Scriitorii și pictorii au uniuni ilegale

Tribunalul din Alba, prin magistrații Georgeta Bișu Predan și Laura Rusu, pe care, ținând cont de situația extremă a cazului, îmi permit să-i invoc, merită a fi omagiat de toți cei care se revendică de la democrație. Prin dispozitivul Deciziei nr. 172/A/2017, Tribunalul Alba a dat o decizie definitivă într-o cauză care, deși soluționată definitiv de Curtea Supremă de Justiție în anul 2000, a continuat să fie paravan pentru sistemul mafiot. Decrete staliniste, deși abrogate prin Decretul 27/1990, precum și de Constituția României din 1991, prin care au fost constituite organizațiile unice ale scriitorilor, artiștilor, muzicienilor etc., au fost menținute în viață de închipuiți lideri pe viață, drept pretins cadru legal de funcționare, prin imensul trafic de influență care controlează România. Dintr-un motiv simplu: lipsa legalității permite abuzul și manipularea.

Decizia Tribunalului Alba statuează, prin încheierea instanței de judecată, că aceste decrete sunt caduce, ilegale, că lipsa statutului juridic înseamnă funcționare ilegală, ceea ce știe aproape oricine. Însă legile noastre se află în impas prin nepunere în aplicare. Decizia Tribunalului Alba pune capăt, prin autoritatea lucrului judecat, unei imense afaceri cu bani publici, urmând să restabilească încrederea în democratizarea și legalitatea mediului asociativ, grav perturbate de o filosofie a colhozului stalinist. Fără să bănuiască, magistrații din Alba trimit definitiv la coșul de gunoi al istoriei decrete în numele cărora viața asociativă în România a intrat, cu multe decenii în urmă, în colaps, la indicațiile și sub supravegherea fostei Securități, precum și ale unei clase politice ilegitime.

Acești magistrați de la Tribunalul din Alba s-au ridicat moral și profesional deasupra unui întreg sistem rezidual care începuse să facă ravagii, mai ales cu concursul unei judecătorii din București, pe care CSM și Inspecția Judiciară au obligația să o aducă la normele legalității.

Stalinismul în democrație

Un grup de scriitori, în lupta lor literară îndreptățită și legitimele lor iluzii de oameni liberi încălcate monstruos, s-au trezit hărțuiți incalificabil de o structură a fostului stat comunist criminal, care își declama deșănțat legalitatea absolutistă, inclusiv în fața instanțelor de judecată, prin avocați plătiți, nu întâmplător, mai mult decât regește.

Desigur, pentru toate aceste consacrări ale Tribunalului din Alba există legi date imediat după 1990, însă aplicarea lor a fost evitată în fel și chip. În sine, aceste decrete staliniste (267, 266), reanimări ale totalitarismului criminal manifestat ca atare, cu asupra de măsură, sunt incredibile într-o țară membră a UE și în care serviciile au inclusiv obligația de a apăra Constituția țării. Cert este că, până la această autoritate a lucrului judecat, legea a fost terfelită tocmai de cei plătiți să o aplice. Tot așa, într-o cauză unde aparent un articol de lege pare de nepus în discuție, prin evidența aplicării dispozițiilor legale, aceea a reprezentantului legal al entității juridice, a fost nevoie de un complet de 19 magistrați ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a statuat că reprezentantul unei entități juridice, numai prin dovada calității sale din registrul public – unde entitatea este înscrisă în evidentă conformitate cu legea de înființare –, poate acționa în judecată un terț, nu avocații care prin împuterniciri creează aparențe de drept. Lucruri care par banale, chiar de nepus în discuție în anul de grație, stabilite punctual prin legi limpezi, au fost sistematic încălcate de magistrați cu nume și parafă. Iată că a venit o instanță să le stabilizeze definitiv în practica actului judiciar, fără a mai putea fi încălcate prin efectul raportării la o justiție unitară obligatorie. În atare condiții, cum să nu meargă în săli de judecată ministrul Justiției, să vadă la fața locului dezastrul, trezind astfel contestări vehemente ale unora dintre magistrați?

Anii judecății

Un mic grup de scriitori, care merită enorm de la societate, a petrecut ani de zile pe holurile unei judecătorii din București, prins în absurdul pe care justiția și l-a permis în aplicarea legii, refuzând recunoașterea disfuncționalităților legale din organizația din care aceștia fac parte. Acest grup a devenit atât de obișnuit pe la instanțe, prin forța împrejurărilor, încât, drept răspuns la invocarea punctuală a legalității, a primit un tratament incalificabil. Acest grup este o victimă, inclusiv a sistemului în care a funcționat justiția până acum, și reprezentanții statului român, în frunte cu președintele țării, ar fi firesc să-și prezinte oficial scuze. Nici cei pe care grupul de scriitori caută să-i aducă în dispozițiile legii, nici cei care aveau obligația să aplice legea nu au respectat nimic. Disprețul venit spre micul grup de scriitori este în principal al magistraților, adăugat filial inclusiv altora care fac legea după cum vor, în urma unor interese tenebroase de natura evidenței. De unde să mai vină respectul pentru ceva sau cineva, cu atât mai mult pentru toți cei pe care unii spun că îi reprezintă?

Și unii și alții, victime și hărțuitori, au ajuns în această situație prin lipsa de legalitate pe care nici un magistrat nu a venit să o constate, dimpotrivă, au transformat-o în virtute și infracționale amânări ale pronunțărilor. Se știa că hărțuitorul nu este legal, iar cei hărțuiți se aflau în aceeași situație în consecința apartenenței, însă în deplină moralitate și drept la schimbare a stării lucrurilor. Orice organizație legală este înregistrată și definită printr-un act constitutiv și un statut raportat la lege, în absența cărora se constată inexistența juridică și funcționarea ilegală. Relativizarea acestui fapt nu mai poate fi făcută de nimeni. Însă nu numai reprezentantul legal trebuie înregistrat în registrul public, în termen de 15 zile de la dobândirea poziției dobândite, ci toți membrii organizației, până la ultimul acceptat în rândurile breslei! În organizațiile funcționând conform legii, nimeni nu mai poate fi deasupra altora. Micul grup de scriitori ar fi fost parte a unui întreg. Așa, ei sunt acum, pe bună dreptate, avangarda unei schimbări iminente, având legea de partea lor, pentru că vor să o aplice aparent împotriva tuturor, respectiv a celor care cred în manipularea celor exteriori legii.

Triumful legii

Tribunalul din Alba a pus în pagină, literă peste literă, legea prin care stalinismul și ilegalitatea nu mai pot sta de azi încolo în instanțe decât cu riscul intervenției Parchetului asupra celor care se angajează în aceste demersuri. Aproape fără voia lui, apărându-și dreptul la identitate și exercitarea libertății constituționale, micul grup de scriitori a mișcat România. Pentru că este cumva târziu, iar mulți, din motive incriminante, au fost paralizați dramatic de o frică asemănătoare celei de dinainte de 1989, însă un adio cât mai numeros stalinismului se impune.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioan Vieru 1334 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.