Scenele verii

“Unteatru” continuă programul estival

“Ce zile frumoase!”

Este un eseu teatral despre trecerea timpului şi efectul pe care aceasta îl are asupra condiţiei umane. O femeie, Winnie, se scufundă încet într-o movilă de pământ sub un soare nimicitor. Alături, liber să se mişte, se află Willie, soţul ei. Se aude o sonerie. Winnie se trezeşte. Începe o nouă zi. O zi ca oricare alta căreia trebuie să-i supravieţuiasă. Va reuşi?

Miercuri 24 iulie, la ora 19.00, puteţi viziona acest spectacol după Samuel Beckett, cu Sabrina Iaşchevici şi Ionuţ Vişan, în regia Sânzianei Stoican. Scenografie: Valentin Vârlan

 

“Trei femei înalte”,

Trei femei înalte

Joi, 25 iulie, la ora 19.00, sunteţi aşteptaţi la spectacolul după Edward Albee, o producţie “ArCuB” şi “UnTeatru”, regizat de Andrei şi Andreea Grosu. Muzica: Nicu Alifantis şi Sofia Vicoveanca. În disribuţie, Cristina Casian, Florina Gleznea şi Nicoleta Lefter.

“Trei femei înalte” este un text contemporan care vorbeşte despre conflictul dintre generaţii. Întâlnim trei tipologii de personaje care aparent nu au nimic în comun în afară de spaţiul în care se întâlnesc. Relaţiile se consolidează, principiile umane se dezmorţesc pentru ca, până la final, cele trei personaje să se contopească într-unul. Spectacolul poate fi o radiografie a fiinţei umane, surprinse în trei etape de evoluţie. 

Godot Cafe-Teatru

”Interviu”

Dan Bordeianu si Diana Roman In Interviu

Scenariul spune povestea unui jurnalist, interpretat de Dan Bordeianu, al cărui domeniu de specialitate este politica, dar care a primit misiunea frustrantă şi enervantă de a intervieva o actriţă, faimoasă mai degrabă pentru senzualitatea ei, decât pentru calitatea filmelor în care joacă, întrupată de Diana Roman.

Conversaţia, când înţepătoare şi brutală, când sensibilă sau superficială, ajunge să releve cele mai ascunse secrete ale protagoniştilor. Singurul judecător al situaţiei va fi publicul, care va decide dacă între protagonişti se naşte un război ce trebuie câştigat prin orice mijloace sau o poveste de dragoste cu năbădăi, care se înfiripă timid. Spectatorii sunt provocaţi să aibă răbdare şi să înţeleagă jocul psihologic al “Interviului”.

Un spectacol de Theo Van Gogh, în regia lui Bogdan Dumitrescu. Astăzi, la ora 19.00.

„Cupluri”

Cupluri

Tot astăzi, la ora 22.00, sunteţi invitaţi la montarea după piesa lui     David Lindsay-Abaire, cu Diana Cavaliotti, Andreea Vasile, Tudor Aaron Istodor, Mihai Conrad Mericoffer / Dan Rădulescu, Irina Velcescu / Cristina Florea.

“Un cuplu care a refuzat onoarea de a fi naşii copilului unor vechi prieteni află că tocmai au mâncat la cină ceva ce-ar fi trebuit să-i lege pe vecie de micuţ. Un soţ încornorat de o soţie paraplegică este binecuvântat de apariţia în peisaj a unei foste iubite actualmente hot, dar cu trecut supraponderal. Un poliţist dur, însărcinat cu supravegherea unei ex-dependente de droguri tăinuieşte la piept un trandafir, aşteptând momentul în care să-şi deconspire iubirea. Situaţiile sunt cât se poate de plauzibile”.

„Asta-i tinereţea noastră”

Asta-i tinerețea noastră

“E nevoie de foarte mult timp pentru a fi tânăr”, spunea Picasso. E nevoie de o oră şi jumătate de râs copios pentru cel care vizionează acest spectacol ca să simtă din nou că a fost şi este încă tânăr.

