Țările au început să-și repatrieze aurul

Un număr tot mai mare de ţări au început să îşi repatrieze rezervele de aur ca măsură de protecţie împotriva sancţiunilor occidentale impuse Rusiei, potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie efectuat de Invesco în rândul băncilor centrale şi fondurilor suverane, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

De asemenea, turbulenţele care au avut loc anul trecut pe pieţele financiare au provocat pierderi managerilor de fonduri suverane care îşi regândesc în mod fundamental strategiile, cu convingerea că inflaţia ridicată şi tensiunile geopolitice vor persista, arată rezultatele acestui sondaj publicat luni.

Peste 85% dintre cele 85 de fonduri suverane de investiţii şi 57 de bănci centrale care au luat parte la studiul anual Invesco Global Sovereign Asset Management Study cred în prezent că inflaţia va fi mai mare în deceniul următor decât în cel care a trecut.

Aurul şi obligaţiunile de pe pieţele emergente sunt văzute ca pariuri bune în acest context, însă decizia de anul trecut a Occidentului de a îngheţa aproape jumătate din rezervele de aur şi valută ale Rusiei, în valoare de 640 de miliarde de dolari, pare să fi declanşat o modificare a modului de gândire în rândul managerilor de fonduri suverane.

Rezultatele sondajului arată că o „parte semnificativă” a băncilor centrale sunt îngrijorate că îngheţarea activelor ruseşti a creat un precedent. Aproape 60% dintre respondenţi spun că această măsură a făcut aurul mai atractiv, în timp ce 68% au decis să îşi păstreze rezervele acasă, comparativ cu 50% în 2020.

Un oficial de la o bancă centrală, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, a declarat: „Aveam aurul depozitat la Londra…dar acum l-am transferat înapoi în ţară pentru a-l păstra ca activ de refugiu şi să îl ţinem în siguranţă”.

Directorul Invesco responsabil de instituţiile oficiale, Rod Ringrow, cel care a supervizat raportul, spune că acest punct de vedere este unul larg răspândit. „Dacă este aurul meu atunci îl vreau în ţara mea, aceasta este mantra pe care am auzit-o în ultimul an”, a spus Rod Ringrow.

Îngrijorările geopolitice, combinate cu oportunităţile de pe pieţele emergente, încurajează de asemenea unele bănci centrale să îşi diversifice activele dincolo de dolarul american. Aproximativ 7% cred că majorarea datoriei SUA este un factor negativ pentru dolar, chiar dacă nu văd o alternativă la dolar pentru o monedă de rezervă a lumii. Ponderea celor care cred că yuanul chinez ar putea fi un potenţial concurent a scăzut până la 18%, de la 29% anul trecut.

Aproape 80% dintre cele 142 de instituţii intervievate cred că tensiunile geopolitice sunt cel mai mare risc în următorul deceniu, în timp ce 83% au menţionat inflaţia drept o îngrijorare în următoarele 12 luni.

Infrastructura este văzută acum drept cea mai atractivă clasă de active, în special acele proiecte care implică producţia de energie regenerabilă.

Îngrijorările cu privire la China fac ca India să rămână una dintre cele mai atractive ţări pentru investiţii, pentru al doilea an la rând, în timp ce tendinţa companiilor de a construi uzine aproape de locul unde îşi vând produsele face atractive ţări precum Mexic, Indonezia şi Brazilia.

Pe lângă China, Marea Britanie şi Italia sunt văzute ca mai puţin atractive, în timp ce creşterea dobânzilor cumulată cu munca de acasă şi cumpărăturile online, care au devenit ceva înrădăcinat în timpul pandemiei de Covid-19, fac ca imobiliarele să fie acum una dintre cele mai puţin atractive clase de active.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

27 de Comentarii

  1. Aurul românesc trebuie repatriat din Marea Britanie, pentru că este ținut zălog pentru coordonarea politicii externe românești de Washington și Londra! Atâta timp cât slugile astea care ne conduc se rup de mijloc în fața mandarinilor americani și britanici, noi nu vom avea politică externă ci doar supușenia și slugăreala ce le-o furnizăm pentru a nu ne fi blocat aurul din Banca Centrală londoneză. Că Schengen pentru România sau Waver Viza canci!

