Silviu Mănăstire (PNL) vs. Dumitru Focșa (AUR), aceeași faptă, măsuri diferite

Doi bețivani și bătăuși de femei: fostul jurnalist Silviu Mănăstire, care a ajuns peste noapte adjunctul lui Lucian Bode într-o funcție de conducere din PNL, și deputatul Dumitru Focșa, ajuns peste noapte parlamentar AUR.

Silviu Mănăstire, „pe fondul consumului crescut de băuturi alcoolice”, cum se scrie în sentință, „a lovit-o pe intimată, în mod repetat, cu palmele peste față, a strâns-o de gât, împiedicând-o să respire, a împins-o peste o masă și a amenințat-o că o omoară”. În fapt, beat fiind, și-a lovit concubina, a strîns-o de gît și a amenințat-o cu moartea, motiv pentru care s-a și emis un ordin de restricție. La fel de grav este faptul că Mănăstire a avut același comportament agresiv și față de polițiștii care au venit la fața locului chemați de concubina sa.

Dumitru Focșa, tot sub influența băuturilor alcoolice, și-a agresat soția în fața fetiței pe care cei doi urmau s-o adopte. De frică, femeia a fugit în vecini, iar ulterior a părăsit domiciliul conjugal și a plecat la părinții săi, depunînd deja actele de divorț. Și în acest caz, bătăușul a fost potolit de polițiștii chemați de soție prin 112.

Așadar, avem doi politicieni, unul care bate la ușa consacrării (Mănăstire), celălalt ajuns deja parlamentar (Focșa). Amîndoi au comis aceleași fapte reprobabile: aflați în stare de ebrietate, și-au bătut cu sălbăticie consoartele și au fost potoliți de polițiștii chemați.

Cu toate acestea, partidele din care fac parte au avut atitudini complet diferite:

– AUR, partid acuzat în mod excesiv, mai ales de către PNL, de extremism, a luat imediat decizia de a-l da afară din partid pe bătăușul de femei

– PNL, partid istoric în care liderii s-au exprimat public împotriva violenței în familie, tace chitic, limitîndu-se la observații generale despre acest gen de violență ca și cînd n-ar fi auzit de cazul Mănăstire.

AMÎNDOI BĂTĂUȘII AU ARĂTAT CĂ NU AU NICI UN STROP DE CARACTER

Să vedem cum au reacționat și cei doi bătăuși în aceste zile, cînd amîndoi sînt în fiecare zi subiecte de presă cu faptele lor josnice. De remarcat faptul că unele publicații și televiziuni parcă nu au auzit decît despre deputatul AUR, de parcă Mănăstire le-ar fi complet necunoscut! Deh, e vorba despre Opoziție și Putere, nu?

Astfel, Dumitru Focșa (AUR) anunțase că, dacă partidul îi va cere, își va da demisia din Parlament: „Dacă conducerea AUR îmi va cere să-mi dau demisia din Parlamentul României, o voi face spre binele colegilor mei și al românilor care cred în AUR”. A doua zi, după ce a fost exclus din AUR, deputatul bătăuș s-a răzgîndit, cerînd acum să fie lăsat să se ocupe chiar el de rezolvarea problemei ce vizează violența în familie: „E timpul să lăsăm deoparte demagogia în favoarea unei dezbateri sincere și generarea de soluții relevante pentru stoparea violenței din familiile noastre. Căsnicia mea a fost afectată de violență, de aceea lăsați-mă să mă dedic acestei cauze din poziția de parlamentar”!

De ce a renunțat la demisia din Parlament? Pentru că dorea un coleg să-i ia locul! L-a linșat, zice deputatul, ca și cum de-aia și-a bătut nevasta: „Logica mea era, cînd am spus că voi demisiona din Parlament, să aşteptăm rezultatele anchetei. Juriul trebuia să ia o decizie, dar a luat-o înaintea demarării procedurii de cercetare penală. În acel juriu este o persoană care, din câte se aude, va candida pe listele de Constanţa, la alegerile parlamentare. Nu doresc să îi dau numele. A fost un linşaj mediatic. E regretabil”.

