Suntem în „Anul Avram Iancu”

Anul 2024 a fost instituit ca „Anul Avram Iancu”, printr-o lege care a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la 14 iulie 2023, reamintește Agerpres.

„Se instituie anul 2024 ca ‘Anul Avram Iancu’ pentru aniversarea a 200 de ani de la naşterea revoluţionarului Avram Iancu. Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot organiza sau sprijini logistic şi material manifestări culturale, artistice sau educaţionale dedicate celebrării vieţii şi activităţii lui Avram Iancu”, se arată în lege.

 

Proiectul de lege pentru instituirea anului 2024 ca „Anul Avram Iancu” a fost aprobat de plenul Camerei Deputaţilor la 20 iunie 2023. Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.
***

Avram Iancu, conducător al Revoluţiei române din Transilvania de la 1848-1849, supranumit ‘Crăişorul Munţilor’, s-a distins, odată cu începutul mişcării revoluţionare din primăvara anului 1848, printr-un spirit înfocat pentru libertate, dar, mai curând decât oricare dintre contemporanii săi, el şi-a aplecat ochii spre moţii din Munţii Apuseni, arată istoricul Silviu Dragomir (1888-1962) în lucrarea sa „Avram Iancu” (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1965).

„Înţelegând prea bine condiţiile aspre de viaţă în care se zbătea această populaţie săracă, Iancu devine tribunul ei, apărându-i drepturile, inspirându-i încredere în dreptatea cauzei şi luptând cu sabia pentru a-i asigura izbânda. De aceea îl urmează moţii fără şovăire. Acesta-i secretul popularităţii sale”, scrie Silviu Dragomir în lucrarea amintită.

Avram Iancu s-a născut la Vidra de Sus, în 1824, potrivit volumului ”Dicţionar biografic de istorie a României” (Editura Meronia, 2008).

 

 

Eveniment dedicat comemorării eroului naţional ”Avram Iancu” în cadrul Serbărilor Naţionale de la Ţebea, judeţul Hunedoara, 12 septembrie 2021.

 

Foto: (c) SORIN BLADA / AGERPRES FOTO

 


Născut într-o familie de moţi înstăriţi, Avram Iancu a urmat Liceul piariştilor din Cluj, unde a studiat ”umanităţile” (1841) şi filosofia (1842-1844), şi, mai târziu, Facultatea de Drept (1844-1846). După absolvire a devenit cancelist (practicant) la Tabla Regească (Instanţa Supremă) din Târgu-Mureş, promovând în 1848 examenul de avocat.

Fervent susţinător al luptei pentru emancipare naţională şi socială a românilor transilvăneni, Avram Iancu a participat la Adunarea din Duminica Tomii (18/30 apr. 1848), unde a venit însoţit de 2.000 de moţi, plecând apoi prin satele româneşti încercând să-i convingă pe ţărani de necesitatea unei mişcări pentru a-şi cere drepturile. La Marea Adunare Naţională de la Blaj din 3/15-5/17 mai 1848, unde a venit însoţit de 10.000 de moţi, a fost ales membru al Comitetului Naţional Permanent, organism de conducere a Revoluţiei române.

După ce, la 17/29 mai 1848, Dieta Transilvaniei de la Cluj, în care românii nu erau reprezentaţi, a votat uniunea Transilvaniei cu Ungaria şi, mai ales, după ce s-a trecut la reprimarea sângeroasă a mişcării româneşti de la Mihalţ de către autorităţile maghiare, Avram Iancu a cerut românilor să se opună acestor măsuri ”cu lancea, ca Horea”. Astfel a organizat o armată între Arieşul Mare şi Arieşul Mic (iunie 1848).

 

 

Eveniment dedicat comemorării eroului naţional ”Avram Iancu” în cadrul Serbărilor Naţionale de la Ţebea, judeţul Hunedoara, 12 septembrie 2021

 

Foto: (c) SORIN BLADA / AGERPRES FOTO

 


În cadrul celei de-a treia adunări a românilor de la Blaj, din 3/15-16/28 septembrie 1848, a avut o contribuţie semnificativă la adoptarea unui nou program revoluţionar care cuprindea: schimbarea aşezămintelor sociale şi politice din Transilvania prin recunoaşterea naţiunii române şi reprezentarea ei proporţională în toate verigile de conducere, respectarea autonomiei Transilvaniei, constituirea unui guvern reprezentativ, respingerea uniunii silite cu Ungaria, acceptarea constituţiei liberale austriece din 25 aprilie 1848.

