Statul român a pierdut 50 milioane de dolari în apele Mării Negre

Romgaz, compania de stat a României, a riscat şi pierdut în jur de 50 de milioane de dolari în asocierea cu gigantul rus Lukoil în sectorul de foraj de sonde de explorare în apele de mari adâncimi ale Mării Negre, situate pe platoul continental românesc.

Lukoil Rusia a anunţat recent, în raportul de 9 luni, că profitul net a fost afectat semnificativ de înjumătăţirea preţurilor la hidrocarburi, de trecerea la pierderi a unor costuri cu forajul de sonde de explorare declarate neproductive în România, în sumă de 371 milioane de dolari.

Lukoil deţine două concesiuni în Marea Neagră românească, ambele situate în ape adânci şi aflate la cea mai mare distanţă de ţărm. Acestea sunt cuprinse în teritoriul pe care România l-a obţinut în urma procesului de la Haga împotriva Ucraine de delimitare a zonei din jurul Insulei Şerpilor.

Ruşii au propus oficialilor de la Romgaz să se asocieze în proiect din pricini de imagine, pentru că urma să se pozeze alături de o companie a statului român, iar partea autohtonă a acceptat. Azi, Lukoil deţine 72% din drepturile asupra concesiunilor, compania PanAtlantic Petroleum are 18% iar Romgaz deţine 10%.

Înţelegerea dintre Lukoil şi Romgaz nu prevedea însă obligativitatea participării companiei româneşti cu fonduri la investiţia din Marea Neagră însă societatea de la Mediaş a contribuit. Pierderea se va vedea în bilanţul contabil ce va apărea undeva la începutul anului viitor.

Totuşi, după nouă luni se săpat în van, ruşii au anunţat că au descoperit în Marea Neagră un zăcământ de gaze naturale estimat la peste 30 miliarde de metri cubi. Cantitatea, care urmează să fie confirmată prin foraje de evaluare, este echivalentă cu consumul naţional al României timp de aproape trei ani.

În urma descoperirii, cei trei parteneri vor reanaliza datele seismice şi vor mai fora o sondă pe acelaşi zăcământ în 2016. Pe un perimetru situat de asemenea departe de ţărm şi cu ape adânci, în 2012, compania americană ExxonMobil și OMV Petrom au anunțat că au descoperit un zăcământ de gaze naturale estimat preliminar la 42-84 miliarde de metri cubi. Primele molecule de gaz din solul aflat în apele adânci ar putea fi putea scoase în jurul anului 2025.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.