Tarife mai mici de racordare la rețelele de gaze

Noile tarife de racordare la sistemele de distribuție a gazelor naturale intră în vigoare de astăzi. Prețurile variază între 450 de lei pentru un debit de 10 mc/oră și 4.500 de lei pentru un debit de 500 mc/oră. Tarifele aprobate au caracter maximal.

Limitarea costurilor prin stabilirea unui nivel maxim al tarifelor a fost avută în vedere de ANRE cu scopul de a preveni tendințele de creștere a prețurilor pentru fiecare componentă a tarifului de racordare, fapt care ar fi dus la majorarea accentuată și nejustificată a acestora. Până acum costurile cu avizarea și branșarea porneau de la 1.500 de lei și ajungeau la 5.000 de lei, în funcție de complexitatea lucrărilor.

Cu toate că responsabilitatea întregului proces de racordare este în sarcina deținătorilor de rețele de distribuție, solicitanții pot alege operatorii economici autorizați de ANRE pentru a realiza proiectarea și executarea lucrărilor de racordare. „Prin metoda de reglementare a tarifelor de racordare instituită de ANRE se promovează concurența între operatorii economici autorizați, viitorii utilizatori ai sistemelor de distribuție având astfel posibilitatea să aleagă operatorul economic cu care să efectueze lucrările necesare racordării la costuri minime”, a transmis ANRE.

Tarifele actuale au fost stabilite prin Ordinul nr. 165 din 6 septembrie 2018 al Agenției Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. ANRE a luat în calcul costurile reale ale procesului de racordare și suportabilitatea acestora de către  viitorii utilizatori ai sistemelor de distribuție a gazelor naturale. 

Contractul de racordare presupune costuri legate de obținerea certificatului de urbanism, a autorizațiilor și avizelor eliberate de autoritățile abilitate, proiectarea si autorizarea construirii instalației de racordare, verificarea documentației tehnice sau a proiectului tehnic ori a instalației de racordare de către un verificator de proiecte atestat de ANRE, execuția instalației de racordare, urmărirea lucrărilor de execuție, recepția tehnică și punerea în funcțiune a instalației de racordare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Asta da masura ! Este EXCELENT ! Dar distribuitorii vor face abuzuri la instalare. Sunt prevazute sanctiuni ? Este necesara totodata o revizuire a proiectelor tehnice respectiv sa se permita racordarea subterana !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.