Comitetul Naţional Român de la Sibiu a organizat în perioada următoare, pe ţinuturi, 15 legiuni româneşti înarmate, avându-i în frunte pe revoluţionarii Ioan Axente Sever, Alexandru Bătrâneanu, C. Romanu-Vivu, Ioan Buteanu ş.a. Avram Iancu a fost desemnat comandant al Legiunii Auraria Gemina, cu sediul la Câmpeni, ocupându-se de coordonarea tuturor acţiunilor militare din zona Apusenilor, aprovizionând trupele cu hrană, arme şi muniţie, în condiţii foarte grele. În tabăra revoluţionară a lui Avram Iancu din Apuseni şi-au găsit adăpost numeroşi exilaţi politici din Moldova şi din Ţara Românească, printre care Nicolae Bălcescu, Alexandru G. Golescu, Ion Ionescu de la Brad, I. Bălăceanu, pictorul Barbu Iscovescu ş.a.

Intrarea pe pământul Transilvaniei, în decembrie 1848, a generalului polonez Iosif Bem, comandant suprem al trupelor revoluţionare maghiare din această provincie, a determinat restrângerea zonei controlate de legiunile româneşti. În prima decadă a lunii februarie 1849, în urma unei mari bătălii a fost ocupată Simeria, apoi în martie au fost ocupate Sibiul şi Braşovul. În aprilie, Avram Iancu s-a întâlnit cu deputatul Ioan Dragoş, trimis de Kossuth Lajos, conducătorul revoluţiei maghiare, pentru a se ajunge la o înţelegere, dar fără niciun rezultat. În mai 1849, cu excepţia Timişoarei şi a zonei Munţilor Apuseni, întreg teritoriul Banatului şi Transilvaniei era sub ocupaţia armatelor ungare, potrivit lucrării ”Revoluţia română de la 1848” (Editura Politică, Bucureşti, 1969).

 

”Trupele maghiare şi-au impus controlul asupra Transilvaniei, cu excepţia Munţilor Apuseni, ocupaţi de forţele lui Avram Iancu şi deveniţi cetatea de rezistenţă a românimii transilvănene”, arată istoricul Florin Constantiniu în lucrarea sa ”O istorie sinceră a poporului român” (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2002).

În vara anului 1849, Nicolae Bălcescu, care îşi asumase misiunea de negociator între românii din Transilvania şi Kossuth, ajunge la Câmpeni, unde îl întâlneşte pe Avram Iancu. ”În ‘Mişcarea românilor din Ardeal la 1848’, Bălcescu, rememorând evenimentele la care participase, dar mai ales prezenţa lui în tabăra lui Iancu, spunea: ‘În acea vreme când inima îmi era zdrobită, căci în toate părţile vedeam naţionalitatea română călcată şi strivită de duşmani străini, am fost fericit a găsi acolo, pe acele piscuri uriaşe, pe deasupra norilor, o naţionalitate şi o viaţă românească înfocată şi puternică’ ”, arată istoricul Apostol Stan în volumul ”Revoluţia română de la 1848” (Editura Politică, Bucureşti, 1987).

