosti în pagina electronică, potrivit Mediafax.ro.

„Suntem dispuşi să primim şi să discutăm orice propuneri posibile, care iau în considerare îngrijorările Rusiei privind schimbarea echilibrului strategic”, a declarat Makarov.

Rusia şi NATO au convenit să coopereze în aşa-numitul scut european antiranchetă, în cadrul summitului NATO-Rusia de la Lisabona, din noiembrie 2010. Alianţa Nord-Atlantică insistă că ar trebui să existe două sisteme independente care să facă schimb de informaţii, în timp ce Rusia vrea un sistem comun cu o interoperabilitate integrală.

Makarov a declarat că a reiterat propunerea Rusiei de a furniza un „scut antirachetă” pentru Europa de Est, Mările Neagră, Barents şi Baltică.

România a anunţat marţi încheierea unui acord cu Statele Unite pentru amplasarea, pe teritoriul românesc, a unor elemente de interceptare ale scutului antirachetă.

Moscova consideră amplasarea elementelor scutului antirachetă în apropierea frontierelor ruse ca o ameninţare pentru securitatea sa naţională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.