Semnale că americanii au probleme în Marea Neagră

Gigantul american ExxonMobil caută încă un partener în proiectul de exploatare a perimetrului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră după ce ani de zile a lucrat în tandem cu OMV Petrom. „Mai caută un investitor, vor să mai aducă pe cineva în proiect, un al treilea partener, dar Exxon va rămâne operator. Nu au venit deja cu un nume. Acesta este un proces de durată, este vorba de mai multe luni în care Agenţia pentru Resurse Minerale să aprobe acest lucru, iar noul partener are dreptul să consulte datele”, au arătat surse guvermanetale citate de Agerpres. Perimetrul Neptun Deep, unde s-ar fi găsit rezerve de 42-84 miliarde de metri cubi, adică jumătate din resursa certă de gaze a României, reprezintă cel mai scump proiect de producție de hidrocarburi cu lucrări de explorare finalizate și gata să fie lansat din portofoliul de 40 de astfel de proiecte al gigantului american, având costuri de explorare capitalizate în valoare de peste jumătate de miliard de dolari, se arată într-un raport anual pe 2018 al companiei, depus la Comisia de supraveghere a pieței de capital din SUA, citat de Profit.ro. Astfel, potrivit sursei citate, la Neptun Deep au fost capitalizate sub formă de active costuri de explorare în valoare de 536 milioane dolari în perioada scursă între 2012, anul descoperirii zăcămintelor, și 2016, când au fost finalizate lucrările de explorare. Suma este mai mare decât cele aferente proiectelor Gorgon Area Ullage din Australia, care va extrage gaze în vederea lichefierii (318 milioane dolari în perioada 1994 – 2015) și Papua LNG (246 milioane dolari în 2017), următoarele două din clasament, potrivit Profit.ro.
Sursele citate de Agerpres susțin că reprezentanţii Guvernului şi cei ai Exxon au periodic întâlniri. Numai că acestea sunt destul de tensionate. De exemplu, luna trecută, autorităţile guvernamentale s-au arătat nemulţumite de atitudinea agresivă şi lipsită de flexibilitate a lui Richard Tasker, country-managerul local al ExxonMobil. “La ultimele întâlniri dintre operatori şi autorităţi, unul dintre consilierii premierului Viorica Dăncilă a fost scos din sărite de aroganţa lui Richard Tasker şi a aruncat cu hârtiile. Relaţiile dintre autorităţile din România şi Exxon nu sunt cele mai bune, în condiţiile în care este dificil de lucrat cu Richard Tasker, pentru că cererile lui sunt nerealiste, pare că nu înţelege circumstanţele locale şi compensează această neînţelegere cu agresivitate şi aroganţă. Iniţial, oficialul local al Exxon a acceptat regimul fiscal al Legii Offshore, ulterior, însă, s-a răzgândit şi a cerut alte discuţii pe subiect. Este posibil ca atitudinea reprezentantului local al Exxon să aibă impact asupra parteneriatului strategic dintre Exxon Mobil și statul român”, au declarat surse guvernamentele pentru Financial Intelligence.
Raportul financiar pentru primul trimestrul al OMV Petrom arăta că mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde în zăcământul Neptun din Marea Neagră. „Neptun Deep: mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde. Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate şi vom continua dialogul cu autorităţile pentru a înţelege calea de urmat”, au spus oficialii OMV Petrom. Nemulțumirea OMV Petrom derivă din prevederile OUG 19/2019, care modifică OUG114/2018, numită și a lăcomiei, precum și din legea offshore, votată anul trecut. ”Un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerință esențială pentru dezvoltarea investițiilor noastre viitoare, atât onshore, cât și offshore. La sfârșitul lunii martie 2019, Guvernul a aprobat Ordonanță de Urgență nr. 19, care a modificat Ordonanță de Urgență nr. 114/2018, în urmă consultărilor cu jucătorii de pe piață. Considerăm că Ordonanță de Urgență nr. 19 reprezintă o evoluție necesară în vederea revenirii la o piață liberalizată a gazelor naturale. Conform evaluării noastre preliminare, impactul net al acestor măsuri asupra rezultatului din exploatare al Grupului OMV Petrom pentru 2019 este de aproximativ (40) milioane de euro”, se mai arată în raport.
Conform OUG 19/2019, în perioada 1 aprilie 2019-28 februarie 2022, producătorii, inclusiv filialele acestora și/sau afiliații aparținând aceluiași grup de interes economic care desfășoară atât activități de extracție, cât și activități de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României au obligația să vândă cu prețul de 68 lei/MWh cantitățile de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizori și clienți finali eligibili. În această perioadă, producătorul are obligația să vândă cu prioritate către furnizori, în condiții reglementate de ANRE, pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienților casnici, din producția curentă și/sau din depozitele de înmagazinare. Plafonarea, impusă inițial pentru toate vânzările, a fost păstrată, prin OUG 19, doar pentru populație. ”Revenirea la preturi nereglementate ale gazelor pentru consumatorii industriali reprezintă un pas înainte către o piață liberalizată a gazelor naturale. Credem că o piață liberalizată a gazelor poate exista în paralel cu implementarea mecanismelor adecvate de protejare a consumatorilor vulnerabili, în concordanță cu bunele practici existente la nivel european. După adoptarea OUG 114/2018 și a OUG 19/2019, grupul OMV Petrom trebuie să furnizeze 12,5 TWh de gaze naturale către piața reglementată la un preț maxim de 68 lei/MWh pentru perioada mai-decembrie 2019 și 1,14 TWh de energie electrică la un preț reglementat de 259,58 lei/MWh pentru perioada martie-decembrie 2019”, se mai spune în raport.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Nu va faceti griji,ii salveaza guvernul.ro! E crestere uriasa la incasati,procentul e urias,bugetul statului s-a rotunjit,a crescut nivelul de trai al majoritatii cetatenilor din Romania(o pleasca),investitiile merg brici,dar,se pune o intrebare decenta:
    – In ce se investesc banii din bugetul de stat,fondurile UE, cat si imprumuturile din ultima perioadă?
    Nu vad decat nemultumiri la adresa guvernului! Nu se investeste in nimic!
    – dar unde merg aceste fonduri:bugetul statului,UE si imprumuturi? Nu cumva ‘e’ doar glume’si vorbe vorbite(bani negri pentru zile albe ingenuncheatilor si strainasilor?! Cam așa pare! Din rău in mai rău!

