”Moment de jecmăneală”. De ce Paștele e atât de scump 

Cristian Păun a explicat, într-o intervenție pentru B1 TV, motivele pentru care prețurile cresc atât de mult în această perioadă pentru produsele tradiționale de Paște.

Taxele tot mai mari puse pe producători și comercianți, costurile tot mai mari de producție și faptul că vânzătorii știu că românii, oricât de săraci ar fi, de Paște tot vor să aibă miel pe masă indiferent cât costă, ar fi câteva dintre motivele enumerate de profesorul de economie.

Profesorul a insistat că ne-ar ajuta să ne schimbăm un pic obiceiurile alimentare, astfel încât comercianții să nu mai aibă această siguranță că vom cumpăra carne de miel oricât de mult ar scumpi-o.

„Pentru că în continuare ne încăpățânăm să petrecem acest Paște într-un fel anume predictibil pentru comercianți, care știu clar modelul de consum al românilor. Oricât de scumpă ar fi bucata de miel, românul știe clar că pe masă trebuie să fie miel, nu curcan sau altceva, că nu e de bine. Și atunci cu siguranță în această perioadă există niște creșteri de prețuri, mai ales când nu există concurență foarte mare și nu există alternative foarte multe, iar românii nu marșează, ca element de autoapărare, pe tot ce înseamnă bunuri substituibile de consum”.

Presiune pe prețuri

„O altă explicație e că în România au crescut foarte mult taxele pe micii producători și atunci presiunea fiscală pe ei, venită în paralel cu creșterea utilităților, creșterea costurilor de producție, materii prime etc., evident că generează o presiune pe prețuri. Oamenii aceia trebuie să-și scoată toate aceste costuri care au crescut semnificativ în ultima perioadă și de aici apare și problema prețului mai mare inclusiv comparativ cu alte țări.

Cred că ar trebui un pic să umblăm și noi, ca mecanism de autoapărare, la modul în care sărbătorim aceste momente, pentru că începe cumva să devină inclusiv un obicei vizavi de producători, de comercianți. Ei știu că orice ar fi, românul, oricât de sărac ar fi, pentru masa de Paște și de Crăciun va scoate bani, se va împrumuta… E moment de jecmăneală, ca să zic așa, și se vede un pic, ceea ce nu e neapărat în regulă”, a mai declarat profesorul de economie Cristian Păun, pentru B1 TV.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

  1. Nimic nu e !
    Nici democrație, nici credință, nici știință,nici egalitate, nici fraternitate, nici libertate.
    Asta este SFÂRȘITUL!
    HRISTOS E MANIPULAT!
    ADEVĂRAT E MANIPULAT!

  2. Romania are un PIB foarte mare, bogatia se vede peste tot, pe toate posturile TV cu zeci de vedete si lux de lux….

  3. Nu e prost cine cere, prost e cine da! Nu inteleg de ce tr intr- o anumita zi sa mananc mai mult ca de obicei ! Dupa 35 ani de belsug alimentar, inca ne mai sta gandul la mancare! Cata energie umana si bani aiurea consumati! Daca spun ca suntem un popor medieval cu aere de Schengen, va suparati!

  4. Preturile mari reflecta Eroarea de percepție a romanilor europeni.
    De la vânzătorii de pătrunjel și pina la hypermarket = toți romanii scumpesc în draci.
    Dacă nu era Mugur Isărescu Guvernator al BNR ….România se desființa demult.

  5. Ia gîndește-te de ce se calcă in picioare romînii, atunci se dă ceva la preț redus,.. o tigaie, un televizor, orice ?? Are nevoie romînu de zeci de tigăi, sau de televizoare ?? Nicidecum bre,,. Le revinde proștilor la suprapreț, patriotic,.Ca de obiciei sub nasul fiscului,.Mai ciupește un ban, din ”luat”,. căci cu munca e mult mai greu,.nici capu nu-l duce.

  6. „De ce Paștele e atât de scump” ?

    Pentru ca mancati ca disperatii, dupa care aruncati jumatate din ce ramane !

  7. „De ce Paștele e atât de scump” ?

    Pentru ca mancati ca disperatii, dupa care aruncati jumatate din ce ramane ! Poate n-ati aflat, inca: pretul depinde de cerere !

  8. Ok bre, am înțeles, ți-ai luat țeapă cu tigăi și televizoare la preț patriotic. Cine te-a pus să le cumperi?
    Ia fi antenă: dă-le dreku’ de televizoare, acuma vând gratis, cu 1 bizillion de ghizillions forinți bucata, tigăi cu harta Ungariei Mari ciocănită bine la fund. De hartă zic.
    Anul de producție: 1919.
    Nu te uita la preț, zi-i repede câte vrei.

  9. Se maresc preturile ca sa aive bani romul care a zis ca nu e moldovean si sa nu-l jigniti va rog😆😆

  10. De ani de zile, mulți ani, ouăle se scumpeau înainte de Paști. Atunci ne jecmăneam noi între noi, dar eram mari patrioți. Când am sărbătorit centenarul, Alba -nezii au pus niște prețuri la cazare de-a dreptul nesimțite, dar dacă îi întrebi sunt cei mai mari patrioți. Acum ne fură statul, dar nici noi nu suntem mai breji. Nu ne revoltăm împotriva lui pentru că deja facem planuri cum să ne ” descurcăm” . Dacă în primii ani după comunism individualismul avea o explicație, după treizeci și patru de ani, nu mai avem nici o scuză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.