Serbia nu cedează la presiunile UE: Nu recunoaşte Kosovo

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a promis că nu va recunoaşte niciodată Kosovo, după ce a refuzat să semneze un pact promovat de UE vizând normalizarea relaţiilor între cei doi vechi inamici, relatează miercuri France Presse.

Liderii sârb şi kosovar s-au întâlnit luni la Bruxelles după presiuni intense din partea Uniunii Europene pentru a se pune de acord asupra unui plan care să stabilească cadrul unei potenţiale normalizări a relaţiilor şi o „recunoaştere de facto” a Kosovo de către Serbia.

În pofida asigurărilor unor responsabili europeni că cele două părţi au dat undă verde unui acord de principiu, discuţiile nu s-au încununat cu succes, Pristina şi Belgradul şi-au pasat unul altuia responsabilitatea pentru impas, afirmând că mai sunt multe probleme de rezolvat.

Preşedintele sârb s-a adresat marţi seara opiniei publice din ţara sa, declarând că nu va recunoaşte niciodată Kosovo şi că nu are nicio intenţie de a ajuta fosta provincie din sudul Serbiei să intre în Organizaţia Naţiunilor Unite.

„Atât timp cât voi fi preşedinte, nu voi semna şi nici nu voi accepta o recunoaştere oficială sau neoficială a Kosovo sau ca Kosovo să se alăture ONU”, a declarat el la televiziunea sârbă.

Serbia refuză să recunoască autoproclamata independenţă în 2008 a fostei sale provincii a cărei populaţie este în mare majoritate albaneză. După războiul sângeros între rebelii separatişti albanezi şi forţele sârbe, care au luat sfârşit odată cu bombardamentele NATO la sfârşitul anilor 1990, relaţiile între Pristina şi Belgrad sunt tensionate.

Aleksandar Vucic a declarat totuşi că este pregătit să discute despre alte subiecte, însă numai dacă Kosovo acceptă să creeze o Asociaţie a municipalităţilor populate în majoritate de sârbi, care ar da etnicilor sârbi din Kosovo o anume autonomie.

„Sunt deschis la tot restul, nu numai pentru că aceasta ne-ar ajuta să progresăm pe calea europeană, ci şi pentru că este bine pentru relaţiile între sârbi şi albanezi”, a afirmat el.

Dar, potrivit premierului kosovar Albin Kurti, orice acord trebuie să prevadă recunoaşterea sub o formă sau alta a independenţei Kosovo.

Înaintea întâlnirii de la Bruxelles, un înalt responsabil european declarase că cei doi vechi inamici acceptaseră deja proiectul ţinut secret până la publicarea sa luni seara.

O nouă reuniune a liderilor sârb şi kosovar, sub auspiciile UE, este prevăzută pentru 18 martie în Macedonia de Nord.

Problema Kosovo rămâne obsesivă pentru o parte a celor 6,7 milioane de sârbi, care consideră acest teritoriu drept leagăn naţional şi religios al ţării lor.

Kosovo are în jur 120.000 de sârbi printre cei 1,8 milioane de locuitori ai săi şi mulţi dintre ei refuză orice loialitate faţă de Pristina, cu încurajările Belgradului. Situaţia este caracteristică în special în nordul acestui teritoriu în apropierea frontierei cu Serbia, scena unor frecvente ciocniri şi manifestaţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

19 Comentarii

  1. Serbia perversa sprijina invadarea Ucrainei de catre Rusia si SUSTZINEREA DE REFERENDUMURI PE TERITORIILE OCUPATE DE CIOLOVECI IN DONBASS, CRIMEEA ETC. CIND VINE INSA VORBA DE SUSTZINEREA UNUI REFERENDUM IN KOSOVO, SERBIA PERVERSA URLA DIN TOTZI BOJOCII CA E ILEGAL!!! Pentru unii muma, pentru altzii ciuma! Faptul ca acum v-o 600 de ani, sirbii s-au mardit cu turcii in Cimpia Mierlei, nu le da nici un drept la un teritoriu unde sirbii formeaza 5% din populatzie. Acest lucru nu il intzelege Spania, Romania si Grecia.

  2. Faimoasa UE, de ce nu face presiuni pentru pace in relatia Rusia-Ucraina ?! Impreuna, cum altfel, cu SUA ?!

  3. @ Zorro
    In Transilvania romanii sunt suverani (si covarsitor majoritari) mai „vulpoi”(zorro) international.
    Y para matizar el asunto : Ia zi ma , Brranza !

  4. @Zorro esti prost sau ticalos? Sau amandoua?
    Tin sa te anunt ca Kosovo a fost smulsa din granitele international recunoscute ale Serbiei prin agresiunea NATO in 1999.
    Crimeea, Lugansk si Donetk sunt ale rusilor din 2014. Nu stiu daca intelegi cifrele. Daca occidentul si-a permis sa dezmembreze un stat suveran, membru ONU si sarbii gandesc ca au acelasi drept in alte situatii similare.
    Si tind sa cred ca ticalosia ta e generat de PROSTIE. In Kosovo deja a fost un referendum, evident dupa ocuparea regiunii de trupele NATO la fel cum si in Crimeea, Lugansk si Donetk (toate 3 locuite majoritar de etnici rusi) au fost referendumuri cu acelasi rezultat. Provinciile in discutie au votat ptr desprinderea de tara suverana din care au facut parte.
    Deci cum e cu unii muma si cu altii ciuma? Nu cumva NATO, UE sunt ticaloase cu dubla masura? De ce ar fi legala smulgerea (ILEGALA) cu forta armata a Kosovo din Serbia si ilegala smulgerea tot cu forta a provincilor ucrane din Ucraina?