  2. „Semnale ca americanii au probleme in Marea Neagra” Daca ar fi avut probleme plecau imediat,nu mai tipau atita.Eu cred ca se pune la cale inca o tilharie din aia meseriasa despre care vom afla ceva exact peste 2500 de ani.De ce spun asta? Pentru ca obiectivul lor, via SRI,este beciul blindat al BNR si tot ce are Romania in subsol.Cine crede ca securitatea ceausista are protocoale numai cu justitia se inseala.Protocoalele alea trebue respectate ad literam ca daca nu….Masurile disciplinare sunt putin cam criminale si se iau pe persoana fizica,aia care se mai plimba prin parc,cu masina pe ulita lui Condrea,etc.

  3. Ei si ce daca americani , au probleme cu zacamintele de petrol si gaze din Marea Neagra ! N-au decat sa-si bata capul ! Ce treaba avem noi ? Ce sunt , cumva zacaminte ale poporului roman ? Nici vorba ! Alesi neamului , in numele nostru , al tuturor , le-au vandut , pe nimic, la straini, ca noua nu ne trebuiesc ! „Criminalul” de Ceausescu a produs , la Galati 7-8 platforme petroliere de foraj marin , dupa licenta ultraperformanta americana , pentru ca Romania sa-si exploateze singura bogatiile in folosul sau ! Unde sunt platformele ? Au disparut , iar Ceausescu a fost impuscat , in zi sfanta , fara judecata , ca un borfas ordinar ! Unde sunt zacamintele de petrol si gaze ? Sunt , tot acolo , doar ca nu mai sunt ale noastre. Jaf ca-n codru ! Asa ca doamnelor si domnilor , dans !

  4. Bine ca l-au impuscat pe borfasul ordinar „in zi sfînta”!Unica treaba bine-facuta de sistem din 47 incoace.Transformase tara intr-o colonie de munca fortata.Granicerii erau cu ochii-n patru cu mitralierele indreptate spre Romania.Cel putin acum poti sa fugi de mostenire,esti liber.

  5. Păi clar acolo pute ceva.. Or fi gaze, dar sunt la adâncimi mari, greu și foarte costisitor de exploatat.. Posibil să nu merite, să nu poată concura gazul rusesc sau ameican de șist, acum prezent in porturile din europa. Deci, dacă investția se dovedește mai mare decât un câștig relativ rapid,.. clar că se renunță..La fel ca și cu aurul, care in ciuda opoziției ecologiștilor, a legilor europene, tot se exploatează cu tecnologia cianurilor.. Insă se pare că Dumnezeu drăguțul face rânduială și acolo,. căci nu prea le iese socoteala nici lor.. Insă mizeria produsă o lasă românilor,.. inspre un turism in zonele cele mai frumoase… și mai otrăvite,..Deci, bravos națiune,..mioritică,..

  6. Pai , cu ce-i putem ajuta ? Pe cine mai tre’sa bagam la bulau ?

  7. Bre, (R.C.), cum adică „americanii au probleme” cu concesiunea către ei a gazului *nostru*?!… Se poate să pui un titlu atât de sfruntat înșelător, care răstălmacește și îngălează astfel pentru cititor percepția lucrurilor semnalate în articol, când chiar potrivit textului acestuia, din descrierea pe care, cu mânuța ta (vorba cuiva, odată celebru tot pentru lipsa de onestitate), o faci faptelor, rezultă, negru pe alb, că americanii – mă rog, Exxon -, de fapt, CREEAZA, EI, problemele?! Și nu de aroganța imperială a petrolistului față de statul român mă mir aici (aroganță, s-o spun în treacăt, a cărei brutalitate fără mănuși în cazul în speță îi trădează salivarea dupa gazul ăsta), ci de bicisnicia scrisului la gazetă când vine vorba despre subiecte din astea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.