  2. Condamnati-l pe Dracnia ca a vrut sa repatrieze aurul.Daca misti in front „licuriciul”te lasa in curul gol . Nu-i asa „tovarasi”?

  3. Cum adică, Băncile Centrale își iau înapoi aurul de la Londra? Și niciun politician de-acolo încă nu e în pușcărie?
    Rușine, Ambasada Suediei!

  4. Si noi avem ceva aur in City of London. Toti oamenii civilizati il tin acolo. Daca ne invadeaza rusii si mi-l fura?

  5. Aoleuuu ! Sa vezi ca ne cer englezii inapoi aurul pe care ni l-au dat in pastrare, de teama ca-i invadeaza rusii !! Hmmm … sau invers ? … (He he ! Glumeam si eu … chiar credeti ca mai vedem ceva inapoi, in afara de praful de pe toba ? Pai cu ce vreti sa se faca „reconstructia Ucrainei”, pentru noii proprietari care vor sosi ? …)

  6. Ha,ha! Sa vedem cu își mai sprijină propria moneda, imbecilii imperialiști occidentali…

  7. Intrebarea e pentru capii institutiei de la e BNR:-De ce trebuie tinute toate lingourile de aur(vr’o 100 de tone!) numa’ la Londra si nu se procedeaza cum au facut nemtii…si-au repatriat cea mai mare parte a aurului exilat?!?
    Ps. Sa fie pretul de cateva milioane de iEuroi cu repatrierea cum zicea odata dl. Mugurel?

  8. Occidentul nu mai e de încredere. Orice legătură înseamnă dependență și șantaj.

  9. Un articol tip talmes-balmes!Nu spune care tari isi repatriaza aurul,sursele nu sunt credibile,sanctiuni au primit doar Rusia si iranul,care alte tari
    Ce este cu adevarat clar e ca Rusia a pierdut dintr-un foc 700 miliarde dolari prin blocarea conturilor si proprietatilor ,si nu vor mai vedea niciodata banii
    Blestemul Tezaurului Furat al Romaniei se razbuna

  10. Mai exista aurul romanesc la Londra? Ce-l mai injurau focile pe Dragnea……

  11. Anglia nu va mai exista in 20-30 de ani. va fi doar o casa de nebuni si jihadisti. lafel si SUA. 40% din studentii americani se declara LGBT. In franta va fi o lupta intre algerieni si tunisieni pentru care-i mai francez. in romania intre srilankezi si nepalezi. In germania kurzii turcii si somalezii vor fi majoritari.

  12. Probabil, conducatorii Romaniei vor repatria repede aurul romanesc in … USA!!!

  13. Si, care sunt tarile care isi repatriaza aurul? Intreb pentru ca, au trecut 2-3 ani de cand austria sau ungaria si-a repatriat 85% din aurul depozitat in strainatatea londrei si falconetele luxos bnr nu scoate niciun sunet si nuciun act ca fapta in actiune.

  14. Ar repatria și România ,dacă mai are ce de la Londra .Poate îi pune cineva o întrebare incomoda lui Manole ,dar nu despre vinuri,ci despre aur,poanson si multe altele care au făcut din români sclavi pe plantație !

  15. Ungaria avea aprox. 3 tone de aur si acum cativa ani si la repatriat, Romania marea filantroapa are de 15-20 de ori mai mult si nu are emotii…

  16. Prima, după WW1, cand aurul depus la ruși a fost luat de Germania prin Pactul lor de la Brest-Litovsk (Rusia fiind considerată invinsă), apoi, după câteva luni, francezii + englezii i l-au confiscat (Tezaurul românesc) pt. că Germania a fost invinsă in război. Ce e așa de greu de ințeles?

  17. Toate tarile cauta scuze pentru retragerea aurului.Au vazut cum au talharit occidentalii banii si aurul rusesc si nu vor sa fie urmatorii.Nu mai au incredere .Cat despre aurul romanesc..NU MAI ESTE.E tinut in Londra ca garantie ca Romania isi va platii datoriele externe.Adica niciodata.Vor avea grija occidentalii sa dea imprumuturi pana cand statul roman nu va mai avea nimic in proprietate.

