Se dau bani pentru porci

Guvernul a aprobat, joi, programul de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa pentru anul 2024, sprijinul acordat fiind de 2.000 de lei pe scroafă pe an, în creştere cu 800 de lei faţă de 2023.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), actul normativ are în vedere susţinerea crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, în vederea creşterii numărului de animale de reproducţie deţinute şi sporirea numărului de produşi valorificaţi de la acestea.

Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de minimis este de un milion de lei şi se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii pe anul 2024.

„Facem precizarea că valoarea sprijinului a crescut faţă de anul 2023, de la 1.200 lei/ scroafă/ an, la 2.000 lei/scroafă/an”, se arată în comunicat.

Cuantumul total al schemelor de ajutor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii şi în cele două exerciţii financiare precedente.

Beneficiarii schemei de ajutor de minimis pot fi crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, respectiv: producătorii agricoli PFA, II şi IF, producătorii agricoli societăţi agricole şi producătorii agricoli persoane juridice.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să deţină exploataţii înregistrate/autorizate sanitar-veterinar; să deţină scroafe din rasele Bazna şi /sau Mangaliţa, înscrise în registrul genealogic în secţiunea principală la data depunerii cererii de înscriere identificate şi înregistrate în BND; să deţină registrul exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile art. 1 pct. 39 din Norma sanitar-veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.208/2022.

De asemenea, beneficiarii trebuie să facă dovada livrării spre comercializare a unui număr de minimum 4 produşi/an/scroafă, la o greutate de minimum 8 kg/cap; să identifice şi să înregistreze produşii, potrivit Normei sanitar-veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor şi renilor aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.208/2022; să menţină numărul de scroafe cu care s-a înscris în Program, inclusiv prin procedura de înlocuire cuprinsă în actul normativ, până la data de 29 noiembrie 2024, inclusiv.

Cererile de înscriere în Program se depun la Direcţiile pentru Agricultură Judeţene începând cu ziua următoare intrării în vigoare a hotărârii de Guvern, până la data de 30 iunie 2024, inclusiv.

Potrivit MADR, cererile de plată şi documentele justificative se depun la Direcţiile pentru Agricultură Judeţene până cel târziu la data de 29 noiembrie 2024, inclusiv.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

15 Comentarii

  1. Şi eu, după ce am citit titlul, credeam că iar s-au dat prime în Parlament. Doar pentru porci? Pentru scroafe nu? – ZĂU DE NU-I DISCRIMINARE!

  2. Credeam că la porcii din politica gen Stănescu, progenitura lui Dragnea care creste porci plus destui. In niciun caz să ajungă la adevărații crescători de porci care muncesc din greu.

  3. S-au dat sume substanțiale și la Marghita !
    Da’ numai pentru eduKKatZii PERNICIOȘI, cu vâna de bou … măR😜g…

  4. Bazna şi Mangaliţa sunt soiurile crescute de maghiarii transilvăneni. Se face mare tam tam acum pe soiul mangalița, aceste fiind un soi cunoscut pentru unsoare și slănină lata. Soiurile de carne nu se mai poartă? În copilărie, până după anul 1960 când mezelurile au devenit accesibile soiul mixt carne-slănină era Bazna. Se gătea cu unsoare, se cina slănină cu murături, iar vara cu roșii, ardei iute și ceai “rusesc” cu sare de lămâie. Sărăcie, dar oamenii evrei, maghiari, români printre care am crescut erau deosebiți.

  5. Intreprinderile care nu se sustin singure sunt intreprinderi slabe, mai ales dupa vreo trei decenii de „capitalism”; e vorba de sectorul privat, in care ar trebui sa functioneze principiile economiei de piata(princ. cererii si ofertei).Apoi, putini contribuabili consuma slanina,untura sau carne de Mangalita, deci ceilalti contribuie pt ceva de care nu beneficiaza, cand de fapt toti ar trebui sa contribuie numai pt bunurile publice.

  6. Ufffff. Și eu m-am spăriet crezând că monstruoasa coaliție a jefuitorilor și-a mai inventat o primă de incompetență!

  7. „CUM SE TRANSFORMĂ PORCUL „DUROK” ÎN BAZNA ORI MANGALIȚA ȘI SE VA LUA „SUG-VENȚIA”-MANUAL ELABORAT SUB „O”BĂLĂDUIREA ” aPiA”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.