Tablou de 2 mil. €, găsit de români și predat britanicilor

Un tablou care valorează două milioane de euro care ar fi făcut obiectul unei tranzacţionări pe piaţa neagră a fost descoperit de poliștii români și predat Marii Britanii.

Tabloul ar fi fost sustras în noaptea de 14 martie 2020, dintr-o galerie de tablouri din Oxford, Marea Britanie. Descoperirea a fost realizată urmare a activităţilor investigativ-operative efectuate de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Române, într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, în care au fost efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, tăinuire şi spălare de bani.

În cadrul cercetărilor, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice – I.G.P.R. au participat, la data de 28 iulie 2023, alături de autorităţile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii, în Olanda, la Haga, la o întâlnire operativă, unde au fost punctate elementele comune ale anchetelor paralele realizate de către cele două state, în vederea elaborării unei strategii, care să conducă la înfăptuirea justiţiei.

La data de 28 decembrie 2023, prin ordonanţa procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, a fost dispusă restituirea tabloului în cauză către autorităţile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, iar, la data de 26 martie 2024, tabloul a fost restituit autorităţilor judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.

Ulterior, la data de 29 martie 2024, dosarul a fost înaintat către unitatea de parchet, cu propunere legală.

Trei tablouri, furate în noaptea de 14 martie 2020

Trei tablouri au fost furate în noaptea de 14 martie 2020 din Christ Church Picture Gallery. Este vorba despre  A Boy Drinking, un ulei pe pânză de 55 de centimetri pe 43 de centimetri, pictat de Annibale Carracci în jurul anului 1582,  A Soldier on Horseback, un ulei pe lemn de 91 de centimetri pe 55 de centimetri de Antony Van Dyck, din 1616; și, în sfârșit, cel mai ciudat, un tablou intitulat O coastă stâncoasă, cu soldați care studiază un plan, un peisaj de Salvator Rosa datat 1640.

Galerie de artă este situată în interiorul Christ Church, un colegiu al Universității Oxford. Galeria deține o colecție importantă de aproximativ 300 de picturi vechi de maeștri și aproape 2.000 de desene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

  1. Acestor corsari seculari nu trebuie de întors nimic.. Tot ce a fost mai scump prin colonii au târât la ei..
    Chiar și acum vand boabele de cafea din toată lumea neavând nici-o tufă..

  2. …spre informarea însetaților de artă: este vorba de tabloul „Shpesute tone de aur românesc făcând nani la Londra” semnat Isărescu și colaboratorii.
    Tabloul este executat în tehnici combinate de clar-obscur cu iuțeală de mană=nebăgare de seamă.
    Valoarea de 2M oiro este doar o estimare temporară.
    Estimarea finală se va face după ce se vor picta și fețele proștilor de români rămași tot tablou, da’ mai pe fundal.

  3. Pacat, mare pacat ! Tabloul statea asa de bine linga carpeta cu „Rapirea din serai”, cumparata de la Dragonul Rosu, si deasupra pestelui de sticla de pe televizor ! … Cit despre lucrarea „A Boy Drinking”, as putea paria ca a fost gasita in judetul Vaslui …

  4. Indienii din Tandarei si Slobozia si-au razbunat verisorii de prin Punjab si Rajastan, nemaivorbind de aurul faraonilor, bazoreliefurile Acropolelui sau ale persilor, … ma rog, pe unde au mai ajuns de-a lungul secolelor „colectionarii” britanici si flacara „civilizatiei” …

  5. Ceva nu se leagă în informație! Tabloul a apărut așa din senin, a fost trimis sau transferat prin telepatie, prin puterea gândului de a ajuns in Romania?

  6. “Celui care are i se va mai da, iar de la cel care nu are si ce are i se va lua” – Asta apropo de operele de arta praduite de-a lungul istoriei de catre englezoi si de aurul romanesc dus cu buna stiinta pe vecie la Londra de tradatorii din fruntea tarii.

  7. Comentariile de mai sus nu fac decât să confirme că tâlhăria este-n ADN-ul Valahului.
    Gigélééé, când vii cu scuze gen „da’ englejii a colonizat” sau „nu valora chiar 2 milioane” te faci de tot rahatul !

  8. Acolo e vorba de colegialitate. O aplici dar ceri. Iti dau tablou imi dai pe Popoviciu. Altfel pici de prostavan.

  9. 1.L-au gasit politistii romani…dupa indictiile interpolului!2.Cat de proasta dar,mai ales cum se iau unul dupa altul ca maimutele(snobism)…De fapt era mai bine daca ramanea acea porcarie pierduta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.