Urmând sfaturile lui Nicolae Bălcescu, cu care avusese lungi discuţii, chiar în tabăra sa din Munţii Apuseni, Avram Iancu s-a arătat gata pentru o înţelegere comună româno-maghiară. În urma unor îndelungi tratative, s-a ajuns la o înţelegere semnată la 2/14 iulie 1849, la Seghedin, de Nicolae Bălcescu şi Cezar Bolliac, reprezentanţii emigraţiei române, iar din partea maghiară de Kossuth Lajos, liderul revoluţiei maghiare. Prin această înţelegere, guvernul revoluţionar maghiar îi obliga pe români să depună armele în decurs de două săptămâni, în schimbul acordării de către guvernul maghiar a amnistiei. Documentul consfinţea folosirea limbii române în administraţie, şcoală şi biserică. Se desfiinţau claca şi celelalte privilegii feudale. Aceste concesii făcute de maghiari au fost considerate ca nesatisfăcătoare de Adunarea românilor, desfăşurată la Zlatna. Românii conduşi de Avram Iancu au decis să păstreze neutralitatea în conflictul dintre maghiari şi armatele ţariste şi austriece. La 1/13 august 1849, la Şiria, lângă Arad, armata revoluţionară maghiară a capitulat în faţa celei ţariste şi revoluţia maghiară a fost înfrântă. La scurt timp şi armata română a fost obligată să depună armele.

Avram Iancu a continuat să susţină cauza românilor şi după înfrângerea Revoluţiei, aflându-se printre cei care au înmânat memorii împăratului de la Viena (februarie şi august 1850), dar fără a se concretiza ceva. Popularitatea de care se bucura în rândul românilor era incomodă pentru autorităţile austriece. Avram Iancu a fost arestat la un târg de ţară din Hălmagiu (15 decembrie 1849), însă a fost eliberat imediat în urma presiunii populare. Forţat de poliţie să părăsească oraşul, a revenit în Munţii Apuseni.

A fost decorat de ţarul Rusiei, pentru vitejia sa, cu ordinul Sf. Ana clasa a II-a, dar şi de împăratul Francisc Iosif, pe care, însă, l-a refuzat. Alungat din Viena (februarie 1851), Avram Iancu a fost arestat din nou (17 august 1852) şi trimis la Alba Iulia, apoi la Sibiu unde a fost judecat şi achitat. A refuzat invitaţia de a-l întâlni pe împăratul Austriei, Franz Joseph I, care a vizitat Transilvania în perioada iunie-iulie 1852, potrivit lucrării ”Istoria României în date” (Editura Enciclopedică, 2003).

Avram Iancu a încetat din viaţă la 10 septembrie 1872, la Baia de Criş, şi a fost înmormântat, la Ţebea, lângă ”Gorunul lui Horea”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Author

21 de Comentarii

  1. Iata inca un motiv de bucurie ptr hungurii nostri ardeleni, care sunt in majoritate urmasi ai romanilor maghiarizati, sau cel putin metisi rezultati din casatorii mixte intre romani si unguroaice. Si ei sunt rude cu Iancu.
    Asteptam felicitarile din partea lor si le multumim anticipat. Ii asteptam cu drag la Tebea sa sarbatorim impreuna……[Rumburak]

  2. Acum la început de an îi cerem lui Avram Iancu
    “Iancule mare, bravule, tare.
    Cu noi să fi,
    Tu însoțește și însuflețește,
    Pe ai tăi fii.
    Sunt gata, stau cu toții, să se coboare’n văi,
    Să izgonească hoții și–ai neamului călăi.”

  3. În osul nației se-aude-o roată
    Mușcând din Horea, Cloșca si Crișan
    Și iar la Alba Iulia ni-i flancul
    Pe care ardem și ne batem toți
    Când dinspre Apuseni răsare Iancu
    Ca un Isus Cristos cu chip de moț.

  4. Avram Iancu a refuzat o decorație a Imperiului austro-ungar și a refuzat să se întâlnească cu împăratul Frantz Josef, la Câmpeni.
    Poate cu această ocazie află și onorații conducători ai României de azi ce înseamnă demnitatea națională.