Da, deci ceilalți sînt de vină că și-a bătut soția, el nu are nici o vină și, ca atare, ar trebui să fie lăsat ca tocmai el să rezolve problema violenței în familie. Ca și cum problema hoției ar trebui să fie lăsată pe seama hoților!

Silviu Mănăstire se dovedește a fi confratele deputatului AUR. Reacția lui este la fel de halucinantă, demnă de comportamentul politicianului român de azi. Mănăstire s-a autosuspendat din funcția de secretar general adjunct al PNL, fără să-și pună problema cum a ajuns el peste noapte direct în conducerea partidului! Dar de ce să-și pună el această întrebare, din moment ce colegii săi nu îndrăznesc să zică nimic?

În aceste condiții, Silviu Mănăstire, în loc să-și toarne cenușă în cap, a trecut și el la atac! Prima victimă: Dan Tăpălagă de la „G4Media” și autorul articolului care a descoperit sentința prin care Mănăstire a fost obligat să stea la distanță de partenera sa de viață, pe care o bătuse:

După această amenințare clară, jurnalistul Mircea Toma, membru CNA, a sărit în apărarea colegilor de la G4Media, dar Silviu Mănăstire la taxat și pe el, violînd chiar gramatica, scriind „ar fii culmea” în cel mai pur agramatism:

Ne-am fi așteptat la asemenea viol gramatical din partea deputatului AUR, nu de la un jurnalist care nu mai are loc în el de propria personalitate și care, dacă nu poate fi „Number One” în PNL, locul fiind ocupat de Rareș Bogdan, a visat măcar la „Number Two”, tîrît în PNL de Lucian Bode, căruia i-a mai fost consilier în 2012 în guvernul MRU! Vă dați seama ce jurnaliști „independenți” erau ăștia, din moment ce acum și-au trădat principiile, considerînd mîine-poimîine că nu e nici o problemă să se întoacă în presă, desigur, tot ca jurnaliști „independenți? Așa cum a mai făcut Silviu Mănăstire după ce a revenit în presă și l-a avut ca invitat tocmai pe Lucian Bode:

Ce îți este și cu independența asta din presă? Cum te prinde, cum te rupe și, după zece minute, iar te prinde, iar te rupe, iar îți dă drumul prin curte!

Însă, oamenii sînt cum se vede că sînt. Dar partidele? Cum pot ele să mai apară în fața oamenilor și să se jure că vor face și vor drege, cînd, în fața unor fapte flagrante, ba închid ochii, ba bagă capul în nisip ca struțul?

Iată, de pildă, PNL, partid care l-a primit cu brațele deschise pe Silviu Mănăstire, deși știa că și în 2012, cînd era consilierul aceluiași Lucian Bode, al cărui adjunct a fost pînă mai ieri, cînd a izbucnit scandalul cu bătaia iubitei, a avut mari probleme cu declarația de avere.

În public, liderii partidului au fost mereu în prim-planul declarațiilor împotriva violenței în familie:

Raluca Turcan este singurul lider al PNL care a avut o reacție față de cazul Mănăstire, și aceea foarte timidă: „Nicio astfel de faptă nu poate fi apărată. Este un fapt reprobabil și este o chestiune de decizie la vârful partidelor”! Dar la vîrful PNL parcă nici nu s-a auzit de cazul Mănăstire.

Alina Gorghiu (PNL) n-a avut nici o reacție față de cazul Mănăstire, altfel s-a vrut portavocea protecției femeii în familie: „Violenţa domestică rămîne o realitate tristă pentru România anului 2022. Problema este mare şi combaterea fenomenului este dificilă. Nu se realizează de azi pe mîine! Dar prin extinderea instrumentelor de prevenţie şi control eficiente, victimele violenţei domestice, aparţinătorii, societatea vor fi mai în siguranţă”.

