Surpriză mare în sferturile Ligii Campionilor

Un super star este zero barat în ultimele 5 meciuri ale echipei de club. De ce este câteodată sănătoasă o minge „bubuită” în tribune. Cine joacă în semifinale.

Care a fost adevărata surpriză

Surpriză mare în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. FC Barcelona a pierdut cu 0-2 la Madrid, cu Atletico (2-3 scorul la general) şi a părăsit competiţia. Chiar dacă este vorba de primele două clasate în campionatul Spaniei, calificarea lui Atletico, sau eliminarea Barcelonei reprezintă o mare surpriză. Fie şi prin prisma ultimelor 7 întâlniri dintre cele două echipe, toate încheiate cu victoria catalanilor. Nu mai vorbim de palmaresul internaţional şi de experienţa europeană, ambele în favoarea Barcelonei. Din 2008, doar în 2014, FC Barcelona a mai fost eliminată în faza sferturilor de finală, şi ambele eliminări „premature” se „datorează” celor de la Atletico de Madrid. Dar dacă uităm de tradiţie, de cifre, de ultimele rezultate directe şi ne axăm doar la ceea ce s-a întâmplat în cele 90+6 pe „Vicente Calderon”, atunci eliminarea Barcelonei nu mai intră în sfera surprizelor. Întră însă în această sferă evoluţia modestă a catalanilor pe ansamblu, şi evoluţia de tip „zero barat” a starului Lionel Messi.

Tiki-taka a îngropat Barcelona

Barcelona a venit la Madrid la adăpostul unui relativ şubred 2-1 obţinut pe „Nou Camp”. În mod normal ca să aperi un astfel de scor, trebuie să încerci să marchezi. Inexplicabil, barcelonezii s-au angrenat în jocul lor de pase, deşi madrilenii au făcut un pressing foarte sus, la distanţă mare de poarta lor, aşteptând o breşă în apărarea oaspeţilor. Deşi se ştia că jucătorii Barcelonei sunt vădit incomodaţi de un pressing făcut chiar în zona centrului terenului, şi se ştia că asta vor face madrilenii, staff-ul tehnic nu a luat nicio contra-măsură. Mai mult, Barcelona NU ARE (aşa cum are Bayern Munchen) un număr 9 veritabil şi nici măcar o aripă clasică şi se bazează doar pe trio-ul Neymar-Suarez-Messi, susţinut pe aripi de fundaşii laterali Dani Alves şi Jordi Alba şi din spate de Iniesta. Ori, modul de exprimare al celor 6 este deja de mult citit şi orice echipă care ştie să facă pressing la sânge şi are jucători cu o condiţie fizică bună, poate pune probleme Barcelonei. Iar dacă unul sau doi din angrenajul celor 6 nu este în formă, atunci problemele catalanilor sunt şi mai mari. Şi exact asta s-a întâmplat la Madrid. Catalanii au respectat „regulile” Tiki-taka şi au pasat între ei chiar şi în zona propriului careu, când erau presaţi de adversari. Şi dintr-o astfel de pasă (în loc de o degajare sănătoasă) s-a născut faza primului gol al gazdelor. Barcelona a început să joace doar de la 0-1 şi deşi în partea a doua a jocului şi-a masat adversara în propriul careu, nu a avut situaţii clare de gol, cu excepţia unui şut sănătos al lui Suarez. Cu toate acestea, catalanii ar fi putut, la 0-2, să împingă meciul în prelungiri, dar în minuutul 90+2, arbitrul italian Rizzolli a mutat un hands comis în careu, la 17 metri. Dar şi această lovitură liberă, ca şi altele două la fel de periculoase, au fost executate prost de Messi, care a trimis „peste”. În toate cele 3 situaţii, loviturile libere erau pentru jucători de picior stâng, adică pentru Neymar, dar argentineanul nu l-a lăsat să execute vreuna.

Criza lui Messi sau criză la FC Barcelona ?

