Tăriceanu, despre decizia CCR privind abuzul în serviciu

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că decizia de marți a Curții Constituționale a României (CCR) privind abuzul în serviciu vine să întărească punctul de vedere anterior „dacă mai era cazul”,

Liderul ALDE precizat, de asemenea, că așteaptă o definire clară a pragului din partea ministrului Justiției, Tudorel Toader.

„Decizia de ieri (marți, n.r.) vine să întărească decizia anterioară a Curții dacă mai era nevoie, pentru cine nu avea urechi și ochi să înțeleagă, să audă și să vadă, și anume că problema, care la noi este atât de răspândită, a acuzațiilor și condamnărilor pe baza definiției existente până anul trecut a abuzului în serviciu trebuie să găsească o altă abordare pentru a evita pe viitor excesele și abuzurile fără număr care s-au bazat pe această prevedere a Codului penal. (…) Ministerul a pregătit un pachet de modificări la Codul penal și Codul de procedură penală, care să fie în concordanță cu deciziile Curții Constituționale, a demarat un proces de consultare pe care l-a încheiat și urma să fie supus aprobării în guvern acest pachet legislativ în așa fel încât să fie ulterior trimis în Parlament pentru dezbatere și adoptare. Cu acest prilej, sigur că problema pragului se va pune, dar aștept să văd din partea ministrului, care cred că este o voce autorizată având în vedere faptul că a fost membru al CCR, este profesor universitar în drept, este specialist în drept penal, o analiză și o viziune clară în ceea ce privește definirea pragului”, a declarat președintele Senatului.

Ministrul Toader trebuie să propună o soluție europeană în acest sens, de echilibru

„Aș vrea să găsim o soluție de echilibru care nici să nu ducă către dezincriminarea completă a unor posibile încălcări ale legii, dar nici să fie o lege excesivă, care să permit abuzuri din partea procurorilor. Am încredere că ministrul Justiției ne va propune o soluție care să fie europeană. Rezolvarea trebuie să se bazeze și pe practica europeană cea mai răspândită”, a spus Tăriceanu.

Definirea pragului, trebuie ținut cont și de recomandările Comisiei de la Veneția

„Unele persoane au înțeles că e vorba de un prag valoric. Din câte am înțeles eu, în accepțiunea specialiștilor în drept, acest prag nu trebuie să fie unul valoric, ci referitor la intensitatea vătămării. Deci trebuie să analizăm cu foarte multă obiectivitate ținând cont de încă un element important și de recomandările Comisiei de la Veneția. Sunt de părere că o serie de modificări la Codul penal trebuie făcute în așa fel încât să evităm abuzurile care au avut loc. Țineți cont că în România numărul de procese legate de abuzul în serviciu depășește suma tuturor acestor procese din întreaga Uniune Europeană, ceea ce dovedește că la noi e o stare anormală”, a precizat Tăriceanu.

Potrivit președintelui Senatului, s-a creat „o emoție” vizavi de acest prag pentru că unii au speculat pe această temă, în sensul că „cei sub prag au liber la furat”, precizând că există alte tipuri de pedepse decât cele penale, cum ar fi cele administrative.

Curtea Constituţională a decis, marţi, în legătură cu impunerea pragului privind abuzul în serviciu, arătând că este de competenţa Parlamentului.

Astfel, Curtea a precizat că reglementarea valorii pagubei şi gravitatea vătămării rezultate din comiterea faptei de abuz în serviciu este necesară pentru delimitarea răspunderii penale de celelalte forme de răspundere juridică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.