Klaus Iohannis care a participat la simpozionul de la Senat moderat de Alina Gorghiu nu s-a pronunțat față de cel pe care și-l dorea „Number two”, deși la simpozion declarase: „violenţa împotriva femeilor, inegalitatea de gen şi discriminarea sunt fenomene nocive, care trebuie combătute cu toate forţele”! La fel ca și în cazul plagiatului, cînd Ponta era infractor, dar Ciucă și Bode sînt cercetători onești, și în ceea ce privește violența în familie, după Iohannis, dacă bătăușul este liberal, nu se pune!

Pînă la urmă, iată că așa-zișii extremiști de la AUR au reacționat prompt și l-au dat afară din partid pe bătăușul de femei Dumitru Focșa! La PNL, liderii încă se mai gîndesc cum să mușamalizeze cazul Mănăstire, dacă nu cumva se va stinge de la sine.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 24
Ion Spânu 1818 Articole
Author

36 de Comentarii

 1. Ohoho și câți curvalai și bețivani pe lângă faptul că sunt toți trădători de țară sunt in PSD PNL USR dar se vrea distrus AUR pt că vorbește de ROMÂNIA că țară și nu colonie de babuini

 2. Pai astia-s scursurile, javrele care au ajuns sa conduca Romania! Mai vreti ceva?

 3. Mardeiasul PNL ist si „ziarist” Manastire, i-a adus lui Simion si AUR, cateva sute de voturi, la viitorul scrutin electoral ! Mardeiasul Manastire a dovedit cat de periculos pt societate este adunatura PNL, loveste si fuge si s-ascunde sub birourile sefilor dreptaci, HA! HA!

 4. Focsa merita toate sanctiunile ..! Manastire nu..! de ce ? in primul rand , Manastire este ” liberal” in partidul basistilor , Focsa a ridicat mana asupra consoartei ! Manastire nu si-a permis un asemenea gest reprobabil , el , a dat cu capul , e-adevarat spargand ” neste” dinti dar totusi ceea ce a facut Focsa , domnilor , este deosebit de grav ..!!capisci..?

  • Focsa daca-i de la Aur nu le are cu SECU. In schimb ‘gazetarul’ Silvica scolit in diversiuni vreo zece ani pe la fituicile securiste clujene a fost apoi teleportat la televiziunile securiste din Bucuresti. Normal ca in capitala ca toti recrutii precum Bode si Helvig sau Cosmin Gusa care l-a mai lustruit un pic cat timp i-a fost profesor. Nu intamplator a ajuns mana dreapta a unui impostor ca Bode.Cu astfel de sefi liberali pe placul lui Johanis orice tantalau realizeaza ca peneleul este pedeleul securist.

 5. APRPOS DE ACORPERITII-DESCOPERITI DIN „MEDIA” SATANICA – SILVICA ESTE UNUL DINTRE ACESTI MICUTZI SCLAVETZI… pentru ai lor ciuma, pentru ai nostri tovarashi, muma…

 6. Pe cine mai interesează azi ce se întâmplă între un bărbat și o femeie?
  Societatea modernă se ocupă de relațiile dintre bărbați și bărbați și de relațiile dintre femei și femei.
  Românii au dovedit deja că sunt moderni, la referendumul pentru familie. De aceea sunt foarte fericiți.

 7. Femeile acelea stau cu animalele astea sa fie batute ? Ciudat !

 8. Mai urmaream acum catuva ani emisiunile lui Manasture. Ochii ii sclipeau si avea pupila marita .Simtome de consum de droguri. Vorbea ca un robot fara sa gandeasca . Nu stiu daca consuma sau nu dar se comporta casicum erea drogat.
  Astalaltu de la aur erea doar beat de putere si alcool.

