Suveranitatea naţională în pericol. Preşedintele Cehiei nu va promulga pactul fiscal al UE

Preşedintele cehiei, Vaclav Klaus, a declarat că, dacă guvernul de la Praga va decide să se alăture pactului fiscal convenit în decembrie de liderii europeni, el va refuza să promulge legea, scrie publicatia Lidove Noviny, citată de DPA. Preşedintele se teme că integrarea fiscală va fi urmată de cea politică.

Recent, guvernatorul băncii centrale de la Praga critica soluţiile anticriză alese de adevăraţii lideri ai Europei, Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy. „Dacă nu există voinţa de a oferi Greciei o sumă masivă de bani din fondurile structurale europene, nu văd altă soluţie decât ieşirea din zona euro şi devalorizarea monedei greceşti”, a spus Singer.

„Până acum Greciei i s-au oferit bani doar pentru a li se da grecilor bogaţi suficient timp pentru a-şi transfera banii în alte ţări. Aceasta va reduce încrederea în Europa şi dorinţa non-europenilor de a oferi capital FMI pentru a fi folosit în sprijinul Europei”.

Preşedintele Klaus considera, încă de la summit-ul european de pe 25 martie 2011, că o uniune fiscală reprezinta „o reducere radicală a suveranităţii naţionale”. El critica atunci pactul Euro-plus, la care România s-a alăturat imediat.

„Cu câţiva ani în urmă, când aceşti lideri au reuşit sa adopte Tratatul de la Lisabona, ei şi-au dat seama că lucrurile merg prea repede. Mi-au spus chiar personal, când încercau să mă convingă să semnez tratatul, că va urma o pauză a integrării pentru cel puţin zece ani. Folosindu-se de criza financiară din 2008-2009 şi de criza euro din 2010, care continuă, ei au obţinut scuza de a continua integrarea europeană”, spunea Klaus, un critic al guvernanţei economice europene.

Preşedintele Cehiei are prerogativa de a semna tratatele internaţionale şi i-a făcut cunoscută poziţia sa premierului Petr Necas printr-o scrisoare. La summit-ul din decembrie, Cehia, Ungaria si Suedia au refuzat să îşi dea acordul pentru crearea unei uniuni fiscale în cadrul UE, preferând să ceară consultarea parlamentelor naţionale. Marea Britanie a refuzat modificarea tratatelor europene în acest sens şi astfel a fost necesar un acord separat, în afara cadrului juridic al UE, la care s-au alăturat 23 de state.

Guvernul Necas este divizat în privinţa adoptării pactului, iar poziţia trebuie definită până la următorul summit european, pe 30 ianuarie. Ministrul de Extrene, Karel Schwarzenberg, liderul partidului TOP09, a declarat că se va retrage de la guvernare dacă pactul nu va fi adoptat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.