Șeful Filarmonicii, susținut de zeci de personalități

Managerul Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, Andrei Dimitriu, evaluat negativ de o Comisie din Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN), este susținut de peste 300 de personalități din mediul cultural. Acestea au semnat chiar o scrisoare în care se arată că, „la evaluarea anuală a activităţii manageriale a directorului general al Filarmonicii «George Enescu», domnul Andrei Dimitriu, comisia întrunită la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a acordat un punctaj insuficient continuării actualului proiect managerial. Aprecierea a vizat rezultatele înregistrate în anul 2018″.

Printre semnatari se numără soprana Mariana Nicolesco, compozitorul Dan Dediu, dirijori ca Ilarion Ionescu-Galaţi, Christian Badea, Gabriel Bebeşelea, Iosif Ion Prunner, dar şi Andrei Vieru, Nicolae Manolescu, Răzvan Theodorescu, Ion Pop, Norman Manea, Ana Blandiana, Andrei Pleşu, Stere Gulea, Mircea Cărtărescu, George Banu, Dan C. Mihăilescu etc.

În textul adresat Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer Daniel Breaz, sunt enumerate argumentele care au determinat luarea de poziţie publică: „În mod paradoxal, în acest an jubiliar, în care s-au aniversat atât Centenarul Marii Uniri, cât şi împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii, precum şi 130 de ani de la inaugurarea Ateneului Român, s-au înregistrat cele mai numeroase şi importante evenimente muzicale şi culturale din ultimii ani, organizate de această instituţie, sub mandatul managerului Andrei Dimitriu: seria Concertele Centenarului, care a beneficiat de prezenţa unor nume sonore ale vieţii muzicale internaţionale; Concertele jubiliare România 100 şi Filarmonica 150, evenimente cu o vizibilitate şi o ţinută excepţionale.
S-a remarcat, de asemenea, sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale în parteneriat cu Academia Română, scena Ateneului găzduind o serie de conferinţe, pe parcursul unei zile întregi, susţinute de personalităţi de prim rang ale intelectualităţii româneşti; s-a continuat seria Conferinţele Ateneului, având ca invitaţi laureaţi ai premiului Nobel, profesori, cercetători şi filozofi recunoscuţi pe plan mondial. În toate aceste situaţii, managementul domnului Andrei Dimitriu s-a remarcat prin criterii de excelenţă şi continuitate a actului cultural, merite de netăgăduit şi calităţi rare în peisajul public de la noi. Prin întreaga sa prestaţie, directorul general al Filarmonicii a demonstrat o înaltă ţinută morală, demnitate, susţinerea necondiţionată şi activă a valorilor europene, toate puse în slujba respectării şi menţinerii statutului primei şi celei mai vechi instituţii muzicale din România„.
Oamenii de cultură care au semnat documentul se arată dezamăgiţi şi indignaţi de rezultatul evaluării MCIN: „Este de neînţeles cum se poate evalua negativ un an managerial de o asemenea anvergură şi consistenţă. Ne exprimăm dezamăgirea şi indignarea faţă de această situaţie, care denotă o judecată ce nu are nimic de-a face cu criteriile profesionale”, subliniază semnatarii.

 

Semnatarii scrisorii se declară solidari cu valorile promovate şi apărate de Andrei Dimitriu prin activitatea sa managerială în fruntea Filarmonicii „George Enescu” şi consideră oportună continuarea proiectelor, până la încheierea legală a mandatului actual.

Scrisoarea a adunat peste 350 de semnături în primele 24 de ore de la publicare.

Andrei Dimitriu este director al Filarmonicii „George Enescu” din 2010.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. ,,personalități din mediul cultural,, multilaterali dezvoltați: muzică, literatură, filozofie, critică, jurnaliști, scrii tori de vagoane, … ce o fi având managementul cu cultura, …se poate că doar banii și foloasele necuvenite, traficul de influență….

  2. PAI.TOVARASUL DUMITRIU,FOST PIONER SI UTECIST-CA SI FRATELE SAU GEAMAN,AU O SCOALA DE INGINERI DE CAI FERATE.PLUS CEVA
    STELE ALBASTRE SUB GAT.IO ,CHEFERIST OMORAT DE GALIGANUL CURVAR CACAROL 1,SPUN CA TOARASUL N-ARE CE CAUTA INTRE TOBE,
    VIOLONCELE,TROMBOANE SI 1 TRIANGLU DE OTEL. SA FIE DIRECTOR 1 TOARAS HARTIST DIN CEI AU MAZGALIT CEREREA.SUNT 500.

  3. Niste analfabeti de-ai analfabetei Dancila i-au dat punctaj negativ!

    De exemplu, STITI ca desi suntem in 2019, NU avem nici AZI un Program NATIONAL de Aniversare a Centanarului, Guvernele Grindeanu, Tudose si Dancila NU au fost pur si simplu in stare!
    Drept care, PSD a AMANAT Aniversarea Centenarului pe perioada 2019-2020, uite mai jos!

    Legat de Aniversarea Centenarului Marii Uniri, ăla de la 1 Decembrie 2018(!), mai tineti minte Legea Centenarului Marii Uniri, Publicata in Monitorul oficial in 23 Aprilie 2018 care stabilea:
    „Art. 5. Pentru PERIOADA 2019-2020, în urma consultării și pe baza propunerilor venite de la autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și din partea altor instituții, companii de stat, regii autonome, culte religioase legal recunoscute, organizații neguvernamentale și creatori independenți, Guvernul României va ELABORA Anual, până la data de 30 noiembrie a Anului aAterior, Programul național de aniversare a Centenarului, AFERENT Anului Următor, care se aprobă prin HG”
    https://lege5.ro/Gratuit/gi3tonzrga2q/legea-nr-91-2018-privind-centenarul-razboiului-pentru-intregirea-neamului-si-centenarul-marii-uniri

    Adica: PANA la 30 Noiembrie 2018, Guvernul TREBUIA sa Elaboreze Programul NATIONAL de aniversare a Centenarului Aferent Anului 2019!
    NU exista nici AZI!
    Iar PANA la 30 Noiembrie 2019, Guvernul TREBUIE sa Elaboreze Programul NATIONAL de aniversare a Centenarului Aferent Anului 2020!
    NU cred ca incompetentii analfabeti ai veoricai vor fi in stare sa conceapa asa ceva!

    Ne mai mira ca acesti analfabeti, slugi politice au dat un punctaj negativ unei personalitati SUSTINUTE de Nume cunoscute, cu AUTORITATE in Lumea Culturii Romanesti?
    Il stiti pe Ministrul analfabet al Culturii, Daniel Breaz, ala care nu vorbeste corect Limba ROMANA?!
    Nu m-ar mira sa aud ca a fost in funtea Comisiei PSDiste de (I)evaluare!
    Ce asteptari sa ai de la acesti analfabeti?!
    Eventual, „cultura” ca la Teleorman!

  4. @Atenianul: Asa, asa, sa vina o Comisie de la Teleorman sau una din Doljul care il sutine pe Dragnea!
    De-acolo, de unde Cultura da pe rascoale, sa vina Cultura de la PSD!!!!!!!!!

  5. Mda…Spectacole iok/luna si acelea care sunt–putine rau–cu sala fara spectatori ! Acu’ nu stiu ce-i gonesti pe amatorii de spectacole de la Ateneul Roman:
    -actul artistic sau
    -mirosul insuportabil al salii din cauza plusului jegos de pe scaune.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.