Taiwanul, ”împins spre război”. ”Cei care se joacă cu focul se vor arde”

China l-a acuzat vineri pe noul preşedinte taiwanez Lai Ching-te că împinge insula spre „război” şi a ameninţat să reacţioneze şi mai puternic până la „reunificarea completă a patriei”, în a doua zi a unor manevre militare de amploare, relatează AFP.

„De la preluarea funcţiei sale (luni), liderul regiunii Taiwan a pus serios sub semnul întrebării principiul unei singure Chine, ceea ce îi împinge pe compatrioţii noştri din Taiwan spre o situaţie primejdioasă de război şi pericol”, a declarat Wu Qian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, citat într-un comunicat.

„Aceasta se numeşte joaca cu focul, iar cei care se joacă cu focul se vor arde cu siguranţă”, a afirmat el.

„De fiecare dată când (mişcarea care susţine) ‘independenţa Taiwanului’ ne va provoca, vom merge puţin mai departe cu contramăsurile noastre, până când se va realiza reunificarea completă a patriei mamă”, a avertizat purtătorul de cuvânt citat.

Aceste declaraţii survin în timp ce nave de război şi avioane de vânătoare chineze încercuiesc Taiwanul, a cărui suveranitate este revendicată de China, în cadrul manevrelor militare denumite ‘Joint Sword-2024A’.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

14 Comentarii

 1. Dacă preşedintelui taiwanez nu i-a convenit statutul de independență de facto a insulei, poate că taiwanezii se vor simți mai bine ca provincie a Chinei, cu guvernator pus de Beijing.
  Ceea ce se va întâmpla foarte curând.
  Fix aceeaşi metodă a folosit-o Licuriciul în Ucraina şi rezultatele se văd. Diferența va fi că chinezii vor rezolva rapid problema.
  De ce oare nu învățați nimic din istorie? Chiar e mai bună slugărnicia față de patriotism?

 2. Râde ciob de oală spartă!…
  Pe români îi tufe grija de alți când ei sunt conduși de stăpânul de la casa albă!…

 3. Eu nu cred nici în ruptul capului că taiwanezii în marea lor majoritate vor să fie sub directa îndrumare a comuniștilor de la Beijing. De când și-a cerut Xi dispensă pentru încă un mandat am știut că țara o va lua la vale. Va fi exact ca în Rusia, se va dezvolta o mafie în jurul partidului cu tot ce decurge din asta. China nu-i Japonia și nu va fi niciodată la nivelul Japoniei. Comuniștii în afară de faptul că sunt proști sunt și proști.

 4. Cei doi lideri militari supremi care s-au intalnit recent la Peking au stabilit urmatoarele mutari de sah planetare. Au avantajul ca 90% din statele lumii s-au aliniat in spatele lor. Din motive normale regionale si economice, Japonia, Corea de Sud si alte tari asiatice in expansiune economica vor bate palma cu marele vecin China.

 5. din 1979 sua au recunoscut ca exista o singura china…pina atunci erau 2 chine ….una comunista cu capitala peking si una in taiwan cu capitala la taipei…ce or fi baut americanii cu o naopte inainte nu stiu …sigur era mult…in alo doilea razboi mondial erau aliati cu stalin … sigur au afinitati comuniste se pare…si jidanii si agentii israelului conduc sua .

 6. Când vine vorba de Taiwan, majoritatea comentatorilor vestici trec sub tăcere faptul că între această insulă semi-independentă și China așa-zis comunistă există puternice legături de afaceri, de ordinul sutelor de miliarde de dolari. Vreme de decenii, oamenii de afaceri taiwanezi au fost cei mai mari investitori străini din China. Eu unul pur și simplu nu cred că taiwanezii sau chinezii își vor periclita prin conflict armat, după modelul ucrainean, relațiile comerciale de dragul independentei depline sau al Statelor Unite.

  Cei care compară Ucraina – un stat falit economic înainte de invazia Rusiei, cel mai sărac din Europa – cu superindustrializatul și prosperul Taiwan fac deci o greșeală majoră.

 7. prima bomba termo-nucleara detonata* in Beijing
  nu va face mare lucru
  dar va avea la scara planetara efectul petardei din cotetzu de gaini-asta inseamna „economie globalizata”.

  *detonarea ar putea fi „inside job” CA LA COVID,
  chinezii sint pervershi multi-milenari:
  „arta razboiului” e de fapt Manualul Terroristului!

 8. Mai „Maxtor” , cred ca esti un „Khazi” plin de venin in tine. Ce ar fi ca ai tai : Nulland, H. Clinton, Borell, L. Graham , Blinken ar detine puterea absoluta pe Glob ? Ar fi vai de Omenire.
  Sper ca dupa REVOLUTIA ce va fi , nazisti ca tine sa fie identificati.

 9. Americanii sunt cel mai las popor din lume.In toate razbelurile ei imping pe altii in fata.Daca au gaturi de ce nu declara direct razboi ,Rusiei sau Chinei.Nooo, ei imping in fata Ucraina, Romania ,Polonia, si acum Taiwanul.Atitudine de lasi ce se cred smecheri.E drept ca si proxy au o privire inteligenta de sparg ecranele.As vrea sa vad cum ar mai privi razboiul aia din Washington ,New York ect cind ar primi asa intr-un razbel direct fara intermediari cite 2,3 bombite de genul celor ce le-au aruncat ei peste Hirosima si Nagasaky.Cred ca lumea ar fi mai pasnica si libera fara rusi,americani si chinezi.

 10. Eugene, asa este, desi unii spalati pe creiere cred ca America este condusa de senilul bideu..

 11. SE pare ca cei din Taiwan s-au interesat cum o duc chinezii di Hong Kong dupa ce au fost anexati de mama China de sunt asa refractari la alipire…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.