 9. Ati uitat cea mai importanta diferenta dintre ei, manastire era un mare formator de opinii anti- psd-ist la o televiziune cu acoperire nationala in timp ce focsa e un neica nimeni

 10. Momentele fericite din viata unui cuplu sunt rare: căsătoria,nasterea copiilor,divortul,inmormantarea..
  De ce este o fericire divortul? Respectivul scapa de krvă,respectiva scapă de impotent,ce-si pot dori mai mult…
  Mănăstire este jumate om jumate animal, daca-si bate nevasta, in loc sa o elibereze din lantul căsătoriei…Focsa la fel
  Viata nu incepe si nu se sfarseste cu o femeie sau un barbat ,de ce sa se bată in căsnicie, cuvant institutie care vine de la „casă”,nu e căznicie care vine de la „cazne” sl. kaznĭ „pedeapsă”.
  Mănăstire si Focsa sunt două geamparale impotente, care bat in loc sa phouta dar nu e un caz unic in politica europeana; in Franta partidul La France Insoumise isi apara cu dintii un deputat cu acelasi comportament imoral,ilegal si care si ingrase;sa spuna Melanchon de ce il apara pe Adrien Quatennens care bate la nevastă-sa Celine ca la tobă..

 11. Hooo, bre ciumete. Mă o deosebire de poți..Mănăstire e din partid la guvernare. Ce funcții mai ales cumulate are ?? He,.??? Aud ?? Dobitocul aurit bocșa, care nu e din partid la putere, dar are apucături,.. care funcții a apucat și de ce ??,. Cum de are cumul de funcții ?? Cum de ”poate”,.?? I se permit boului administrativ, sau politic manevre de altfel ilegale.. Faptul că-și bat nevetele,. mă rog, la români e tradiție ortodoxă,, Dar vezi un pic altele,. vezi cine stau de fapt in dosu fiecăruia..

 12. Inregimentare in regimul de propaganda corecta politic a regimului.

  Manastire va ramane nemiscat in functii.

 13. …DOAR ÎNTREB-CU SCUZE-:DOAMNELE NU AU AVUT NICI O VINĂ (HÂR,HÂR,CAȚA,CAȚA)??? ORI N-AU ZGÂRIAT,DAT CU FĂCĂLEȚUL,OCĂRÂT CU LINGUROIUL??
  /

 14. „la români e tradiție ortodoxă”

  La unguri este traditia ca ele sa-si bata barbatii cand vin beti acasa, ii bat cu facaletul cand adorm.

 15. Becali este intelectual pe langa cei ciobanii de partid si de stat.

  Nu mai apare dulapu cu peenaali PeeSeeDee, sa se laude cu oamenii lui? Pe langa drlgatul Citu tot peeneeleuu trebuie sa fi consumat ceva prafuri.

 16. Acest articol al d-lui Ion Spanu e un fel de amestec în treburile interne ale celor doi.In cele de familie zic .As da vina pe „democrațiile consolidate” unde și acolo se practica bătaia dar nu e de acolo pentru că noi avem alt stil.Noi ne înbatam că să avem curaj și apoi le batem.Asa a procedat și Silviu Mănăstire intai s-a îmbătat apoi i-a dat bătaia.Acuma dacă îl cheamă MANASTIRE sa nu credeți că e un sfânt e și el om.Stiu că are studii de teologie terminate,deci este Popa și atunci se schimba problema in sensul că atunci când a spovedit-o femeia a spus drept de unde trag eu concluzia că nu e bine sa spui tot nici la popa.Mai lași ceva și pentru tine.
  Concubina nu e că nevasta ,cu ea stai o perioada de probă și sigur și bătaia e o probă că trebuie să știi ce ii place și ce nu-i place și nu ai de unde să știi dacă nu verifici.Zic bine?Concluzia mea e că Silviu Mănăstire nu a venit de la mănăstire și fapta sa nu e atât de gravă sa nu poată fi adjunctul lui Bode ba cele întâmplate îl recomandă.

 17. PNL este condus in fapt de diletantul ageamiu si abulic avand locul de nemunca la palatul Cotroceni. Sub bocancii cotrocenistului PNL s-a degradat profund,nu ca inainte ar fi fost ceva prea luminos,nu ,nu a fost. Acum pnl e o bataie de joc avand la varf hotie si prostie,exemplificate prin Virgil Popescu si Ciuca Nicolaie general de paie. Penelistii parca sunt decerebratisi si cu un cip implantat executa tot,dar tot ce spune nepriceputul tradator. Am votat mereu pnl si regret ca am facut-o !Cine dracu’ sa-i mai voteze acum ? Va doresc dragi penelisti sa treceti in opozitie ( si unii in puscarii) cel putin doua mandate !