  5. În aceste vremuri tulburi, de reașezare a zonelor neocolonialiste România și românii au mare nevoie de un Avram Iancu, un bărbat de stat, român adevărat, cu dragoste de țară și neam, capabil să țină piept tuturor acțiunilor de păstrare a înrobirii țării de după 1989 și totodată de recâștigarea independenței, suveranității, demnității și conștiinței naționale, pierdute în anii așa zisei democrații. Și nu numai de un Avram Iancu, singular ci de o întreagă suită de politicieni patrioți, precum au fost pașoptiștii. Și încă ceva foarte important. Atunci când apare câte un politician român, sau mai mulți, partid chiar, cu intenții clare, serioase de apărare a drepturilor și intereselor românilor și ale României, românii să nu mai cadă ,așa ușor în plasa manipulărilor, și în loc să-i sprijinim, să ne înregimentăm în haita celor care-i blamează, huiduie, porcăie, pe motiv că sunt naționaliști (????????), antieuropeni, antiamericani, anti globaliști, anti a tot ce nu este românesc. Dimpotrivă, să face zid în jurul lor, să nu mai permitem desființarea lor mediatică și mai ales cea politică, mai ales prin folosirea justiției aservite altora, pentru vini minore sau inventate. Chiar dacă nu sunt egalii etalonului Avram Iancu sau Bălcescu, etc. chiar daca mai au unele păcate minore, să-i apreciem pentru calitățile de luptători ai intereselor României și ale românilor, să-i sprijinim, alimentându-se astfel puterea lor de luptă împotriva înrobirii, umilirii, pentru afirmarea națiunii române.

  6. @OTOVA,
    In Anii imediat urmatori Revolutiei de la 1848, NU exista „Imperiul AustroUngar”.
    Era Imperiul AUSTRIAC in are Iparatul Habsburg era SI Rege al Ungariei.

    Imperiul AustroUngar s-a numit ASA, din 1967, de cand Austriecii s-au incardasit cu Unkurii ca sa STEA mai Bine in Carcile Popoarelor DOMINATE de cele DOUA LIFTE,
    pen’ca si Austreicii, SI Ungurii erau MINORITARI in Bucatile LOR de Imperiu …

    Da’ aveau Pretentia NeBUNA sa sie SEFI peste BOBOAREle LIPITE cu Zmeckeria in TIMP …

    Avram IANCU a CAM gresit, cand s-a rastit la Imparat.
    NU era INCA Momentuu’ !
    SI astfel, Romanii DIN Transilvania au PIERDUT OareCE DREPTuri.
    NU ne asociau OriCUM la Conducerea Imperiului ca pe Unguri, in Primuu’ RAND din Motive Religioase, eram”SCHISMATICI” …

    Dar, Ceva mai multe DREPTuri ar fi obtinut daca NU o luaa cam dur.

  7. Clanul de t… al lui iancu vroiați să fi întemeiat o țară? Hai că ați cam pierdut măsura dragi macaci dî India.

  8. @CONTESTATARUL.
    Scuze pentru gafa cu Imperiul Austro- ungar.
    Rămân, totuși, la părerea că a fost vorba de demnitate națională. Ceea ce acum nu mai există, fiind înlocuită cu „capul plecat…”.

  9. George Siemion comparat cu Avram Iancu🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣CEA mai buna gluma in 2024!!!Baa exponetii astia din Aur sant fii de marxisti veniti pe tancuri si neocomunisti securisti.Serviciile si.au inventat in Pandemie acest partid ca sa linisteasca spiritele revoltatilor,datorate restrictiilor neconstitutionale ,nedemocrarice legile si DREPTURILOR umane fundamentale,inventata tot de ei Ca parghie a digitalizarii.Ce au reusit sa rezolva in Pandemie in favoarea populatiei ,astia din Aur,tot aia vor rezolva si daca ajung la putere Ca asa.I ordinul si ei raspund la ordin si ordinul e IMPUNEREA DICTATURII DIGITALE.Eu cred Ca vi s.a urat cu binele.Simion e un agent strain,filo chinez,comunist pana in maduva oaselor ,un CIRCAR ,farà talent,impins de servicii.Daca Vine la putere o sa aveti toti un COD QR DEJA PREGATIT

  10. La horizont, din nou QWE , rezultatul amorului ghebos dintre calul lui Batu Han si un macac da India !!

  11. Aș mai adăuga că și acum suntem „schismatici”, dar, spre deosebire de Avram Iancu, acum considerăm că firimiturile care cad de pe masa „bogaților” sunt daruri neprețuite.