Povestea imaginată de Kenneth Lonergan, care a stat la baza unor producţii impresionante pe Broadway şi West End, vorbeşte despre noptea maturizării, despre momentul marcant care face trecerea de la teribilism la intrarea propriu-zisă în viaţă.  Lonergan manevrează impecabil situaţiile dramatice, oferind actorilor posibilitatea de a se implica total şi spectatorului oportunitatea de a se delecta vizionând aceasta poveste hazlie şi emoţionantă. Warren (Paul Ipate) e dat afară din casa tatălui său şi se cazează cu forţa în garsoniera prietenului său cel mai bun, Dennis ( Conrad Mericoffer). Peripeţiile încep când Dennis află că Warren a furat din casă 15.000 de dolari.

Spectacolul, în regia lui Radu Iacoban, este programat sâmbătă, 20 iulie, la ora 19.00.

“Ce poţi să faci în 10 minute?”


Ce poți sa faci în 10 minute

Răspunsul la această întrebare îl puteţi afla duminică, 21 iulie, la ora 20.00. Spectacolul trailer al “Trilogiei Americane”, o suită de colaje după autori americani contemporani, este pus în scenă de Doina Antohi.

Deşi la momentul apariţiei lor în Statele Unite (sfârşitul anilor 70), piesele de 10 minute au fost privite ca un fel de ciudăţenie teatrală, de-a lungul timpului ele au evoluat într-o formă de artă de sine stătătoare. Piesele de 10 minute sunt haiku-ul teatrului american. Prin natura lor, ele sugerează, nu explică, şi depind de metaforă pentru a-şi transmite mesajul. Sunt puternice, precise, ca un fulger, şi rămân întipărite în minte, pentru că spectatorul îşi aduce aminte toată piesa.

Textele grupate şi în spectacolul trailer, şi în colajele trilogiei, nu au aparent nici o legătură între ele. Şi totuşi, dincolo de haosul aparent al întâmplărilor disparate, există o legătură, un fir roşu care îi conectează pe spectatori.

În spectacolul trailer sunt grupate piesele “Orice pentru tine”, “Ştii pe cine urăsc eu?”, “Noaptea zombilor”, “Contractul”, “Întâlnire la indigo”, “Statuia lui Bolivar”, “Priveghiul”, “Variaţiunea Tarantino”.

În distribuţie: Bianca Popescu, Oana Puşcatu, Alina Petrică, Ana Maria Bercu, Silvana Negruţiu, Alex Călin, Idris Clate, Lucian Ionescu, Cezar Grumăzescu.

 

In memoriam Virgil Flonda

Virgil Flonda (foto Scott Eastman)

Pe 27 iulie se împlinesc şapte ani de la moartea actorului Virgil Flonda, director artistic al Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

Virgil Flonda s-a născut la 14 decembrie 1948 şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti în 1977, la clasa profesorului Dem Rădulescu. A slujit teatrul şi filmul românesc timp de trei decenii, identificându-se ca un actor debordând de creativitate şi dăruire, calm şi cu un simţ al umorului unic. În 2006, actorul sibian se stingea din viaţă, la vârsta de 57 de ani, într-o clinică privată din oraşul german Erfurt, unde se afla la tratament. „E foarte greu să vorbesc despre Virgil ca şi cum nu mai e. Ne va lipsi mereu, pentru că tot ceea ce am clădit, am clădit împreună cu el”, a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional din Sibiu.

Din dorinţa de a păstra vie amintirea unei personalităţi ce nu trebuie uitată, secţiunea spectacolelor lectură din cadrul “Festivalului Internaţional de Teatru” de la Sibiu poartă numele regretatului actor, în semn de recunoaştere pentru contribuţia semnificativă la dezvoltarea Festivalului şi a Teatrului Naţional din Sibiu, precum şi la ctitorirea Şcolii de Teatru de la Sibiu.

