Salariile de la stat explodează bugetul

SALARIILE DE LA STAT EXPLODEAZĂ BUGETUL. SPORURILE AFERENTE ÎL VOR ȘI ÎNGROPA!, scrie Cozmin Gușă pe pagina sa de socializare. 
Analistul politic prezintă o listă a salariilor pe care le-ar avea o serie de angajați de la stat și atrage atenția că „plata pensiilor părinților sau bunicilor voștri va deveni imposibilă“, dacă lucrurile nu se vor schimba. Nu de alta dar nu există „NICIUN SALARIU MEDIU MAI MIC DECÂT ECHIVALENTUL A 1500 de euro pe lună, fiind instituții unde bugetarii sunt plătiți și cu peste 5000 de euro pe lună, venituri medii brute“, mai scrie Cozmin Gușă. În ajutorul afirmațiilor sale, el vine cu dovezi.
Postarea integrală:
„N-am lucrat niciodată în vreo instituție de stat și operam mereu cu ideea că cei care lucrează acolo or avea salarii mici sau cel mult decente, dar că preferă munca de bugetar datorită siguranței locului de muncă. Într-o economie mai degrabă neperformantă, cum a fost cea a României în ultimii ani, nici n-ai cum să-ți permiți, dacă ești responsabil, să dai altfel de salarii pentru munca la stat, decât relativ mici.
Așa credeam până zilele trecute când, curios fiind de motivația grevelor anunțate de bugetari pe motivul înghețării salariilor, l-am rugat pe un amic jurnalist să mă informeze despre nivelul salariilor în instituțiile statului român. Când mi-a trimis datele, l-am rugat să mai verifice o dată, i-am zis că poate or fi câștiguri trimestriale. Omul a râs amar și mi-a zis că sunt salariile aferente lunii noiembrie 2020. Vă anexez și eu tabelele pe care le-am primit, unde nu veți găsi NICIUN SALARIU MEDIU MAI MIC DECÂT ECHIVALENTUL A 1500 de euro pe lună, fiind instituții unde bugetarii sunt plătiți și cu peste 5000 de euro pe lună, venituri medii brute. Nu mai subliniez nimic în plus, vă asigur însă că în mediul privat românesc, pe care-l cunosc bine, nu există asemenea salarii medii, oricât de performante ar fi companiile respective.
Aceste salarii ar fi trebuit publicate, dacă nu anual, măcar înaintea fiecărui rând de alegeri, pentru ca să ne dea posibilitatea nouă, CELOR CE PLĂTIM PRIN TAXE ACESTE SALARII, să decidem dacă mai votăm sau nu pentru parlamentari și primari/consilieri care-au decis așa-ceva.
Dacă mai poate fi o surpriză negativă-n plus la asemenea sume, vă zic că e cea a SPORURILOR SALARIALE inventate pentru „te miri ce” pentru bugetari, de la statul pe scaun ce dăunează coloanei vertebrale, până la cheltuieli de vacanță asigurate pentru salariat și întreaga sa familie, să se relaxeze bine, înainte să se decidă să voteze cu cei care guvernează și le-au asigurat asemenea „pleașcă”! Într-o statistică internă a guvernului, există și sporuri care dublează salariul (!), iar într-un calcul comparativ între 2016-2020, aceste sporuri salariale au crescut și cu 200% în 4 ani!!! Altă cifră indică faptul că doar aceste sporuri sunt echivalentul a cca 2% din deficitul bugetar actual. Nimic de comentat în plus nici aici. Puteți continua voi raționamentele, adăugând eventual categoriile de la stat ce se pensionează la 45 de ani, urmând ca să le plătim pensia grasă câteva zeci de ani de acum înainte!
Desigur că v-ați enervat tare, dar din motive diferite, depinzând din care categorie faceți parte. Nu-i rău că v-ați enervat! Dar trebuie s-o faceți chiar mai tare și aplicat, gândindu-vă că această povară va pune la pământ în scurt timp bugetul României, și când vă veți trezi va fi prea târziu. Iar colegilor din presă le sugerez să ceară oficial datele complete de salarizare, pentru că ele trebuie cunoscute public atâta vreme cât aceste salarii sunt plătite din banii colectați din taxele pe care le plătim lunar. Pentru că altfel, plata pensiilor părinților sau bunicilor voștri va deveni imposibilă, indiferent de ce împrumuturi va mai antama guvernul CÎȚU, amanetând practic pe termen lung activele din economia românească. Asta e valabil doar în cazul în care preferați ADEVĂRUL. Dacă nu-l preferați, vă rămâne să așteptați scufundarea spectaculoasă, dar să fiți conștienți că sunteți asemenea pasagerilor de pe TITANIC, iar în condițiile internaționale actuale, în mod sigur nu se va organiza nicio acțiune de salvare, ci doar una de preluare a activelor naționale profitabile!
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