  12. iancule mic—- esti o corcitura de tigano bulgaro turcesc……….jumatatea romaniei se pliumba in vest, viitorul va suna bine

  13. Iancu a fost un conducator roman, cu sange de roman crestin ortodox, și-a iubit poporul, luptat pentru drepturile lor si a izbutit, nu a fost un alogen- kazar, teuton, tatar… Cinste acestor oamemi din Apuseni, o mana de oameni condusi de Horea, Closca, Crisan, Avram Iancu care a zguduit si daramat acest imperiu de cacat din huni, teutoni…
    De 10 ani un popor de 20 milioane de oamemi cu parlamwmtari din toate provinciile Romaniei o lalaiti, cu media cata frunza ai iarba n-ati fost
    in stare sa schimbati si sa puneti un conducator cu frica de Dumnezeu… Cu adevarat desertaciune cloaca din Bucuresti va manevrat teutonul cum a vrut. Cinste, admiratie acestor oameni, moti din Apuseni, oameni darzi, drepti, iubitori de Hristos … si ajutati de Dumnezeu

  14. @ „Rumburakule mare, Rumburakule tare”-‘n… klanță, 01 ian. 2024 la 9:25
    …TOATĂ CORESPONDENȚA lui Avram Iancu ARDELEAN 100% – adică FĂRĂ NICI O LEGĂTURĂ genetică,
    https://hirtv.hu/hirtvkulfold/szlavoktol-kapott-pofont-a-dako-roman-elmelet-2577533
    spirituală sau culturală cu vilayetili otomane Valahiya șî Karabogdaniya (
    https://en.wikipedia.org/wiki/Cumans#/media/File:Cumania_(1200)_eng.png
    nici cu Asia turanikă cu care aveț’ voi legăturili milenare) care de-abia atunci învățau în limbe rromîne lăsate în programa ișcolabelă de inginerul ardelean Gheorghe Lazăr care le-a predat balkanicilor phanarihoți pentru prima dată în limba urmașilor Romei, în prima ișcoală de acest gen pusă dă masonii dă la Szalonika la ei – E SCRISĂ ÎN UNGUREȘTE! TOATĂ! Și toate scrisorile lui încep cu „Frați Maghiari, …”, cu care a fost coleg la Murășoșorhei (Marosvásárhely, pomenit prima dată la 1230, nu ca
    https://www.youtube.com/watch?v=urKFPLz5Ooo
    kopitala voastra balkanikă stînă la 1500, kolonizată dă otomani, și modernizată dă komu’ijdii mitici pă jaful ce l-ați făcut timp dă un țăntănar în Transilvania!), la ișcoala advocațială, și cu care a rămas prieten pînă la sfîrșit! În ultimele luni de viață îl adăpostea un birtaș ungur, și-i dădea mîncare și haine! Ăsta e ADEVĂRUL ISTORIC! NU MINCIUNILE NEMERNICULUI BRĂTIENIZD INSTIGATOR!
    Metis ești tu, că ‘mă-ta aia ‘rvă balkanikă care se ‘#ea la ‘Stambul pă lire çolakejdi te-o făcut pă tine cu un anadolian, că de-aia ai tenu’ caracteristic mediteraneean ca în vilayetili otomane Liban, Siriya, Iraq, EgiPET, Libiya, Tunusiya, Al-Djezairiya.

  15. Avram Iancu (n. 1824, Avram Iancu, Alba, România – d. 10 septembrie 1872, Baia de Criș, Hunedoara, România) a fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.
    S-a născut în Munții Apuseni într-o familie de țărani moți înstăriți. Cel dintâi strămoș cunoscut al lui Avram Iancu este Gheorghe Iancu, preot ortodox în satul Vidra de Sus, participant la răscoala lui Horea și rudă cu acesta.
    Fratele bunicului lui Avram Iancu a fost Horea.

