Secretarul de stat Alina Bica se rupe-n doctorate, îndrumată de prietenii senatorului Cătălin Voicu

Secretarul de stat Alina Bica, care va încerca marţi să-i convingă pe membrii CSM că merită să ajungă din procuror, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a înscris în septembrie 2010 împreună cu preşedintele Secţiei a II-a a Tribunalului Bucureşti, judecătorul Antoanela Costache, la al doilea doctorat la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, sub coordonarea generalului în rezerva Ion Suceava. Numele generalului în rezervă a apărut şi în dosarul senatorului arestat Cătălin Voicu, Suceava fiind omul care le făcea cunoştinţă unor judecători cu Voicu, dar şi cel care se ocupa de “menţinerea relaţiilor cordiale” dintre senator şi anumiţi magistraţi. Secretarul de stat Alina Bica nu este la primul doctorat; nu mai departe de luna martie a anului trecut ea a devenit doctor în “Ordine Publică şi Siguranţă Naţională”, tot la Academia de Poliţie, sub îndrumarea profesorului universitar doctor Florin Sandu, fostul şef al Poliţiei Române, actualmente avocat în cazuri extrem de controversate. De asemenea, tot în această sesiune s-a înscris la doctorat, în domeniul “Ordine publică şi siguranţă naţională”, un alt candidat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Liviu Herghelegiu, sub coordonarea profesorului Luca Iamandi.

Bica, doctorand la generalul Suceava, prietenul lui Voicu

Numele generalului Ion Suceava a apărut în declaraţiile de martor luate de procurorii anticorupţie în dosarul senatorului Cătălin Voicu, arestat de mai bine de nouă luni în dosarul în care a fost acuzat de infracţiuni de corupţie. Astfel, fostul judecător de la instanţa supremă Nicu Jidovu le-a spus procurorilor DNA că s-a întâlnit de mai multe ori cu senatorul Cătălin Voicu, la biroul acestuia, când a mers să discute cu generalul Ion Suceava despre nişte teze de doctorat. “L-am cunoscut pe Cătălin Voicu prin domnul general Ion Suceava, profesor la Academia de Poliţie, când acesta m-a chemat în strada Carol Davila, pentru a vorbi despre susţinerea unor teze de doctorat de profesionişti ai Dreptului, de la Academia de Poliţie. Îmi amintesc că ulterior l-am revăzut pe Cătălin Voicu de circa trei sau patru ori, dar nu mai mult de cinci ori, dintre care o singură întâlnire a avut loc la restaurantul Select”.

Judecătorul Jidovu nu a fost singurul magistrat care a intrat în biroul lui Voicu şi şi-a creat apoi o relaţie cu generalul Ion Suceava. Magistratul Antoanela Costache, preşedintele Secţiei a II-a Penală a Tribunalului Bucureşti, se întâlnea cu Voicu la biroul acestuia pentru ca senatorul să o ajute cu nişte “probleme de sănătate”. În prezent, din septembrie 2010, judecătorul Antoanela Costache este doctorand la generalul Ion Suceava, în ciuda arestării senatorului Cătălin Voicu.

Secretarul de stat şi-a mai luat un doctorat la Academie, din comisie făcând parte şi Ion Neagu, avocatul fraţilor Iancu.

Procurorul Alina Bica a devenit doctor în “ordine publică şi siguranţă naţională”, în 23 martie 2010, tot la Academia de Poliţie, sub îndrumarea fostului şef al Poliţiei Române, generalul Florin Sandu. Acesta este în prezent avocatul unor personaje din lumea interlopă din Timişoara, printre care al interlopului Ionelas Carpaci, supranumit şeful mafiei imobiliare din vestul ţării.

Teza de doctorat a Alinei Bica, cu titlul “Spălarea banilor, mijloc de reinserţie a fondurilor financiare ilicite în circuitul comercial legal”, a fost analizată de o comisie din care a făcut parte şi profesorul Ioan Neagu, cel care a fost avocatul fraţilor Iancu în dosarul “RAFO”, dosar instrumentat chiar de procurorul Alina Bica. În această cauză, fraţii Iancu au petrecut multe luni în arest preventiv, timp în care procurorul Alina Bica s-a implicat activ pentru a le permite acestora să perfecţioneze, din puşcărie, vânzarea companiei RAFO. Dosarul instrumentat de Bica se afla pe rolul instanţelor bucureştene de patru ani, dar, până în prezent, nu a fost luată nicio decizie de condamnare sau achitare în acest caz, avocaţii reuşind însă să arate instanţelor viciile de procedură de la urmărirea penală.

Un alt judecător care va fi audiat marţi la CSM pentru a accede la funcţia de judecător al instanţei supreme, Liviu Herghelegiu, actualmente preşedintele Secţiei Penale a Curţii de Apel Galaţi, fost procuror, s-a înscris la doctorat în sesiunea din septembrie 2010, pentru domeniul “Ordine publică şi siguranţă naţională”.

Voichiţa Răşcanu, luju.ro


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.