Salmonella la școală

Douăzeci și patru de copii au ajuns la spital cu suspiciune de toxiinfecţia alimentară, după ce au mâncat la after-schoolul şcolii. La analize s-a descoperit salmonella.

”În cursul zilei de 14 ianuarie 2024, s-au prezentat la serviciul UPU din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov, 14 pacienţi cu simptomatologie digestivă (greaţă, vărsături, colici abdominale, scaune diareice apoase, febră, vertij, inapetenţă). Până în dimineaţa zilei de 15 ianuarie 2024, s-au mai prezentat încă 10 copii. Din totalul de 24 de pacienţi, la această oră mai sunt internaţi 4 copii, ceilalţi nu au necesitat internare, au primit tratamente de reechilibrare hidroelectrolitică, reţetă la domiciliu, supraveghere medic de familie”, au transmis, luni, oficialii DSP Braşov.

Potrivit sursei citate, pacienţii fac parte dintr-un colectiv de elevi, aproximativ 980 de copii, care frecventează after school-ul funcţional din cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 11 Braşov.

”În urma rezultatelor examenelor de coprocultură recoltate de la cei 4 pacienţi internaţi, a fost identificată bacteria Salmonella, conform rezultatelor de laborator din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov. Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Braşov a efectuat control la unitatea de învăţământ, fiind verificate sălile de clasă din punct de vedere igienico-sanitar, săli de clasă cu destinaţie „şcoală după şcoală”, unde se serveşte masa caldă în regim catering, conform contractului încheiat între Asociaţia de părinţi din cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 11 Braşov şi firma de catering S.C. Meganova S.R.L. Braşov”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit autorităţilor, au fost verificate în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 11 Braşov, următoarele :

– substanţele biocide din cadrul şcolii, substanţe biocide folosite la dezinfecţia mâinilor;

– meniurile întocmite şi elaborate de medicul nutriţionist, colaborator al unităţii şcolare, acestea nefiind actualizate şi avizate la zi (neconformitate);

– fişele de aptitudini ale persoanelor responsabile cu supravegherea în procesul educaţional al copiilor precum şi fişele privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă ale personalului auxiliar;

– masa este servită în momentul imediat următor preluării de către reprezentanţii unităţii şcolare de la firma de catering a alimentelor;

– nu s-a putut face dovada unei proceduri privind igienizarea mâinilor elevilor, care ar trebui să se desfăşoare între procesul educativ şi servirea mesei (neconformitate).

”Firma de catering S.C. Meganova S.R.L. Braşov, funcţionează în baza Certificării conformităţii nr. 2267/ 2018, autorizare la cerere, cu spaţii bine delimitate pentru manipularea, depozitarea, prepararea, stocarea şi transportul alimentelor; la ora controlului se constată organizarea deficitară a procesului de producţie alimentară, nerealizându-se orientarea fluxului tehnologic într-un singur sens şi favorizându-se încrucişările între fazele salubre şi cele insalubre, într-un singur punct (neconformitate)”, au mai transmis autorităţile.

Potrivit acestora, se asigură funcţionarea instalaţiilor frigorifice, cu monitorizarea zilnică a temperaturii, iar spaţiile de prelucrare preliminară a alimentelor (curăţare, spălare, tocare) sunt cu circuite separate pentru legume, carne, peşte, ouă, igienizate după un plan propriu, cu substanţe de curăţenie şi substanţe biocide, avizate MS.

”Au fost verificate fişele de aptitudini şi fişele privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă”, se mai arată în comunicatul DSP.

În urma controalelor s-au dispus două sancţiuni, atât la firma de catering cât şi la şcoală, respectiv 2.000 lei Şcoala Gimnazială nr. 11 Braşov şi 10.000 lei S.C. Meganova S.R.L. Braşov.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Numele Salmonellei, din cite stiu, vine de la somon (de unde si faimoasele „somoane” ale lu’ Vanghelie) ! … Pai vedeti, daca-i tineti la scoala doar cu delicatese ?! …

  2. Deci ca de obicei 100, de verificări la Școală, ex. biocidele!, 10 verificări la firma de catering. Cu ăia nu se pune rău Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Braşov că de unde nu curge pică. Școala e de vină pentru mâncarea contaminată că dascălii nu se ocupă de biocidele de igienizarea mâinilor.

  3. Căldura pasteurizării este suficientă pentru a ucide acidul lactic benefic sau bacteriile acidulate – lactobacillus acidophilus – care ajută la sintetizarea vitaminelor B în colon și țin în frâu bacteriile putrefactive. Prin urmare, ironia pasteurizării este că distruge proprietățile germicide ale laptelui. De ex. toxiinfecția cu Salmonella, Illinois și Iowa (martie-aprilie 1985, 500 de persoane), clar asociata cu lapte pasteurizat. Încălzirea oricărui aliment peste 50° Celsius distruge enzimele care declanșează mii de procese chimice care au loc în corpul nostru tot timpul. Una dintre funcțiile enzimelor este de a elibera nutrienți în alimentele pe care le consumăm. Căldura de pasteurizare distruge enzima fosfataza, care este necesară pentru asimilarea calciului.
    Alți factori alimentari și structurile afectate negativ de pasteurizare, precum și bolile promovate:
    1. Vitamine. Distrugerea vitaminelor solubile în grăsimi, A, B, C și E
    2. Minerale. Mult din iodul disponibil se pierde prin volatilizare. Alte minerale în grade diferite.
    3. 38 sau mai mulți factori alimentari sunt modificați sau distruși, inclusiv proteine ​​și hormoni, precum și vitaminele și mineralele discutate. Grăsimile sunt, de asemenea, modificate de căldură, precum și de întregul complex proteic, care devine mai puțin disponibil pentru repararea și reconstrucția țesuturilor.2
    4. Factori antirigiditate și antianemie. Pasteurizarea distruge factorul Wulzen și factorul antianemie din lapte.
    5. Factorul X (circuitul cu două celule macrofag-fibroblast) în repararea țesuturilor este distrus.
    Immunisation: The Reality Behind The Myth de Walene James.

  4. Asta nu-i nimic, problema e ca Salmonella era infestata cu E-coli!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.