 18. Reiau. De la Silviu Mănăstire la Silviu Balamuc. Ce ușor ajunge unul care era predestinat la sfințenie la degradare. Politica și box sau politica și oligofrenism.
  PS. Zilele acestea, am ascultat vocea unui pnelist și am rămas stupefiat de vehementa cu care îl înfierat pe Focșa. Mai, mai sa-ți vina sa mergi la sediul PNL și sa începi sa te rogi ca puritatea desăvârșită sa ne atingă cu toată splendoare de partid. Doamne, ce urme de oameni politici își plimba pașii prin acest partid Național antinational. Și și cu cata dezinvoltura se prezintă în fata noastră ca adevăratul salvator!

 19. ceva despre asta?
  **De câțiva ani tot auzim cum zăcămintele de gaze din Marea Neagră ne vor asigura independența energetică. Între timp, tabla de șah a fost reconfigurată, iar de acele promisiuni se va alege praful. Turcia este acum jucătorul care contează pe piața gazelor și marele beneficiar al unei înțelegeri făcute pe la spatele României. Turkish Petroleum Corporation (TPAO), prin vocea CEO-ului Melih Han Bilgin, tocmai a anuțat că în martie va extrage primele gaze din Marea Neagră. Se lucrează la foc automat în aceste zile pentru finalizarea ultimelor lucrări. „Ne apropiem de etapa finală”, a declarat Bilgin pentru agenția de presă Anadolu. Peste două luni, când Erdogan va tăia panglica, Ankara va fi cel mai puternic hub regional pe piața gazelor, poziție la care aspira, însă, România. Cu mult înainte ca Turcia să anunțe că a descoperit gaze în Marea Neagră, România făcea publice discuțiile cu privire la zăcămintele de acolo. Canadienii și americanii au mirosit că-i loc de făcut profit, așa că și-au împărțit „prada”. https://ortodoxinfo.ro/2023/01/11/romania-inca-o-data-tradata-de-sua-intelegere-ruso-americana-pentru-ca-turcia-sa-extraga-gazele-din-marea-neagra/

 20. Mulțumiți PN(D)L că privitorii la televizor au fost scutiți de imaginea bățoasă de parcă ar fi înghițit o coadă de mătură și de de mitocăniile strigate și răstite ale domnului Mănăstire. Floarea PNL domnii Ciucă, Bode, Rareș Bogdan, Alina Gorghiu și eiusdem farinae nu putea găsi un mai bun secretar general adjunct PNL.,

 21. Acum cevs timp, ii urmaream cu placere si interes emisiunile lui S. M. Imi facea impresia unei persoane educata, echilibrata…Betiv?
  Se spune sa asculti si cealalta parte! Sa-l asculti si pe el. Dar bataia? Parintii isi bat copiii, barbatii, nevestele… Este adevarat, te pot enerva rau dar iubirea? Unde se pierde iubirea?
  -Aseara, m-am certat rau cu nevasta-mea!
  -Si?
  -A venit in genunchi la mine!
  -Si, ce ti-a zis?
  -Iesi de sub pat, lasule!

 22. 2 JAVRE URATE,CU PAR NEGRU PE MECLE. SE POT CASATORII,SA SE BATA INTRE EI. DE FAPT,2 BULANGII IMPOTENTI,CU MOACE SINISTRE. LOCUL LOR. IN AZMERICA,INTRE SALBA
  TICII DE EMIGRANTI SARACI VENITI IN COLONIA FURATA DE INGLIEJIA,LA 1770,DE LA ME
  XICANI.2 RAPANDULE SINISTRE,CU MECLE DE SOBOLANI INFECTATI CU SIDA. HUO,HUO,
  DROGATILOR. VOI,2,NU PETETI AVEA FEMEI. VOI,TREBUIE SA MERGETI IN SOBOLANIMEA NEAGRA,PLECATI DRACULUI SA VA IA,DIN TARA FRUMOASA SI BOGATA ROMANIA-DACIA.
  SICTIR CU SPUME DE CLOSETEALA ROMANA,BULANGIILOR DROGATI.HAI,VALEA