  16. @ „doru popescu”, 02 ian. 2024 la 9:28
    Scrii tu, juvete: „Avram Iancu (n. 1824, Avram Iancu, Alba, România – d. 10 septembrie 1872, Baia de Criș, Hunedoara, România)”? HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
    Bă, dobitok oltenesc balkanik mincinos șovin, datele reale sunt următoarele:
    Avram Iancu – n. 1824, sat Vidra-de-Sus (Felsővidra), Comitatul Turda-Arieș (Torda-Aranyos vármegye), Transilvania, Imperiul Austriac – d. 10 septembrie 1872, Baia Crișului (Fehérkörösbánya) Comitatul Zărand (Zaránd vármegye), Transilvania, Imperiul Austro-Ungar!
    Mai mințiți mult și furați tot, în style ceșkizd oltenesk neolitik konsakrat, juveți spoorkați?
    https://www.youtube.com/watch?v=69Cx4-y97Mg

  17. Avram Iancu era ROMÂN (de Etnie româna si de Religie ortodoxă româna, nepotul motului Horea) din zona Româneasca (TARA MOTILOR) a Transilvaniei (cea ocupata VREMELNIC de catre Austrieci/1775, si Austro-Ungari/1866-1918).
    Transilvanie care a APARTINUT dpv. LEGAL (ISTORIC si MAJORITAR) taramului stravechi GETO-DACIC devenit ROMÂNESC (ca Voievodat al Transilvaniei/pana in 1775), precum si ROMÂNESC/post anul 1918 !
    ASA INCAT, o perioada de peste 8000 de ani de VIETUIRE SEDENTARA si CONTINUA a POPULATIEI noastre MAJORITARE (aceeasi dpv. paleogenetic inca din Neolitic/6000 BC) NU POATE fi pusa in ‘balanta’ cu o perioada de doar 100 de ocupatie austriaca si de 6 ani de ocupatie austro-ungara in vremea lui Avram Iancu/(1824-1872) !
    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
    Mai mințiți mult și furați tot, în style bașkiz unguresc uralik konsakrat, juveți spoorkați siberikeni?

  18. @ „doru popescu”, 03 ian. 2024 la 10:58
    Ai văzut la sfîrșit de video de-mai-sus cum i-au arestat ungurii, pă scenă, pă Avrămuții ăștia noi? :))
    Arată-mi spectacole la Rromînistan cu dansurile AUTENTICE (CA ASTEA!) crișenești.
    https://www.youtube.com/watch?v=pu0NKDpVmUA
    Papagalule oltenesk! :))
    https://en.wikipedia.org/wiki/Crow#/media/File:Corvus_corone_-near_Canford_Cliffs,_Poole,_England-8.jpg
    „…taramului stravechi GETO-DACIC devenit ROMÂNESC”? HAHAHAHA!
    https://spotmedia.ro/stiri/eveniment/presa-maghiara-exulta-dupa-studiul-care-arata-ca-romanii-au-o-mare-concentratie-genetica-slava-teoria-daco-romana-a-incetat-sa-mai-existe
    „Horea” a fost ȚĂRAN DULGHER, constructor de biserici ARDELENEȘTI. Știi cum arată bisericile românești ardelenești, indiferent de confesiune, balkanikule? Arată exact ca cele gotice romano-catolice din Vestul și Nordul Europei, și ridicarea lor cerea cunoștințe aprofundate de Rezistența Materialelor, Structuri, Arhitectură! Uite:
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_%C8%98urde%C8%99ti
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Cizer
    Diferență de nivel de instruire imensă față de voi, nevolnicilor neolitici făckători dă LIPIE NE-DOSPITĂ, LA ȚĂST, CRESCĂTORI DĂ KAPRE, ca beduinii! Deosebire ca între Europa și Proșorient, față dă vilayetu’ vost’ Valahiya-Kara Iflaq, unde nici la sfîrșit dă veak XIX nu știați și nu erați în stare să construiți biserici cu turlă pentru clopot, fiindcă vilayetu’ vostru nu știa Structuri! Singurele cu turlă, la Curtea-dă-Argeși, v-au fost construite dă meșteri bizantini (așea ați primit șî legenda lu’ Manoli, transformată în realizărili lu’ Isărescu, turnător la Secu’ și hoț ca toți juveții imigrați în Transilvania cu papornițili goale la umplut prin FURAT, care s-au puiat pe-aici cu balkanismu’ lor):
    https://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/781/10667/8496742/1/17-documentar-1.jpg

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.