Steagurile cu cele mai interesante poveşti de viaţă

Steagurile îşi trăiesc viaţa, au momente de glorie şi în final îmbătrânesc. Dar nu mor niciodată. Antena 3 a găsit locul în care ajung steagurile cu cele mai interesante poveşti de viaţă. E vorba de Muzeul Militar unde, în două săli, găsim o istorie de aprope două sute de ani în roşu, galben şi albastru.

August 1916. Luptătorii Regimentului 2 de Grăniceri apără Turtucaia, o localitate situată la sud de Dunăre. Istoria va consemna aici o înfrângere dură pentru trupele româneşti în Primul Război Mondial.  În acelaşi timp, e o luptă de onoare pentru a apăra drapelul regimentului.

Alt exponat, altă poveste glorioasă, dar dramatică. Pe drapel se văd urmele războiului. E rupt, distrus, ars. Dar a supravieţuit. Este stindardul militar al Regimentului 1 de Infanterie Dolj. În 1918, militarii regimentului erau în retragere. Drapelul a fost aproape de mâinile inamicului.

Păstrarea drapelului a fost o misiune de onoare. Dreptul de a folosi cele trei culori ca şi simbol naţional nu a fost deloc uşor de obţinut. Domnitorul Grigore Ghica a trebuit să ceară sultanului aprobare pentru a institui drapele pentru navele comerciale şi pentru unităţile armatei.

Tricolorul a devenit simbol al armatei acum aproape 180 de ani.

Specialiştii muzeului şi-ar dori ca aceste bucăţi de istorie naţională să fie expuse permanent. Nu există spaţiu şi nici condiţile necesare. Aşa că sunt scoase destul de rar din depozit. Aici trăiesc alte sute de exponate. Este însă o încăpere interzisă ochilor din exterior.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.