Statistică îngrijorătoare privind pacea la nivel global

Conflictele par să fi cuprins toate zonele lumii, nu doar Orientul Mijlociu, nordul Africii și Ucraina. Potrivit ultimului studiu al Institutului pentru Economie și Pace, din 162 de state cercetate, doar in 11 se poate spune că nu este vorba despre vreo implicare într-un conflict.

Mai mult, lumea devine tot mai puțin pașnică începând din 2007, limitând drastic o tendință de evitare a conflictelor care a apărut imediat după Al Doilea Război Mondial.

Citând studiul amintit, The Independent ia exemplul Marii Britanii, care este scutită de conflicte interne, dar este implicată în conflictul din Afganistan și cunoaste un grad crescând de militarizare. Este motivul pentru care Marea Britanie se clasează abia pe locul 47 în Indexul Mondial al Păcii pe anul 2014.

Exista apoi state care nu sunt implicate în niciun conflict extern și nu au înregistrat victime în asemenea războaie, precum Coreea de Nord, însă sunt confruntate cu un nivel tot mai mare de conflictualitate pe plan intern.

Institutul pentru Economie si Pace constată că sunt sanse foarte reduse pentru o persoană să trăiască într-o țară total ferita de conflicte. Singurele state care stau bine la toate aspectele luate în calcul de studiul amintit sunt Elveția, Japonia, Qatar, Mauritius, Uruguay, Chile, Botswana, Costa Rica, Vietnam, Panama și Brazilia.

Chiar și în aceste țări apar semene de incertitudine. În Japonia, premierul Shinzo Abe dorește să modifice constituția postbelică, care a făcut din țara sa una dintre cele mai pacifiste din lume, pentru a putea înființa un Minister al Apărării și pentru a o putea implica în conflicte externe ce au legătură cu securitatea Japoniei. Apoi, Qatarul a finanțat și finanțează diverse tabere din conflictele iscate odată cu Primăverile Arabe. În Brazilia și Costa Rica accesul civililor la arme de foc face ca aceste state să prezinte un grad redus de securitate, mai cu seamă pe fondul demonstrațiilor. Până și Elvetia a fost taxată de cei care au întocmit acest top, deoarece este o țară care exportă un număr foarte mare de arme.

Astfel, nu statele de mai sus sunt in fruntea topului.Acesta este condus de Islanda, Austria, Noua Zeelandă, Canada, Finlanda.

România, pe locul 35 în topul mondial al păcii

România se clasează pe locul 35, cu un grad al militarizării de 1,6 (din maximum 5 puncte posibile), un grad al securității interne de 1,9 și un grad al conflictualității interne de 1,4. România stă cel mai slab la capitolele perceperii criminalității la nivelul societății (3 puncte din 5) și la demonstrațiile violente (la fel, 3 puncte), precum și la implicarea în conflicte externe (3 puncte din 5).

Șanse minime de modificare a tendințelor negative

”Marile șocuri geopolitice, precum criza financiară globală și Primăverile Arabe au expus țările la riscul de a intra într-un conflict. În ultimul an am observat o intensificare a activității teroriste in Gaza și nu s-au găsit soluții pentru conflictele din Siria și Irak. Dincolo de Orientul Mijjlociu, avem o rebeliune armată în Ucraina și o violență crescândă în Sudanul de Sud și Republica Democratică Congo. Continuarea conflictelor golbale arată că este puțin probabil ca acest trrend să se modifice pe termen scurt”, spune Camilla Schippa, director al IEP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.