Sechestru asigurator pe averea lui Vasile Blaga

Fostul lider liberal Vasile Blaga, urmărit penal pentru trafic de influență într-un dosar instrumentat de procurorii DNA Ploiești, s-a prezentat marți după-amiază la sediul parchetului, surse apropiate anchetei spunând că acesta a venit pentru a i se comunica măsura instituirii sechestrului asigurător.

Update: Vasile Blaga a declarat, miercuri, la ieșirea de la DNA Ploiești, că procurorii anticorupție au dispus în cazul său măsuri asigurătorii pe care cel mai probabil le va contesta.

„Domnii procurori au luat măsuri asigurătorii. Noi o să ne gândim să le contestăm, dar ce este important este că ne vom dovedi clar nevinovăția”, a declarat Blaga.

La intrarea în sediul DNA, Blaga a spus, răspunzând unor întrebări ale jurnaliștilor, că nu știe pentru ce a fost chemat. Surse apropiate anchetei au declarat că procurorii anticorupție îi vor comunica acestuia instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra unor bunuri care-i aparțin.

DNA îl cercetează pe Blaga sub control judiciar pentru trafic de influență, dupa ce, potrivit procurorilor, ar fi primit suma de 700.000 de euro, din care 500.000 de euro de la Gheorghe Ștefan.

În aceeași cauză sunt anchetați fostul primar din Piatra Neamț și omul de afaceri Horațiu Bruna Berdila. Miercurea trecută a fost convocat la sediul Direcției Anticorupție din Ploiești și Gheorghe Ștefan „Pinalti” în calitate de inculpat în dosarul lui Vasile Blaga. Procurorii au pus sechestru asigurator pe averea fostului primar din Piatra Neamț.

La finalul lunii septembrie, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus efectuarea urmăririi penale față.

În ordonanța procurorilor se arăta că, în cauză, există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt:

La nivelul anului 2009, în cadrul formațiunii politice aflate la guvernare a existat o înțelegere vădită între persoane cu funcții de conducere și anume secretarul general Blaga Vasile și vicepreședintele Ștefan Gheorghe, în sensul obținerii de bani pentru partid. Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să,,cotizeze” pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte.

În acest sens, suspectul Ștefan Gheorghe, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, și-a folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană fusese agreată de suspecții Ștefan Gheorghe și Blaga Vasile și a fost dispusă să contribuie – indirect – la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate.

În perioada 2011 – 2012, suspectul Ștefan Gheorghe l-a informat pe suspectul Blaga Vasile asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naționale din domeniul energiei se urmărea obținerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională – prin licitații trucate – cu firma suspectului Berdilă Horațiu Bruno, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.