Taberele de romi din Franţa dispar pe capete

Peste 40 de tabere ilegale de romi au fost desfiinţate în Franţa, de la înăsprirea politicii faţă de acestea, anunţată de Guvern în urmă cu două săptămâni, a declarat joi, la Lyon, ministrul de Interne, Brice Hortefeux.

Aproximativ „700 de persoane” urmau să fie „repatriate în ţara de origine”, România sau Bulgaria, a adăugat el, în cadrul unei conferinţe de presă, precizând că vor fi efectuate zboruri speciale pentru aceste expulzări.

Hortefeux a adăugat că va primi „săptămâna viitoare” la Paris doi membri ai Guvernului român, secretarul de stat numit recent pentru problematica romilor şi secretarul de stat pentru ordine şi securitate publică.

Ministrul doreşte ca poliţişti români „să vină cât de curând posibil” în Franţa pentru a „sprijini poliţiştii şi jandarmii francezi”.

Romii se întorc în România

La sfârşitul lui iulie, Hortefeux anunţase că jumătate dintre taberele ilegale de romi şi nomazi, număr estimat de el la circa 300, vor fi desfiinţate în următoarele trei luni. Va fi o repatriere „aproape imediată” a romilor „care au adus atingeri la bunuri sau au comis fraude”, adăugase el.

Aceste anunţuri, denunţate de asociaţiile de apărare a drepturilor omului ca fiind o stigmatizare a unei populaţii, se înscriu în înăsprirea politicii de securitate anunţată de preşedintele Nicolas Sarkozy, care într-un discurs recent foarte controversat a făcut o legătură între imigraţie şi delincvenţă.

Numărul romilor din Franţa care provin din Balcani este estimat la 15.000. În 2009, aproape 10.000 au fost expulzaţi spre România şi Bulgaria, dar două treimi revin, potrivit asociaţiilor.

România are una dintre cele mai importante comunităţi de romi din Europa, care numără 530.000 de persoane potrivit recensământului din 2002 şi 2,5 milioane de persoane conform ONG-urilor, care subliniază că numeroase persoane nu se declară romi pentru a scăpa de discriminare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.