Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt

Ortodocşii sărbătoresc duminică, la 50 de zile după Paşti,  Pogorârea Duhului Sfânt asupra apostolilor şi ziua în care a fost alcătuită prima comunitate creştină, nucleul Bisericii de mai târziu.

Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt reprezintă un nou început în istoria spiritualităţii umane și reconstrucţia duhovnicească a omului.

Omniprezent la crearea lumii întregi, Duhul Sfânt îl reconstruiește pe om și reface legătura acestuia cu Treimea după căderea sa în păcat.

Reconstrucția însă presupune efort de credință și fapte și care împreună cu lucrarea lui Dumnezeu dă roade ducând la dobândirea Duhului Sfânt, manifestată prin apariţia darurilor duhovniceşti şi unirea lăuntrică, prin iubire, cu Dumnezeu.

Omul duhovnicesc încetează a mai fi un om lumesc. De aici, se naşte chiar tentația de a ne lăsa atraşi de ispitele lumii, spre demolarea noastră, pericol ce vine din folosirea nepotrivită a libertăţii noastre, din alegerile rele sau neinspirate pe care le facem.

Dumnezeu a lucrat în istorie, prin Pogorârea Duhului Sfânt, moment descris în Faptele Apostolilor, dar prezis încă din Vechiul Testament, fiind anunţat apoi de Hristos, înainte de Răstignire şi Înălţare. Semnul văzut îl constituie suflarea de vânt şi limbile ca de foc, vântul simbolizând blândeţea, smerenia şi pacea, descoperite Sf. Ilie, iar focul reprezintă energia dragostei în inimă.

Primim această pecete a Duhului în momentul primirii Sfântului şi Marelui Mir, după Botez.

Hristos însuşi anunţă pe ucenici că le va trimite de la Tatăl pe Duhul cel Sfânt, pe care îl prezintă ca Mângâietor, Duhul Adevărului, care vă va călăuzi întru tot adevărul şi care, odată venit, va vădi lumea de păcat şi de dreptate şi de judecată.

Sf. Ap. Pavel vorbește, de asemenea, despre roadele Duhului: iubire, bucurie, pace, îndelungă-răbdare, bunătate, facere de bine, credincioşie, blândeţe, înfrânare, curăţie. În plan sufletesc, aceste roade au ca efect luminarea minţii, curăţia sentimentelor şi întărirea voinţei. Perspectiva vieţii umane se schimbă şi ea, spirituale devenind prioritare celor materiale.

În vechime, pentru a cinstirea lucrării Duhului Sfânt asupra omului, luni, ziua de după Pogorâre era închinată cinstirii Acestuia. Astăzi însă, Biserica cinstește nu numai Duhul Sfânt, ci întreaga Sfântă Treime, Pogorârea Duhului fiind de fapt rezultatul lucrărilor Tatălui şi Fiului.

Iar anul acesta, Lunea închinată Sfintei Treimi coincide cu cinstirea sfinților Ioan Botezătorul, Proorocul şi Înaintemergătorul Domnului și Ioan cel Nou de la Suceava.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.