15 Comentarii

  1. Toate aceste entitati sunt doar politic! Daca nu ar fi politic, nu ar rezista la o mica tornada de echilibrare sub 5000 lei!
    Vorba lui wisky+H2O „aici sunt banii dvs”! Din cauza lor sunteti mentinuti in saracie lucie destui pensionari care ati contribuit la propria voastra pensie ani si ani, destui la numar! Pe langa aceste venituri prin lege, cat mai au din afaceri cu bani albi sau negri?!

  2. sunt salariile „liberalizate” ce Uolguta si gasca ei.
    Pesedistii au dat liber primariilor sa-si puna salarii nesimtite.
    Sunt comune, unde nu se pot acoperi salariile angajatilor(nasi, fini, copiii, amante) din incasarile unui an intreg.
    Au ajuns ca sa taie de la iluminat, scoli, etc.
    Va intreb tovarasi, este normal ca primarul din Cotoharla sa castige peste un ministru?
    Atunci, sa ne angajem cu totii la stat si sa vedem cine mai produce.

  3. Astea sunt salarii medii brute lunare la aparatul bugetar ca urmare a aplicării legii salarizării unitare votata și băgată pe gat de PSD. Ăștia, majoritar, tăietori de frunze la câini. De au ajuns primarii de comune cu 2000 de locuitori din care jumătate sunt plecați la ciordit pe afară să-și tragă venituri brute lunare de 20.000 de Ron, conform legii lui Olgutu. Huuo PSD!

  4. Dezmățul pe banii colectați la bugetul de stat nu poate fi oprit de cei privilegiați prin tot felul de artificii legislative,de slujbașii din primarii, ministere și alte instituții biro-cratice.Singura modalitate este o greva generala fiscala nelimitată a tuturor persoanelor fizice și juridice active, a celor ce contribuie prin taxe și impozite la Buget.

  5. Pai, economia tarii e pusa pe butuci, oamenii trebuie sa stea sechestrati acasa, multe firme nu mai pot functiona si nu mai pot plati salariile angajatilor a caror numar se reduce constant, motiv de ce multi abia mai au din ce trai. Impozite mai putine la stat de la firmele ce nu mai pot plati impozitele ca nu au profituri, oamenii abia isi mai pot plati darile la stat din veniturile micsorate de epidemia asta.

    Si angahatii la stat nu au griji din astea. li se mareste salariul, li se dau prime si benificii pentru munca bine facuta, primesc diurne … Si cine platest? Prostu platest, ala ce sta sechestrat acasa, ce nu stie daca are job sau daca va gasi unul, … A dracului democratia asta romaneasca de stil feudal-fanariot.

  6. Nu va lasati inselati !Toate partidele si toti trimisii nostri in parlament au votat pentru !

  7. Ciudat, atat au blamat armata si salariile ei nesimtite si daca ne uitam pe tabel am deduce ca in armata salariul net este in jur de 3000 de ron…..nici jumatate din salariul unui agent public…

  8. @Astea si @jefuitorii:
    Nu intrati in capcana aruncata de niciunii din politica! Toti din toate partidele au votat cu mare bucurie aceste legi prin care le intra venituri uriase in buzunare si conturi! Va amintiti cum ii santajau liberalii pe cei de la psd cu legile? Va amintiti cand liberalii si pmp, mp ai pierdut alegerile si au fost votati psd-istii, nu erau numiti psd-istii in functii politic cati latrai din pierzatorii alegerilor erau numiti pe banda rulanta? Adevarul ca nu erau cei din AUR in politica, poate si ei erau la ciolan fara votul cetateanului! Asa ca, nu mai aruncati vina doar spre unii din politica, toti sunt complici la aprobarea legislatiei prin care isi cresc veniturile gras!

