Rusia suspendă contactele militare şi un acord nuclear cu SUA

Rusia a fost acuzată de SUA de lovituri aeriene “barbare” asupra oraşului sirian Alep, a fost acuzată că se află în spatele doborârii avionului MH17 deasupra Ucrainei in 2014, iar secretarul de Stat John Kerry a sugerat chiar că SUA vor folosi forţa militară în Siria, inclusiv trupe la sol. Rusia a ripostat săptămâna trecută prin ministrul de Externe Serghei Lavrov, care a acuzat că Washingtonul doreşte să protejeze organizaţia jihadistă Jabhat al-Nusra, pentru a o folosi ulterior în încercarea de a răsturna regimul al-Assad.

Vladimir Putin a aruncat luni încă o săgeată către Statele Unite: a suspendat un acord cu SUA pentru distrugerea a zeci de tone de material radioactiv din arsenalul nuclear, din cauza acţiunilor “neprieteneşti” ale Washingtonului. Mai mult, viceministrul de Externe Ghenadi Gatilov a anunţat că au încetat contactele militare dintre Rusia şi SUA şi ca nu se mai face schimb de informaţii între cele doua puteri, scrie agenția TASS.

Potrivit Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a explicat că acordul nuclear a fost semnat în 2000 şi că Vladimir Putin a semnat decretul prin care suspendă acest acord din cauză că SUA nu l-au implementat şi din cauza actualelor tensiuni în relaţia bilaterală. Acordul a intrat în vigoare abia în 2010. Putin îl suspendă din cauza “intensificarii ameninţărilor la adresa stabilităţii strategice şi ca urmare a acţiunilor neprieteneşti ale SUA faţă de Federaţia Rusă”, se arată în preambulul decretului.

În 2010, Serghei Lavrov şi secretarul de Stat Hillary Clinton au semnat un angajament pentru arderea a cate 34 de tone de plutoniu pentru arme nucleare în reactoarele din cele două ţări. Clinton declara atunci că această cantitate este suficientă pentru 17.000 de focoase nucleare. Acordul a fost văzut ca un pas înainte in “restartarea” relaţiilor bilaterale şi în cooperarea în domeniul neproliferării nucleare.

“Rusia aplică acest acord de mult timp şi o face unilateral”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului. “Acum, ţinând cont de această tensiune în general… partea rusă consideră că este imposibil ca această situaţie să mai dureze”.

Pe lângă această reacţie a Moscovei se adaugă şi decizia de a respinge rezoluţia pentru încetarea focului ăn Alep pe care Franţa vrea să o treaca prin Consiliul de Securitate al ONU. “Suntem împotriva mişcărilor politizate prin care Consiliul de Securitate să pună presiune pe Rusia şi Siria. Vedem în această mişcare a Franţei o acţiune de acest fel”, a spus viceministrul Ghenadi Gatilov.

SUA suspendă relațiile diplomatice cu Rusia în ce privește Siria

O confruntare între Rusia și SUA în Siria pare tot mai aproape după aceste decizii luate la Moscova. Însă o lovitură vine și din partea Statelor Unite, care au anunțat închiderea canalelor de negociere cu Rusia privind Siria. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. John Kirby. Iată comunicatul:

SUA își suspendă participarea la canalele bilaterale cu Rusia stabilite pentru a susține încetarea ostilităților în Siria. Nu este o decizie care a fost luată ușor. SUA nu au precupețit niciun efort pentru negociere în încercarea de a implementa un aranjament cu Rusia menit să reducă violența, să ofere acces neîngrădit ajutoarelor umanitare și să fragilizeze organizațiile teroriste care operează în Siria.

Din nefericire, Rusia nu a reusit să-și respecte promisiunile – inclusiv obligațiile asumate prin legile umanitare – și nu a dorit sau nu a putut să se asigure că regimul sirian va adera la înțelegerile cu care Moscova a fost de acord. Dimpotrivă, Rusia și regimul sirian au ales să meargă pe calea militară, inconsistentă cu încetarea ostilităților, asa cum o arată atacurile lor intensificate împotriva zonelor locuite de civili, atacuri vizând infrastructura critică, precum spitale, și împiedicarea ajutorului umanitar destinat civililor, inclusiv prin atacurile din 19 septembrie asupra unui convoi umanitar.

SUA își vor retrage personalul care a fost trimis în anticiparea posibilei creări a Centrului Comun de Implementare. Pentru a asigura siguranța personalului nostru militar și pentru a permite lupta împotriva Daesh, SUA vor continua să utilizeze canalul de comunicare stabilit cu Rusia pentru a coordona operațiunile contrateroriste din Siria.

Trebuie menționat că acordul de încetare a focului negociat de SUA și Rusia a intrat în vigoare pe 12 septembrie. Anterior atacului, invocat de SUA, împotriva convoiului umanitar din Alep, aviația SUA a atacat pozitiile armatei siriene loialiste, atac în care au murit 60 de militari. Textul acestui acord nu este public. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a sugerat că va face public acest acord pentru încetarea focului in Siria.

Rămâne de văzut în ce măsură va fi posibilă comunicarea pentru coordonarea operațiunilor anti-Desh, în condițile în care viceministrul rus de Externe a anunțat ruperea contactelor militare cu SUA. Aceasta ar spori riscul unor incidente grave între forțele celor dou armate în Siria, cu posibilitatea de escaladare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.