  18. Doar Charlie cu alta palarie nu intelege ce cauta aurul romanesc la Londra, cand noi avem aurul nostru gitanesc de 14 carate, aici, la Maciuca !

  19. Kirlian:Daca ne invadeaza rusi si n_il fura?.Gresit,noi l_am dat de buna voie de prosti ce am fost(tezaurul)asa ca nu trebuie sa ne invadeze,noi dam totul de buna voie.

  20. Ca sa ne ia aurul depozitat la London amerlocii si Zepelinski sunt in stare sa inventeze ca il sustinem in secret pe Putin!!

  21. Oaauuu.. Se pare că in vasta voastră in cultură romanească incă nu aveți inteligența să pricepeți ce poate insemna ”repatrierea” de fapt a ”garanției” unei țări de a fi de partener, de politică, de afaceri sau altele. Este un semnal de ceva rău și de obicei astefel se procedează in paragul unei conflagrații, care azi nu poate fi decât mondială.. Deci țara proprietară nu mai are incredere in țara depozitoare,.. in mod firesc atunci când ai in vizor un conflict armat..care inseamnă distrugere..

  22. Dragii tatii, da’ distractia coasta, ati vrut ue, uite m…ue. Da’ f15 crezi ca e hrattiis? Au deveseala? Ziceti cenchiu c-au luat doar cateva fetite ca altfel ramaneati si fara chiloti si stiti banucu’ nu e banc si cu hauru luat si aplecati-va mai tare. Ce ba’ sarantocilor, dupa ce v-au civilizat si v-au bagat democrasy in nas acum vreti sa ridicati ochii? Marsh la locaatia voastra, nespalatilor. Autostrada cu bechteala v-au dat, cu o singura banda si ziceti tanchiu ca puteti sa le culegeti sparanghelia si capsunele la shmenari. A!! si rahatu la azilantii ce v-au mutut inca de acum doua mii de ani, ca italiano vero, si va muta si muierile. Ba taranoilor, da’ smarfoanele i hratis? Da’ nuclearele mici cu care fac amerlocii probe nu coasta? O coasta de aur poate vreti. Si ca sa-mi vezi parisoiul crezi ca e hratis? Sa sugeti lebadoiul amarastenilor, asta pute ti ca e hratis.

  23. UK a shantajat tzari, ex.din America Latina, ca le confisca aurul de acolo, daca vine la putere alt regim politic. Asta spune tot de ce clica khazara de la noi a vrut ca aurul sa stea acolo, pe langa alte multe bazaconii antinatzionale legiferate la noi.
    Khazarii din est shi vest cot la cot cu allo!geniile noastre ne-au distrus economia ca sa fiim sclavii lor, lucru ce se intampla sub ochii noshtrii, scenariu practicat pe unde au trecut aceshti Alles!Bula. Securicii noshtrii creatzi in 1945 ca sa faca kamunizmul, acum se vor shi ei oligarhi, asha ca interestul lor nu mai este natzional, tradarea lor a fost benefica pentru Ylici Y. care i-a platit mult ca sa manipuleze Romania. Fortzele externe sunt multe asha ca pot sa ne striveasca ushor, iar noi romanii, ca sa scapam de noul lagar khazar ar trebui sa fiim aliatzi cu cei care ne-au ajutat shi in trecut, ex.China.
    Tov.Manoli, pe langa altzi confratzi de ai lui trebuia arestat de mult, dar nu-i tarziu shi acum, ca fortza Divina lucreaza…
    O zi buna.
    Con

  24. @Libiu Mateescu
    la cata datorie externa are Romania aurul nostru a zburat ca pasarea.Il vom vedea la sfantu asteapta.

  25. Este vorba de BRICS. Toate aceste tari vor sa adere la BRICS care va avea o moneda comuna cu acoperite in aur. Dau buluc in BRICS pentru a-si asigura protectia. Ceea ce li s-a intamplat rusilor i-a indemnat definitiv sa adere la BRICS.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.