Serial de televiziune, oprit de la difuzare

politician-televiziune

Un tribunal din Istanbul a confirmat luni suspendarea pentru două săptămâni a difuzării unui serial de televiziune turc despre confreriile islamice, serial ce suscită furia grupurilor conservatoare, a anunţat producătorul său, transmite AFP.

„Nu va exista o difuzare în seara aceasta. Tribunalul regional administrativ a confirmat decizia de suspendare luată de Consiliul Superior al Audiovizualului. Nu putem difuza Muguri Roşii„, a anunţat pe reţeaua socială X producătorul Faruk Turgut.

Primele două episoade ale serialului difuzat pe canalul privat Fox TV au provocat revoltă printre grupurile conservatoare, care au cerut interzicerea lui.

Consiliul Superior Turc al Audiovizualului a decis la sfârşitul lui decembrie să suspende serialul pentru două săptămâni, pentru „neconformitate la valorile morale şi naţionale” şi a sancţionat postul Fox TV cu o amendă de 9 milioane de lire turceşti (circa 275.000 de euro).

De asemenea, serialului, filmat pe un sit administrat de Ministerul turc al Familiei, i-a fost retrasă autorizaţia de filmare.

Muguri Roşii (Kizil Goncalar) povesteşte întâlnirea dintre Meryem, o femeie membră a unei confrerii islamice care încearcă să împiedice ca fiica ei de 14 ani să fie căsătorită cu forţa, soartă pe care ea o cunoscuse la aceeaşi vârstă, şi Levent, un psihiatru laic.

Serialul a fost aplaudat de opozanţi ai guvernului turc pentru privirea sa asupra locului femeilor şi copiilor în cadrul confreriilor islamice, care au devenit din ce în ce mai influente în timpul celor două decenii de guvern islamo-conservator al actualului preşedinte Recep Tayyip Erdogan.

Povestea unei fetiţe căsătorite cu forţa la vârsta de şase ani de către părinţii săi membri ai unei confrerii islamice suscitase o vie emoţie în Turcia la sfârşitul lui 2022. Părinţii ei şi bărbatul cu care fetiţa fusese căsătorită au fost condamnaţi la sfârşitul lui octombrie la pedepse cuprinse între 16 şi 30 de ani de închisoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8521 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Problema e ca cineastii afiliati sistemului ( nu spun care) vaneaza niste cazuri extreme si fac niste filme. De exemplu la noi filmul despre cazul de la Tanacu. Cineastii lui peste nu vorbesc despre lucrurile frumoase pe care le face biserica ortodoxa ca nu place la vest. Si atunci fac baietii un film despre un caz nefericit tot vestul aplauda da premii, felicita pe realizatori. N-o sa vedeti un premiu international pentru un film despre Stefan cel Mare ctitorul Manastirii Voronet si despre manastire. Pana la urma tot circul, violurile, maniacii, bolnavii pisihic care nu au nicio vina se vad foarte bine in „arta” contemporana occidentala mai ales daca submineaza credibilitatea bisericii.

  2. Ce prostie. Când am fost eu în Turcia mi s-au părut normali la cap. Atunci nu-l aveau președinte pe circarul de Erdogan.

  3. pentru „neconformitate la valorile morale şi naţionale”

    -pentru eliminarea influentzei politice
    propunem sa judece chestiunea un tribunal sharia international
    afghano-iranian.

  4. Cine a avut timp si rabdare sa vada serialul indian „Mica mireasa”, difuzat si la noi, acolo se prezinta aceeasi situatie :fetite de 8 ani casatorite cu forta de parinti.Sunt milioane de cazuri in toata lumea. Din pacate, mentalitatea unora a ramas de ev mediu,greu se schimba.

  5. Daca mai ramane Erdogan inca vreo 10 ani la putere, o sa-i faca pe turcaleti precum sunt de batuti in cap aia din Gaza.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.