Steagul României la Polul Sud

Drapelul Naţional al României a fost arborat, marţi seara, tocmai la Polul Sud, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la cucerirea celui mai sudic punct al planetei Pământ. Autorii acestei performanţe sunt doi temerari din „Fruncea României”, Banatul, Cornel-Coco Galescu şi Romeo Dunca.

Se apreciază că primul om care a atins Polul Sud a fost Roald (Engelbregt Gravning) Amundsen, alături de cercetătorii din expediţia sa, pe 14 decembrie 1911. Concurentul lui Amundsen, Robert Falcon Scott, a ajuns la Polul Sud cu o lună după aceea, dar murea de frig pe drumul de înapoiere.

Polul Sud Geografic

Uniţi de pasiunea pentru expediţiile în regiunile climatice extreme, sportivul alpinist Galescu şi milionarul în euro dar pasionat de alpinism, Dunca, au ajuns la Polul Sud  într-o expediţie internaţională căreia i s-a alăturat pe ultima parte a sa şi Jens Stoltenberg, prim-ministrul guvernului Majestăţii Sale Harald al V-lea Regele Norvegiei.

Exploratorii români alături de premierul Norvegiei

Cornel Coco Galescu, alpinist şi explorator român, a participat la expediţii în zone precum munţii Alpi, Caucaz, Anzi, Himalaya dar şi în regiuni cum sunt: Alaska, Patagonia, Laponia, Tibet, Polul Nord.

Galescu şi l-a ales ca partener de expediţie pe Romeo Dunca, care i-a fost alături şi în expediţia din 2007 de la Polul Nord.

Dan Romeo Dunca, om de afaceri, a fost inclus în Top 300 al milionarilor din România, este co-proprietar al companiei de transport intren şi internaţional, Dunca Expediţii.

Până la atingerea Polului Sud, exploratorii români au avut parte de evenimente neplăcute: la sosirea pe aeroportul din Santiago de Chile le-au fost confisacte alimente care le erau necesare pentru zonele vitrege pe care urmau să le ia la pas.

Trebuie spus că românii bănăţeni – Galescu este din Caraş Severin iar Dunca din Timiş – li s-au alăturat  altor temerari printre care, alături de premierul Norevgiei se află şi se află şi nepotul unuia dintre camarazii de expediţie ai lui Amundsen,  din 1911, dar şi alţii din Africa de Sud, Germania şi Italia.

„Ne aşteaptă o călătorie în cea mai vitregă zonă a Pământului“, nota Coco Galescu în Jurnalul său de călătorie,pe data de 2 decembrie. Cu toţii au fost nevoiţi să înfrunte frigului şi a vântul.

Dacă firma din care face parte se ocupă de transportarea mărfurilor mai ales în Europa, la Polul Sud, Romeo Dunca nu s-a sfiit să tragă şi de sania nepotului coechipierului lui Amundsen, un domn în vârstă de 75 de ani, care epuizat din pricina efortului fizic şi a frigului, a cedat.

“Apar din ce în ce mai multe situaţii, care ne obligă să înaintăm cu numai 2-3 km/ora, 10-11 ore/zi, atât datorită temperaturii scăzute de – 35 grade (suntem nevoiţi să mergem cu pufoaicele pe noi), cât şi faptului că îl transportăm cu sania, pe coechipierul nostru mai în vârstă, Jann. Şi ca situaţia să fie şi mai complicată, proviziile de hrană sunt pe terminate, dar suportăm toate acestea, pentru ca fiecare dintre noi să-şi ducă la îndeplinire visul de a ajunge la Polul Sud”, nota Coco Galescu, în jurnalul de călătorie.

Expediţia “România- Polul Sud 2011” a costat 80.000 de euro pe care i-au asigurat Primăria Caransebeş şi mai mulţi întreprinzători particulari.

Ei au avut  avea de parcurs 300 de kilometri până la atingerea Polul Sud.

Principala primejdie la Polul Sud au reprezentat-o temperaturile scăzute, de până la minus 45 de grade Celsius, resimţite de om ca fiind de minus 60 de grade Celsius.

Interviul promis:

Aţi mai fost şi în alte expediţii, una chiar la Polul Nord, ce însemnă domnule Romeo Dunca nu doar atingerea Polului Sud al planetei, dar mai ales arborarea drapelului naţional al României în acel loc îndepărat ?

Este o mare onoare pentru noi, pentru mine şi pentru coechipierul Coco Galescu. Simţim o mare mândrie, ne simiţim foarte bine pentru că şi prin efortul nostru suntem în rândul naţiunilor puternice şi bogate, pentru că de azi cred că nu se mai vorbeşte urât despre noi aşa cum s-a întâmplat până acum.

Ce face Jann, colegul dumneavoastră de expediţie norvegian, care, aşa cum aţi explicat zilele trecute, a avut ceva probleme de sănătate ?

Jann şi-a revenit, a fost cu noi tot timpul şi am ajuns cu toţii cu bine. Jann este fiul unuia dintre cei patru exploratori care l-au însoţit pe Amundsen în expediţia din 1911. S-a descurcat, în cele din urmă.

Cum a fost: greu, frumos, interesant ?

A fost frumos, desigur interesant dar în acelaşi timp şi extrem de greu din cauza frigului care ne chinuia mai ales nopţile, a vântului rece.

Cine merită să se bucure de performanţele dumneavoastră ?

Nu băieţii deştepţi ! Nu prostituatele care au împânzit Europa şi despre care se vorbeşte nedrept de mult ca fiind reprezentative pentru ţara noastră ! Nu politicienii corupţi !

Merită să se bucure oamenii cinstiţi, toţi românii simpli care muncesc şi trăiesc onest. Românii care au cinste şi onoare. În numele lor am arborat Drapelul Naţional al României la Polul Sud.

Cui îi dedicaţi performanţa dumneavoastră domnule Romeo Dunca ?

Tuturor românilor. Familiei mele. Angajaţilor din compania mea.

Şi lui Emil Racoviţă, exploratorul român care a fost chiar pe nava căpitanului Amundsen, la aproximativ 2000 de kilometri de locul pe care l-am atins noi astăzi, sigur înainte cu ani buni ca expediţia norvegianului să atingă Polul Sud, la 14 decembrie  1911.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.