  5. @ x 17:02
    De ce ? Fiindcă Li?icii au deja o bază militară în Kosovo și ar vrea și una (măcar) în Crimeea, de-aia !?

  6. Cinste sârbilor !
    Kosovo e serbia !
    Basarabia e România !
    Crimeia e Rusia !
    Ucraina e Rusia !
    Alaska e Rusia !
    Taiwan e China !

  7. E trist… cum pot oamenii să se mintă singuri. Dar ar trebui să înțelegem, pentru că și România a pățit același lucru după revoluție (deși din cu totul alte motive – noi ne-am mințit 20 de ani că eram liberi, deși aveam toată panoplia de reflexe antidemocratice la purtător – sigur, nu de naționalism eram noi orbiți, ci de libertate, dar tot în minciună am trăit).
    Sârbii sunt frații noștri, dar felul în care se perpelesc de dragul rușilor (care le sunt mai puțin frați decât noi, cu toate că probabil cu ei – iar nu cu noi – au sârbii mai multe gene în comun, ruși cărora se vede treaba că sentimentul de apartenență națională și etnică nu le spune oricum mai nimic, de vreme ce și-ar fura și propriul buzunar, ori s-ar lipsi de propria familie în numele unei cauze care le este străină) mă face să mă tem pentru viitorul lor și pentru mult-întârziata lor recuperare după orbirea care le-a cauzat petrecerea faptelor acum trecute. Cât le-o mai lua până să recunoască derapajul, cât până să-i cuprindă rușinea și încă cât peste acestea, ca să ajungă la o împăcare cu propriul lor suflet, greu încercat de păcatul trufiei dezlănțuite de stăpâni și justițiari absoluți peste semenii lor?

  8. Sufletul rus pare să-i cheme și pe sârbi, cu vocea aceea a sângelui care cere întotdeauna mai mult sânge, până nu te trezești din coșmar. Vor sârbii să ajungă precum rușii, care-și întrețin sufletul doar hrănindu-l cu bani, pământuri și cu sânge proaspăt? Vor sârbii să țină cu dinții de un neam pentru care sentimentele frățești nu mai înseamnă nimic, ci sunt doar mijlocul de a-și ține aproape neamul ca pe-o pradă, pentru a pune apoi mâna și pe viața lor? Sper ca, totuși, adevăratul patriotism sârbesc să-și facă văzută fața luminoasă și lucidă, oricât de schimonosit de durere ar rămâne pentru o vreme după aceea… Germanilor le-a trecut relativ repede insuportabila povară a trecutului lor, pentru că s-au pus repede de treabă, lăsând îngropat acel trecut de care nu pot fi mândri. Dar sârbii sunt ca noi, nu au (f)rigiditatea germană. Pe ei îi va durea enorm și îi va măcina mult timp sentimentul acesta al trădării și uitării de sine, poate până la a-i ține în loc și la a-i mai tenta să se tot întoarcă înapoi, la locul acela pustiu care numai viață nu se poate numi… ci doar încremenire în proiect.

  9. …”premierului” kosovar Albin Kurti?
    Bă, voi sunteți serioși? Ce „premier”? …ați ajuns ca șî FeReFeaua mafiotă dă la Bukale, să recunoașteți o entitate numită Kosovo? Republika Socialistă Rromînika NU A RECUNOSCUT EXISTENȚA Kosovo ca stat independdent!
    Vi-i clar?
    Dacă nu, mai întrebați: la O.N.U., la Președinția plăvanului, la M.A.E.-ul aiurescului, la șParlament, oriunde vreți voi! …chiar și la F.R.F.! …ca să vă spuie REALITATEA……[Rumburak]

  10. Inca un exemplu de dublă măsură a Li?icilor woke, „progresei” și a sclaveților de la Bruxelles:
    – Ruperea Kosovo de Serbia a fost BUNĂ, chiar FOARTE BUNĂ;
    – Ruperea Crimeii (Donbasului) de Urcaca e REA, chiar FOARTE REA…?

  11. „Kosovo are în jur 120.000 de sârbi …” Probabil ca formularea mult mai corecta si adevarata este „Kosovo MAI are în jur de 120.000 de sârbi” pe teritoriul sau, dupa ce o epurare etnica facuta de catre albanezi (atentie ! multi din acestia recunoscuti chiar de catre ONU, organisme internationale, etc drept criminali de razboi !) a facut ca multi sirbi sa paraseasca regiunea !

  12. Peste 20 de ani, europa va trebui sa recunoasca independenta republicii islamice suedia. si a republicii islamice belgia

  13. Sint foarte, da’ chiar foarte curios ce se va intimpla atunci cind vom juca la fotbal (parca) cu „echipa Kosovo” (nu, nu e o gluma, din pacate !), „stat” pe care Romania nu-l recunoaste !!

  14. @zorulet si alti postaci de serviciu
    1. Serbia sustine integritatea teritoriala a ukr (asa au votat la ONU). Campionii democratie Gen usa, UK si lacheii nu sustain integritatea teritoriala a Serbiei
    2. Albanezi e OK sa se rupa de Serbia dar rusii nu e OK sa se rupa de ukr. Se cheama drept international?
    Curat murdar monser!

  15. Si pentru @zorro. Daca era Cap de Fier in locul lui Vucic era de acord !

  16. Dubla masura care compromite zi de zi Occidentul. Serbia trebuie sa recunoasca Kosovo si sa piarda 25% din teritoriul si asa mic pentru ca are o minoritate albaneza dar Ucraina cea vasta nu trebuie sa piarda niciun metru de pamant in Donbas si Crimeea unde este minoritatea rusa. Asta e dreptatea, superioritatea si principiile Occidentului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.