Ultimul rol al lui Virgil Flonda a fost Vladimir în „Aşteptându-l pe Godot”, în regia lui Silviu Purcărete, un omagiu adus de regizor prieteniei de-o viaţă dintre Virgil Flonda şi Constantin Chiriac. Dintre cele mai importante turnee ale actorului, le amintim pe cele din ultimii ani ai activităţii sale: Festivalul „Baltic Dom” din Sankt Petersburg – spectacolele „Pilafuri şi parfum de măgar”, după cartea celor “1001 de nopţi”, regia Silviu Purcărete, şi „Othello?!”, după Shakespeare, regia Andriy Zholdak (anul 2002); turneu la Budapesta, cu spectacolul „Cumnata lui Pantagruel”, omagiu lui Rabelais, regia Silviu Purcărete, turneu la Tokio, cu spectacolul „Idiotul”, după Dostoievski, regia Andriy Zholdak, turneu la Cividale, Italia cu spectacolul „Idiotul”; Festivalul “Coup de Chaufe” la Cogniac, Franța cu spectacolul „Cumnata lui Pantagruel”; turneu în oraşele Bayone, Seine sur Mere, Paris cu spectacolul „Cumnata lui Pantagruel”, Festivalul Teatrului European de la Porto, cu spectacolul „Cumnata lui Pantagruel”; Festivalul „Chalon dans la rue”, cu spectacolul „Idiotul”, după Dostoievski; Festivalul de la Chunchon, Coreea de Sud cu spectacolul „Idiotul” şi lista poate continua.

Festivalul “Strada Armenească”     



 

Festivalul Strada Armenească                                                     

Uniunea Armenilor din România, Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, Organizaţia Tineretului Comunităţii Armene, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti prin ArCuB, organizează în perioada 2 – 4 august 2013, între orele 10.00 – 22.00, Festivalul “Strada Armenească”, ce se va desfăşura în cadrul complexului format din curtea interioară a Bisericii Armeneşti, sediul Uniunii Armenilor din România, Muzeul “Dudian”, sediul Arhiepiscopiei Bisericii Armene, Centrul Cultural Armean şi Strada Armenească.

Strada Armenească este atestată din secolul al XVII-lea şi reprezintă un important punct de reper atât pentru comunitatea armeană, cât şi pentru populaţia Bucureştiului. Prin intermediul acestei manifestări culturale, se doreşte evidenţierea contribuţiei aduse de membrii comunităţii armene din Bucureşti, în decursul istoriei, la dezvoltarea oraşului din punct de vedere religios, cultural, ştiinţific şi politic. De asemenea, este o ocazie prielnică pentru a prezenta publicului tradiţiile şi obiceiurile poporului armean.

Pe parcursul festivalului va fi organizată o serie de spectacole de dans tradiţional, concerte cu muzică armenească, workshopuri şi prelegeri, precum şi vizionări de filme.

Vor fi prezentate mai multe expoziţii de fotografie, în scopul de a oferi publicului o viziune asupra evoluţiei comunităţii armene de-a lungul timpului. Intitulată “Memorii”, una dintre ele surprinde frânturi din trecutul comunităţii armene din România, cu portrete şi momente din viaţa armenilor.

“La drum prin Armenia” etalează lucrările a trei fotografi amatori şi are ca scop promovarea punctelor turistice importante ale Armeniei.

Li se adaugă o expunere cu imagini ale unor personalităţi marcante de origine armeană, care au avut un rol important în dezvoltarea oraşului Bucureşti.

Pe Strada Armenească va fi amplasat un stand de carte, de unde se vor putea achiziţiona cărţi de la Editurile “Ararat” şi “Zamca”. De asemenea, vor fi amenajate standuri cu produse handmade, cafea şi coniac armenesc sau bijuterii.

Se vor organiza şi ateliere de caligrafie şi limba armeană, unde publicul va avea ocazia să descopere frumuseţea alfabetului armenesc.

Pe toată perioada festivalului, vizitatorii vor avea prilejul să deguste preparate cu specific armenesc, la restaurantul din curtea bisericii, iar copiii se vor putea bucura de jocuri şi activităţi distractive.

Pe parcursul celor 3 zile, vor fi deschise publicului Muzeul “Dudian” şi Catedrala Armenească.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.