South Stream: Bulgaria cedează la presiunea UE

Bulgaria are nevoie de gazoductul South Stream, dar acesta va fi construit în conformitate cu legile europene, a declarat la postul public de televiziune vicepremierul pentru Afaceri Economice, Ekaterina Zaharieva.

“Comisia Europeană suspectează Bulgaria că violează legislaţia europeană în cazul constructiei South Stream şi, în special, că nu respectă regulile concurenţei. Aceasta nu înseamnă că proiectul trebuie oprit. Vom garanta întregul sprijin pentru Comisia Europeana şi îi vom oferi toate informaţiile, astfel încât să vadă dacă reclamaţiile sunt valide”, a declarat Zaharieva, potrivit ITAR-TASS.

Vicepremierul bulgar a confirmat că ministrul bulgar al Dezvoltării Regionale a semnat pentru a permite construcţia terminalului de lângă Varna, de unde va începe segmentul terestru bulgar al South Stream.

Faptul că guvernul socialist de la Sofia a oferit permisul de începere a construcţiei South Stream a ieşit la iveală abia după demisia formala a guvernului, la finalul lunii iulie. Executivul a suspendat doar la presiunile UE construcţia gazoductului, dar, cu toate acestea, a eliberat respectivul permis.

Pe lângă faptul că nu ar respecta legile europene ale concurenţei, segmanetul bulgar mai prezintă o problemă: din consorţiul care va cosntrui conducta face parte şi comopania Strotransgaz, deţinută de oligarhul rus Ghenadi Timcenko, un apropiat al lui Putin, supus sancţiunilor UE şi SUA. Pentru a nu complica procesul de construcţie, Timcenko a hotărât să se retragă din consorţiu, anunţ făcut luni.

“Desigur, lucrul la acest proiect va continua, terenul a fost vândut şi permisul de construcţie a fost eliberat. Dar până acum nu am văzut acordul semnat şi nici administraţia prezidenţială nu l-a primit. Aş vrea să subliniez că acest proiect este important pentru Bulgaria şi Europa, dar trebuie structurat în mod corect, pentru a nu fi oprit de Comisia Europeană”, a spus Zaharieva.

Pe 5 august, preşedintele bulgar Rosen Plevneliev şi-a exprimat sprijinul pentru construirea segmentului bulgar al South Stream, în acord cu legile europene. Totuşi, construcţia rămâne suspendată, în aşteptarea unei decizii din partea Comisiei Europene, a spus preşedintele. Lungimea gazoductului va fi de 541 de km şi implică şi construirea unui terminal şi a trei staţii de pompare în zonele Varna, Lozen şi Rasovo, cu o capacitate de 300 de MW.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.