Meciul pierdut de catalani pe „Vicente Calderon” este al 5-lea jucat slab şi al 4-lea cu rezultate negative. După etapa cu numărul 29 din „Primera”, FC Barcelona avea nu mai puţin de 8 puncte avans faţă de Atletico de Madrid şi 12 faţă de Real Madrid. După următoarele 3 etape, şi cu 6 etape înainte de final, catalanii mai 3 puncte avans faţă de Atletico şi 4 faţă de Real Madrid. Seria neagră a Barcelonei a început pe 20 martie. Rezultate:

  • FC Villarreal – FC Barcelona 2-2 (0-2) – în Primera

  • FC Barcelona – Real Madrid 1-2 (0-0) – Barcelona a avut 1-0 – în Primera

  • FC Barcelona – Atletico 2-1 (0-1) – victorie chinuită şi norocoasă 11 contra 10

  • Real Sociedad – FC Barcelona 1-0 (1-0) – în Primera

  • Atletico – FC Barcelona 2-0 (1-0)

În niciunul din aceste meciuri, niciunul din cele 5 goluri nu a fost marcat de Lionel Messi. Şi la nici unul din cele 5 goluri starul argentinean nu a avut vreo contribuţie. Înaintea celor 5 meciuri, Messi a jucat două partide în calificările pentru mondialele din 2018, Chile – Argentina 1-2 şi Argentina – Bolivia 2-0, în care a marcat doar o singură dată, din penalty, în meciul cu Bolivia. Este clar că Messi trece printr-o acută lipsă de formă şi acest lucru este vizibil nu doar pentru că a marcat un singur gol în 7 partide (şi acela din penalty) ci şi prin modul în care s-a exprimat în teren. La Dolce Sport TV, fostul internaţional român, Bogdan Stelea, a avansat o ipoteză care credem că este mai mult decât plauzibilă: „Messi are ceva probleme de ordin fizic, şi acest lucru se vede clar în evoluţia lui în teren. I se citeşte şi pe faţă”. Subscriem. De altfel, la cele ultime 5 meciuri ale Barcelonei, s-e putut observa că Messi nu a mai reuşit să câştige duelurile unu la unu, nu a mai reuşit pătrunderi şi demarcări în careu. Este o doar o criză a lui Messi, sau o criză a Barcelonei? Sau din cauza crizei lui Messi şi FC Barcelona este în criză? Răspunsul îl vom afla în următoarele etape din Primera, unde FC Barcelona are adversare de la locul 11 în jos.

Rezultatele complete ale sferturilor de finală

  • Atletico de Madrid – FC Barcelona 2-0 (1-0); în tur 1-2

  • Benfica Lisabona – Bayern Munchen 2-2 (1-1); în tur 0-1

  • Real Madrid – VfL Wolfsburg 3-0 (2-0); în tur 0-2

  • Manchester City – Paris Saint Germain 1-0 (0-0); în tur 2-2

Cetăţenii” debutanţi în semifinale

Atletico de Madrid este pentru a doua oară în semifinale, prima oară în 2014, când a jucat şi finala contra concitadinei Real Madrid. În 2010 şi 2012, Atletico a mai jucat semifinale în Europa League, de fapt a şi câştigat trofeele în cei doi ani. În ultimul deceniu, Real Madrid este pentru a şasea oară consecutiv în semifinale (în 2014 a câştigat pentru a 10-a oară trofeul), iar Bayern Munchen pentru a cincea oară consecutiv (în 2012 a jucat finala, iar în 2013 a câştigat cel de-al 5-lea trofeu al primei competiţii europene la nivel de echipe de club). Manchester City este pentru prima oară calificată în semifinalele Ligii Campionilor; a mai jucat în 1970 şi 1971 semifinale în Cupa Cupelor, în 1970 câştigând trofeul. Tragerea la sorţi a sferturilor de finală va avea loc vineri la orele 13.00, la sediul UEFA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.