Surpriză uriaşă în clasica monument Paris – Roubaix

Cea mai renumită cursă clasică monument de o zi, „Paris – Roubaix” (257,7 km), a fost câştigată de un rutier care nu făcea parte nici măcar din categoria „outsiderilor”. Este vorba de australianul Mathew Hayman de la Orica GreenEDGE. În vârstă de 37 de ani, Hayman a dat lovitura carierei sale, prin victoria din „Paris – Roubaix”. În întreaga sa carieră el a mai câştigat doar o cursă minoră de o zi, „Paris-Bourges” în 2011. În circuitul World Tour, a participat începând cu anul 2000 la 35 de clasice, cea mai bună performanţă fiind un loc 8, tot în „Paris – Roubaix”, în 2012. În ceea ce priveşte cursele de mai multe zile, în 17 ani de carieră, cea mai bună performanţă, un loc 2 într-o etapă din turul Elveţiei, în 2013. Mai trebuie menţionat că finalul cursei a fost unul foarte strâns, pentru a doua oară în ultimii 10 ani (în 2015 s-a mai înregistrat un final asemănător), 5 rutieri au terminat pe velodrom în acelaşi timp. Marele perdant al cursei a fost belgianul Tom Boonen, care a ratat intrarea în istorie prin câştigarea pentru a 5-a oară a cursei.

Top 10 „Paris – Roubaix”

  1. Mathew Hayman (Aus) – Orica-GreenEdge – 5:51:53
  2. Tom Boonen (Bel) – Etixx-Quick-Step – a.t.
  3. Ian Stannard (GBr) – Team Sky – a.t.
  4. Sep Vanmarcke (Bel) – Team LottoNl-Jumbo – a.t.
  5. Edvald Boasson Hagen (Nor) – Dimension Data + 03
  6. Heinrich Haussler (Aus) – IAM Cycling + 01.00
  7. Marcel Sieberg (Ger) – Lotto Soudal + 01.00
  8. Aleksejs Saramotins (Lat) – IAM Cycling + 01.00
  9. Imanol Erviti Ollo (Spa) – Movistar Team + 01:07
  10. Adrien Petit (Fra) – Direct Energie + 02:20

Alte nume grele cotate cu şanse au terminat pe următoarele locuri: Peter Sagan (Tinkoff) – locul 11, Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) – 40, Alexander Kristoff (Team Katusha) – 48, Lieuwe Westra (Astana Pro Team) – 113, Niki Terpstra (Etixx) – nu a terminat cursa.

Alberto Contador a câştigat Turul Ţării Bascilor

În sfârşit, după trei curse terminate pe locul 2, Alberto Contador a reuşit să termine şi primul într-o cursă de o săptămână: Turul Ţării Bascilor. Toate cele 6 etape ale cursei au fost extrem de animate, iar tricoul galben şi-a schimbat de la etapă la etapă purtătorul. Contador a câştigat cursa abia în ultima etapă, la contratimp individual, şi a beneficiat şi de o defecţiune din interiorul celor de la Team Sky. Iniţial, căpitanul de echipă era Sergio Henao, acesta având şi şanse la câştigarea cursei, condiţia fiind aceea de a avea o distanţă de cel puţin 20 de secunde în faţa lui Contador înaintea etapei de contratimp. În etapa a II-a, Henao nu a fost în apele lui şi conducerea celor de la Sky a decis ca locotenentul său, Mikel Landa – aflat în evadare, pentru a-i oferi pe final sprijin lui Henao –, să tragă pentru câştigarea etapei. Ceea ce s-a şi întâmplat, iar Landa a devenit nr.1 în echipă. În etapa a IV-a, Landa nu poate ţine ritmul şi în prim-plan revine Henao. De altfel, în clasamentul general după etapa a IV-a, Henao şi Landa ocupau locurile 2 şi 3 după Wilko Kelderman, dar aceasta nu conta în etapa a V-a – cu 8 căţărări, ultima, de categoria 1, chiar în finish. În această etapă Sky a forţat până spre final atât cu Landa, cât şi cu Henao, dar pe final doar al doilea a rezistat. În clasamentul general după etapa a V-a, Henao avea tricoul galben, dar cu doar 6 secunde în faţa lui Contador, şi era deja clar că acesta va triumfa după contratimp. Ceea ce s-a şi întâmplat, Contador terminând etapa cu 18 secunde în faţa lui Henao.

Top 5

  1. Alberto Contador (Esp) – Tinkoff – 22:44:43
  2. Sergio Henao (Col) – Team Sky +12”
  3. Nairo Quintana (Col) – Movistar Team +37”
  4. Thibaut Pinot (Fra) – FDJ + 01:13
  5. Joaquim Purito Rodriguez (Esp) – Team Katusha + 01:22
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.