Şantaj energetic. Impas în negocierile Chişinău-Gazprom

Negocierile dintre Republica Moldova și „Gazprom” privind noul contract de livrare a gazelor naturale au intrat în impas, a declarat premierul, Vlad Filat, transmitevesti.md, citată de Unimedia.md.

Premierul a menționat că „Gazprom” a propus R. Moldova să renunțe la angajamentele față de Uniunea Europeană privind punerea în aplicarea a pachetelor 2 și 3 din politica energetică a UE, potrivit cărora livrarea și trasportarea gazelor naturale să nu fie efectuată doar de o companie.

Publicaţia moldoveană Economist susţine că, aşa cum s-a întâmplat întodeauna, Gazprom şantajează Chişinaul, pentru ca Moscova să obţină o pliere a Republicii Moldova pe linia politicii ruse. Miza ţine de negocierile privind conflictul transnistrean, de calea europeană pe care actuala guvernare a pornit şi de neutralitatea ţării. Rusia mai doreşte controlul producţiei de energie din Republica Moldova, ceea ce ar limita mult suveranitatea statului.

Nu numai Gazprom, ci şi ambasadorul rus la Chişinău, Valeri Kuzmin, au folosit preţul gazelor pentru a face presiuni politice. Diplomatul a declarat că o condiţie pentru a beneficia de combustibil mai ieftin ar fi aderarea la uniunea vamală Rusia-Belarus.

Contractul în vigoare de livrare a gazelor, semnat acum cinci ani, expiră la sfârşitul anului. Deocamdată, nu a fost semnat un alt contract. Republica Moldova plăteşte în acest moment 400 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze naturale, unul dintre cele mai mari preţuri din Europa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.