 23. Veti vedea ca acesti doi indivizi pana la urma vor scapa bazma curata si asta datorita faptului ca in Romania nu exista nimeni care sa faca intradevar dreptate.Toti sint corupti si legati intre ei incit dai intr-unul si imediat sar ceilalti si il scapa.Toate institutiile statului roman sint corupte si nu pot lua masurile necesare pt. ca nu pot,fiecare are cite o tinichea legata de picioare si cum ar misca putin incepe sa apara zgomotele dezvaluirilor,sertarele trase afara si scoase tot felul de fapte ,asa ca toti se fac ca nu aud ,nu vad si treaba merge inainte .Pana si in presa exista coruptie si daca un cetatean corect si cinstit scrie opinia lui care nu convin celor de la cenzura ,nu se afiseaza.Cred ca fiecare din noi am avut aceasta experinta si cunoastem.

 24. Nenea sau tanti cenzorul esti udemereu ? Ce nu ti-a placut la replica mea catre @ Marele scUrs ? Da in „Harcov „-ala din Romania „ciumetii „, pardon maghiarii isi altoiesc pe lade Piroska si Moriko de le sar fulgii. Sau „bre ciumete”trebuie sa fie musai ortodox ? Mari magari unii …. Si cica noi( romanii) suntem cei care pun paie pe foc. Halal dreptate ….Amu nu ca i-as „aplauda „pe manastire si focsa… Da acu este un „subject”bun de scos pe piata . Da cu dobinzile cum stam ? Cu datoria externa ? Da cu inflatia de 25% ????? Astea nu-s subiecte ? Nu mai e „Cotidianul”-e Can-Can.

 25. la salajan trage, boz gor la boz gor trage. Si ca ei, câți ca ei?

 26. Seamana … dar nu rasare : unu-i mai trecut prin timp /dara-i mai viu , „alalant” e mai tanar / dara-i mai mult mort decat viu !
  Pe bune … de ce ar renunta „nebunatica” le el; sa faca … ce /cu „mortu’ de viu” ?
  Locul Monastire-i … fix la Manastire !

 27. @Yahweh
  l-au cenzurat si pe maxtor…..
  (scria ca e o deosebire:
  desi aia se ard intre ei-ei s-au gasit,ei s-au ales,
  unu si-a pocnit concubina
  celalat si paradit sotzia
  va rugam atentie la detalii d.le spanu!)

 28. ” PNL, partid istoric în care liderii s-au exprimat public împotriva violenței în familie,”

  spanu cel tampit,
  cica concubina e „familie”…….
  (d-asta au cenzurat;
  maxtor nu citise restu gunoiului)

 29. @ maxtor , pentru mine nu a contat ca-i sotie sau concubina . Este o FEMEIE. Ce a contat a fost c i-am replicat lui medvedi-nagy cum ca si la maghiari se intimpla astfel de lucruri . Fara a fi „bre ciumete”sau „ortodocsi”. dar … de, cum vrea cenzorul . Ma lasa sau nu.Oricum @ Marele scUrs are voie sa balacareasca romanii si credint lor . si multe altele. Si replicindu-i , noi suntem blocati . cum ca am avea ceva cu minoritarii. Inca n-au disparut metodele comuniste sau cele noi ,cum dreak le-or zice ,in care minoritarii au mai multe drepturi decit majoritarii. Inclusiv ala de a ne insulta sistematic. Cu stima .

 30. Ei ce sa zic voi ca așteptatei la “caracter” de la Silviu Mânăstire.
  Cine stie maine poimâine o sa va așteptați și de la Rareș Bogdan , nu -i asa ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.