Senatorii Puterii au părăsit sala blocând votul pentru membrii CNI

Lucrările Senatului au fost suspendate marţi, după ce s-a încercat validarea noilor membri CNI, deoarece PDL a dorit amânarea votului pe motiv că în sală nu sunt prezenţi toţi candidaţii, pe când opoziţia a cerut validarea în şedinţa curentă.

Când s-a ajuns la votul pe noii membri CNI, au existat propuneri privind amânarea validării deoarece în sală erau prezenţi doar trei dintre candidaţii propuşi, informează NewsIn. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a arătat că nu există motiv pentru „a-i plimba” pe cei trei din nou, săptămâna viitoare, pledând pentru vot în şedinţa curentă. O poziţie asemănătoare a avut şi liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, care a cerut ca votul să fie dat şi în absenţa candidaţilor.

Liderul grupului PDL, Cristian Rădulescu, a propus în schimb amânarea validării până săptămâna viitoare. Propunerea a fost respinsă însă de plen, cu 50 de voturi „împotrivă” şi 41 „pentru”, moment în care Rădulescu a cerut o pauză de 45 de minute. Preşedintele de şedinţă, Teodor Meleşcanu, a anunţat că va fi acordată o pauză de 10 minute, însă aceasta nu a avut rezultate, democrat-liberalii acuzând „unii lideri” de grup că nu au participat la consultare pentru că au stat pe hol, la ţigară.

Meleşcanu a acordat o nouă pauză de consultări, de cinci minute, timp în care senatorii au început să părăsească lucrările plenului. La scurt timp, vicepreşedintele Senatului a anunţat lipsa cvorumului.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a acuzat PDL că a părăsit lucrările, împreună cu o parte a senatorilor UDMR şi UNPR. „Să se constante că puterea nu este de acord ca astăzi să dăm votul pentru consiliul ANI”, a spus Haşotti. Intervenţia liberalului a stârnit o serie de reacţii din partea puterii şi opoziţiei, liderii acuzându-se între ei de tergiversarea lucrărilor. Senatorii au continuat să discute pe acest subiect şi după constatarea lipsei de cvorum, opoziţia anunţând că plenul de marţi este dovada că aleşii puterii nu mai au majoritatea în Senat.

După 15 minute de dezbateri, şedinţa a fost suspendată, fără a se mai vota validarea membrilor CNI şi convocarea Consiliului.

Din CNI ar urma să facă parte ca membri titulari Cynthia Carmen Curt (propunere PDL), Simona Maya Teodoroiu (propunere PSD), Arin Alexandru Avramescu (propunere PNL), Peter Zsuzsanna (propunere UDMR), Tiberius Florin Tănase (propunere minorităţi naţionale), Lidia Barac (Ministerul Justiţiei), Octavian Teodor Deaconu (Ministerul Finanţelor Publice), Decebal Lohan (Asociaţia Municipiilor din România), Ionel Chriţă (Asociaţia Oraşelor din România), Emil Drăghici (Asociaţia Comunelor din România), Marian Niculescu (ANFP – funcţionari publici), Bondi Gyongyike (ANFP- înalţi funcţionari publici), Răzvan Codru Vrabie (organizaţiile societăţii civile). În cadrul nominalizărilor de membri în CNI nu au fost acceptate propunerile grupului parlamentar al independenţilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.