Studiu: Obezitatea, o boală ce se transmite ca o infecţie

Cercetătorii au găsit urmele unei noi boli pe care au denumit-o „infectarea cu obezitate”, o formă de obezitate care se transmite de la persoană la persoană, ca o infecţie, potrivit romanialibera.ro. Agentul responsabil este un tip de adenovirus, iar unii dintre ei pot provoca răceala obişnuită. A fost etichetat drept „virusul îngrăşării”.

Există mai mult de 50 de tipuri de adenovirusuri despre care se ştie că infectează oamenii, dar unul singur, adenovirusul 36, a fost legat de obezitatea umană. Copiii care sunt infectaţi cu adenovirusul 36 sunt predispuşi la îngrăşare, este concluzia unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din California, San Diego.

În testele efectuate asupra a 124 de copii cu vârste până la 18 ani, virusul a fost prezent la mai mult de 20% din cei care erau obezi, în comparaţie cu mai puţin de 6%, în cazul celorlalţi. 4 din 5 copii erau obezi, printre cei infectaţi cu adenovirusul 36. Copii care aveau virusul cântăreau, în medie, cu aproximativ 25 de kilograme mai mult decât cei care nu erau infectaţi.

Studiile de laborator arată că virusul infectează celulele grase incomplet dezvoltate, făcându-le să se înmulţească şi să crească mai repede.

„Acesta poate fi mecanimsul în care se dezvoltă obezitatea, dar mai trebuie făcute cercetări”, spune profesorul Schwimmer.

Obezitatea are mai mulţi factori – nu există o singură cauză. Genele predispuse la obezitate şi trecutul familiei sunt o componentă foarte importantă. Mai este şi publicitatea agresivă pe care şi-o fac fast-food-urile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.