  9. Pe vremea guvernarii PSD, am inteles strategia economica a lui Socol. Pe langa wage led growth, care presupunea marirea salariului minim, se incerca si stimularea mediului privat prin a face statul un angajator mai bun, mai performant, mai de dorit.
    Aceasta ultima parte insa a esuat. Pentru ca nu a venit la pachet si cu profesionalizarea aparatului de stat. Cu concursuri transparente, cu coduri de conduita profesionala, cu evaluarea performantei. Toti si-au angajat pilele.
    Ori, in acest fel, s-a ales praful de ideea de stimulare a angajarii la stat si a cresterii pretentiilor salariale fata de mediul privat.
    Si eu m-am sucit. Salariile la stat au crescut prea mult, iar cele mai multe sporuri sunt o batjocura la adresa cetateanului. Trebuie taiat in carne VIE acolo.

  10. Exista,in privat, astfel de salarii,in domeniul IT,in firmele de avocati,clinici medicale private etc.Cei care se mira ar trebui sa prezinte anii de studii, in medie, pe tip firma.

  11. Daca domnul Gușă n-ar fi fost ocupat la vremea aceea cu datul muii la PSD, alaturi de prietenul Rares Bogdan, ar fi observat că salariile din administrațiile locale au fost stabilite de Consiliile Locale. Iar în bugetul din anul următor, alocarea banilor pentru primarii s-a făcut în conformitate cu vechea anvelopa salarială. Chestia asta a enervat-o rău de tot și pe doamna Primar General,Firea.
    Ar fi urmat, in mod firesc, ca aceia care au hotărât salarii ca la Neviorc, să stabilească și impozite ca la Neviorc. Atunci cetățenii ar fi platit acele impozite, daca ar fi simțit că trăiesc precum la Neviorc sau la Paris.
    Dar cum revoluția muii a avut un mare și răsunător succes, a rămas ca salariile pesedeilor și ale rudelor lor, să le primească peneleii și usereii cu tot neamul lor.
    Ghinion, dragi apropritari, opiniile politice, exprimate in suedeză, nu e gratis.

  12. Data viitoare voi vota cu SOSOACA, daca nu o ascunde statul paralel!

  13. niste nesimtiti in frunte cu joianis,senatoarea sefa de 2 lei-piggy-,lociko orban,mitzu citzu si inca vreo 100.000

  14. Intre 2000 si 2004 Adrian Nastase, cel hulit zis si 4 case nu ca werner 6, redusese aparatul bugetar la 800.000. Au venit fomistii din pnl si l-au facut 1.400.000. Mai mult, inspectorii de la fisc in perioada 2004-2008 luau bonusuri cat un salariu colectarea fiind pe butuci. Le-a marit psd salariile cum zic unii. La primarii nu, si le-au marit primarii, dar romanii au doua mari pasiuni: micii si netinerea de minte. Cand dreapta nu este la guvernare urla descentralizare. Pai asta a facut psd, contrar ideologiei, v-a descentralizat. Sa revenim. Psd este votat de stirbi, betivi asistati si pensionari. Stirbii si betivi nu prea lucreaza pe nicaieri. Pensionarii, unii dintre ei s-au facut de dreapta, inteleg capitalismul si nu vor pensii mari. Au mai ramas bugetarii. La 1.400.000 fericiti de psd trebuiau sa voteze psd. Nu au votat, sa plece acasa. Eu chiar ma bucur. N-au invatat nimic din epoca Basescu cand un amarat de buticar, care muta apa de la Metro la el la magazin, zbiera ca tine economia Romaniei in spate. Problema nu sunt salariile mari ci impotenta actualilor lideri de a produce bani. Bai ciocoflenderilor, nici cea mai urata femeie din lume nu va sta cu voi daca aruncati vina incapacitatii voastre pe umerii altora. Nu asa merge treaba. Esti prost, nu te insori si nici nu te dai mare lider. Stai dracu acasa!!!

  15. NU ESTE ADEVARAT !!!!!!!!!

    Cat sunt castigurile si acumularile de capital ale sefilor din PRIVAT ???????
    Castiguri care se considera a face parte (sunt incluse) TOT in BUGETUL tarii !!!!!!!!!!!!!!!!

    Aceste sume acumulate FRAUDULOS nu trebuie sa fie platite din bugetul statului (via contracte cu cei din bugetari) !!!

    DACA SCADEM ACESTE SUME … raman sume SUFICIENTE … pentru plata tuturor BUGETARILOR/PENSINARILOR/COPIILOR …

    Deh.. daca guvernele pnl+pdl/usr-minus/udmr sunt DOAR guvernari de FURGACIIOSI pusi doar pe CAPATUIALA …
    … atunci vai de poporul nostru …

    LASATI-MA PE MINE sa concep BUGETUL ROMANIEI !!!! Sunt mai bun … decat hotii de la guvernare …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.